Για μια ακόμη φορά, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, έστειλε προκλητικό μήνυμα στην Ελλάδα, αυτήν την φορά από το πλοίο TCG Anadolu.
Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενος από το επίπεδο διοίκησης της TAF, εξέτασε το πλοίο TCG Anadolu, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας. Αντιδρώντας στη στάση της Ελλάδας, ο υπουργός Ακάρ είπε: «Κάνουν ότι μπορούν για την ένταση. Όλοι καταλαβαίνουν πλέον τα κόλπα της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ο Ακάρ είπε: «Ως Τουρκία, λέμε πάντα στους συνομιλητές μας ότι είμαστε υπέρ του συνεχούς διαλόγου και της ειρήνης και ότι θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».
«Υπάρχουν πολλά σκάνδαλα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει το σκάνδαλο υποκλοπών, το μεταναστευτικό σκάνδαλο, διαφθορά. Υπάρχουν επίσης αποτυχίες στην ανατολική Μεσόγειο που η ελληνική γνώμη το έχει προσέξει. Για να τα καλύψουν όλα αυτά, ελπίζουν να αυξήσουν την ένταση με την Τουρκία», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι το υπό ένταξη καμάρι του Ναυτικού της, το αμφιβίων επιχειρήσεων (Landing Helicopter Dock-LHD) TCG Anadolu θα μεταφέρει drones αντί για μαχητικά αεροσκάφη, που η Τουρκία δεν έχει και δεν μπορεί να αποκτήσει μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35. Γεγονός είναι ότι, πολύ δύσκολα θα βρει η Άγκυρα αεροσκάφη βραχείας ή και καθέτου απογειώσεως, ενώ τα drones δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη για τους ρόλους που αυτά επιτελούν.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι, το TCG Anadolu θα φιλοξενεί έως και 80 drones και θα ελέγχει μεταξύ 10 και 15 οπλισμένα ΤΒ-3 drones ταυτόχρονα, όπου σημειωτέον το κάθε ένα από αυτά μπορεί να παραμείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες, φέροντας ωφέλιμο φορτίο 280 κιλών, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και οκτώ ημιενεργά κατευθυνόμενα πυρομαχικά λέιζερ με βεληνεκές έως 18 χιλιόμετρα, σε συγκερασμό με το ότι δύναται να μεταφέρει δύναμη ενός Τάγματος πεζοναυτών.
Χωρίς την δυνατότητα αυτοπροστασίας, ή την ικανότητα μεταφοράς μαχητικών, η τουρκική ναυαρχίδα απαιτεί την προστασία μέρους του υπόλοιπου τουρκικού στόλου, ώστε να προστατευτεί. Το πανάκριβο αυτό πλοίο, που ναυπηγήθηκε για να αποτελέσει δύναμη κρούσης, στην πράξη θα καταλήξει να αποδυναμώσει την ισχύ των Τούρκων για άλλες ναυτικές επιχειρήσεις.
Γνωρίζοντας οι Τούρκοι τις πολύ μεγάλες δυνατότητες των Ελληνικών Ειδικών δυνάμεων και φοβούμενοι ανορθόδοξη ενέργεια καταστροφής του TCG Anadolu, από άνδρες της Διοίκησης Υποβρυχίων καταστροφών μας, θωρακίζουν αυτό με το sonar ARAS 2023, προκειμένου να έχουν έγκαιρη προειδοποίηση της απειλής.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Τρέμουν οι Τούρκοι την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών μας-Θωρακίζουν το TCG Anadolu με το sonar ARAS 2023, αναφέραμε ότι οι Τούρκοι επιχαίρουν για την επικείμενη ένταξη του TCG Anadolu στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, εντός των επόμενων ημερών, αναφέροντας τα εξής σε σχέση με τις δυνατότητες αυτοάμυνάς του:
Το αμυντικό σύστημα Aras 2023 θα προστατεύει το TCG Anadolu από υποβρύχιες απειλές. Παραδόθηκε επίσης, το πιστοποιητικό που εκπόνησε ο εθνικός φορέας κατάταξης Türk Loydu του αποβατικού σκάφους πολλαπλών χρήσεων TCG Anadolu, το οποίο μετράει τις μέρες για να γίνει η ναυαρχίδα του τουρκικού ναυτικού.
Σε αυτό το σημείο και μέχρι να δούμε την πλήρη λειτουργία του πλοίου στην πράξη, να επισημάνουμε ότι η προσγείωση σε αεροπλανοφόρο είναι πολύ πιο περίπλοκη από ότι σε αεροδρόμιο. Καταπονεί την δομική αρτιότητα ενός αεροσκάφους, οπότε η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει αναπτύσσοντας drones, αλλά και να αποκτήσει πρόσθετη για να λύσει αυτό το πρόβλημα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η μακρά παρουσία σε θαλάσσιο περιβάλλον και η επίδραση που έχει σε υλικά και κινητήρες.
Τα τουρκικά drones χρησιμοποιούν απλούς εμβολοφόρους κινητήρες και στροβιλοκινητήρες turbodiesel, οι οποίοι ενδέχεται να μην είναι κατάλληλοι για εκτόξευση από την «ράμπα σκι» του Anadolu, ακόμα κι αν έχουν σχεδιαστεί εκ νέου για να το κάνουν. Και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το ήδη περιορισμένο ωφέλιμο φορτίο και τα καύσιμα τους (λόγω περιορισμών χρήσης της ράμπας), θα μειώσουν το εύρος και τον ρόλο τους.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του «ναυτικοποιημένου» drone, είναι η προστασία από τη διάβρωση που προκαλείται από το αλμυρό νερό, προηγμένα συστήματα ανάσχεσης, ισχυρά αμορτισέρ προσγείωσης, ειδικά ελαστικά και ένα πίσω άγκιστρο για τις προσγειώσεις.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι, το drone Akinci μπορεί να εξοπλιστεί με τους τουρκικούς πυραύλους Bozdoğan και Gökdoğan εντός οπτικής εμβέλειας και πέρα αυτής. Αλλά αυτό, δεν αναπληρώνει τις αδυναμίες των drones, καθώς δεν θα έχει την ταχύτητα, την ισχύ, την ευελιξία, την επιτάχυνση, τα ηλεκτρονικά, την αυτοπροστασία, την προβολή και το φορτίο πυραύλων για την αντιμετώπιση σύγχρονων μαχητικών.
Ως αποτέλεσμα, το Anadolu πιθανότατα θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλα πολεμικά πλοία με σημαντικές δυνατότητες αεροπορικής άμυνας. Αλλά και εδώ η Άγκυρα έχει πρόβλημα καθώς, το τουρκικό Ναυτικό δεν διαθέτει πλοία με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Οι τουρκικές φρεγάτες, μπορούν να καλύψουν και να υπερασπιστούν το Anadolu μόνο τοπικά.
Το Anadolu έχει σχεδιαστεί και για την υποστήριξη αμφιβίων επιχειρήσεων. Μπορεί αυτό το θηριώδες πλοίο να διεξάγει τέτοιες επιχειρήσεις σε ελληνικά νερά, εναντίον ελληνικών νησιών ή ακτών, ή είναι για επιθέσεις στις αφρικανικές ακτές; Γιατί στο Αιγαίο, λόγω της γεωγραφίας, θα έχει πολύ περιορισμένη διάρκεια ζωής, η δε απώλεια του θα αποβεί καίριο πλήγμα γοήτρου και ηθικού.
Χωρίς την δυνατότητα αυτοπροστασίας, ή την ικανότητα μεταφοράς μαχητικών, η τουρκική ναυαρχίδα απαιτεί την προστασία μέρους του υπόλοιπου τουρκικού στόλου, ώστε να προστατευτεί. Το πανάκριβο αυτό πλοίο, που ναυπηγήθηκε για να αποτελέσει δύναμη κρούσης, στην πράξη θα καταλήξει να αποδυναμώσει την ισχύ των Τούρκων για άλλες ναυτικές επιχειρήσεις.