Το τελευταίο χρονικό διάστημα κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και περισσότερες στρατιωτικές ενδείξεις, οι οποίες παραπέμπουν σε επικείμενη μείζονας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος της Ουκρανίας, από την κατεύθυνση της Λευκορωσίας, από τις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις, επικουρούμενες ή όχι, μένει να το δούμε, από τις Λευκορωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σε πρόσφατο άρθρο μας, αναφερθήκαμε, στο ότι η Ρωσία εκπαιδεύει Λευκορώσους πιλότους να πετούν μαχητικά αεροσκάφη τα οποία θα φέρουν «ειδικές κεφαλές», καθώς και στην εσπευσμένη παράδοση συστοιχίας S-400 και πυραύλων Iskander από την Ρωσία στην Λευκορωσία.
Τα παραπάνω αποτελούν σαφείς ενδείξεις επαύξησης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Λευκορωσίας, με έμφαση στους τομείς της πολεμικής αεροπορίας και της αντιαεροπορικώς προστασίας, με αποδέκτη ποιόν άλλο, την πολύπαθη Ουκρανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ σε αμυντικά θέματα, αναφέρει ότι "η « ελίτ» μονάδα τανκ της Ρωσίας που δημιουργήθηκε για την υπεράσπιση της Μόσχας στάλθηκε στην Λευκορωσία",κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:
"Η Ρωσία φέρεται να έστειλε επίλεκτη ρωσική μονάδα αρμάτων μάχης στη Λευκορωσία για εκπαιδευτικές ασκήσεις εν μέσω αναφορών ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να εξαπολύσει νέα εισβολή στο Κίεβο από τη Λευκορωσία τις επόμενες εβδομάδες.
Οι αξιωματικοί της Ουκρανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ισχυρίστηκαν ότι μονάδες από την 1η Στρατιά Αρμάτων Φρουράς της Ρωσίας (GTA) έχουν σταλεί στη Λευκορωσία για να ασκηθούν.
Ο Υποδιοιηκητής του Γενικού Επιτελείου, Ταξίαρχος Γκρόμοφ, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου: «Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιφερειακής ομάδας του συμμαχικού κράτους, οι Ρωσικές μονάδες της 2ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητου Πεζικού της 1ης Στρατιάς Αρμάτων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας σε υποβάλλονται σε ασκήσεις εκπαίδευσης και συνεργασίας μάχης».
Ο Γκρόμοφ είπε ότι Λευκορώσοι στρατιωτικοί συμμετείχαν επίσης στις εκπαιδευτικές ασκήσεις.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, το 1η Στρατιά Αρμάτων είναι μια από τις πιο φημισμένες δυνάμεις της Ρωσίας, που διατίθεται για την άμυνα της Μόσχας και προορίζεται να ηγηθεί αντεπιθέσεων σε περίπτωση πολέμου με το ΝΑΤΟ.
Το 1η Στρατιά αρμάτων μετέχει στον αγώνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η επίθεση του ρωσικού στρατού στο Κίεβο τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου καθοδηγήθηκε από την 1η Στρατιά αρμάτων.
Ωστόσο, αναγκάστηκε να υποχωρήσει όταν οι Ουκρανοί επικράτησαν στη μάχη με τη βοήθεια αρκετών αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυρομαχικών (ATGM) και τουρκικής κατασκευής drones Bayraktar.
Ότι απέμεινε από το 1η Στρατιά αρμάτων, μετά από ταπεινωτικές απώλειες στην επίθεσή του στο Κίεβο, συγκεκριμένα, δύο Συντάγματα της 4ης μεραρχίας τανκς φρουρών (GTD) και δύο συντάγματα της 2ης μεραρχίας μηχανοκίνητων όπλων φρουρών, αναδιατάχθηκαν στο μέτωπο γύρω από το Χάρκοβο.
Ωστόσο, το Κίεβο ξεκίνησε μια αντεπίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο στις 6 Σεπτεμβρίου, η οποία εξέπληξε τον ρωσικό στρατό, αναγκάζοντας τα στρατεύματα να υποχωρήσουν βιαστικά στην περιοχή Μπέλγκοροντ πέρα από τα σύνορα με τη Ρωσία.
Σε αυτή την αντεπίθεση, η 4η ταξιαρχία αρμάτων μάχης της Ουκρανίας που αποτελείται από T-72 και T-64, σύμφωνα με πληροφορίες κατέστρεψε περίπου μισό Σύνταγμα της 4ης μεραρχίας τανκς φρουρών (GTD) , σε μια επίθεση έξω από την πόλη Izium.
Οι αναφορές δείχνουν ότι μέχρι τη στιγμή που η ρωσική μεραρχία αρμάτων αποσύρθηκε προς τα ρωσικά σύνορα, είχε χάσει περίπου 90 άρματα μάχης T-80U, που είναι το μισό από τον αριθμό των αρμάτων μάχης που θα είχε σε πλήρη ισχύ.
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν άθικτα πολλά από τα T-80U, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επισκευάσει, να έχουν ζωγραφίσει με τα διακριτικά του ουκρανικού στρατού και να τα έστειλαν πίσω στη μάχη.
Ορισμένα από τα άρματα μάχης που καταλήφθηκαν περιελάμβαναν επίσης τους πιο εξελιγμένους τύπους T-90M της Ρωσίας, τουλάχιστον ένα από τα οποία οι Ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, όπως ανέφεραν οι EurAsian Times νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ο Πούτιν προσπαθεί να παρασύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας;
Οι τελευταίοι ισχυρισμοί της Ουκρανίας ότι οι μονάδες από την 1η Στρατιά Αρμάτων της Ρωσίας είχαν αποσταλεί στη Λευκορωσία προέκυψαν εν μέσω επίσκεψης του Προέδρου Πούτιν στη Λευκορωσία στις 19 Δεκεμβρίου για να συναντηθεί με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Λουκασένκο.
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν μπορεί να προσπαθήσει να πιέσει τον Λευκορώσο Πρόεδρο Λουκασένκο να δεσμεύσει τις λευκορωσικές δυνάμεις να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (GUR) έχει επίσης σημάνει συναγερμό σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία για μια επικείμενη εισβολή στη βόρεια Ουκρανία.
Τον Σεπτέμβριο, το GUR είπε ότι η υπηρεσία περίμενε περίπου 20.000 Ρώσους στρατεύσιμους να σταλούν στη Λευκορωσία για στρατιωτική εκπαίδευση.
Ο Ταξίαρχος Γκρόμοφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα συνέχισε να στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα στις μονάδες τους στη Λευκορωσία, που περιλαμβάνουν τανκς και μαχητικά αεροσκάφη MiG που μπορούν να εκτοξεύσουν υπερηχητικούς πυραύλους.
«Την περασμένη εβδομάδα, δύναμη ΕΜΑ (Επιλαρχίας αρμάτων) μεταφέρθηκε στα πεδία εκπαίδευσης Obuz-Lesnovsky και Losvido», είπε ο Γκρόμοφ
Ο Πρόεδρος Πούτιν και ο Πρόεδρος Λουκασένκο εμφανίστηκαν σε παλάτι στο Μινσκ μετά τις συνομιλίες τους.
Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη διαμόρφωση ενός «ενοποιημένου αμυντικού χώρου», χωρίς να περιγράψει τι θα συνεπαγόταν αυτό, και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Επίσης, οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν μια απροσδιόριστη συμφωνία για την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών αυτόν τον μήνα.
Την περασμένη εβδομάδα, η Λευκορωσία δήλωσε ότι ελέγχει την ετοιμότητα μάχης των στρατευμάτων της, ενώ την τελευταία φορά που το έκανε η Λευκορωσία ήταν λίγες μέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από το έδαφός της.
Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι στο Κίεβο ανησυχούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να προετοιμαστούν για μια νέα επίθεση από τη Λευκορωσία για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας, η οποία απέχει μόλις περίπου 88 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λευκορωσίας, ή για να διακόψουν τη ροή δυτικού όπλου και βοήθειας στην Ουκρανία που προέρχεται από την Πολωνία.
Ωστόσο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε στην πρόσφατη έκθεσή του ότι μια νέα ρωσική επίθεση στη βόρεια Ουκρανία φαίνεται απίθανη επειδή «δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχηματίζουν μια δύναμη κρούσης στη Λευκορωσία».
Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν επίσης προειδοποιήσει να μην διαβάσουμε υπερβολικά την πρόσφατη άνοδο της στρατιωτικής δραστηριότητας στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων φαινομενικά για εκπαίδευση, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε απλώς να έχει ως στόχο να αναγκάσει την Ουκρανία να εκτρέψει τα στρατεύματά της προς το βορρά από τα ενεργά μέτωπα στα ανατολικά και νότια της χώρας.
Ο Μουζίκα ένας ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής, είπε ότι οι πληροφορίες ανοικτών πηγών, υποδηλώνουν ότι η Ρωσία έχει 10.000 έως 15.000 στρατιώτες που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη Λευκορωσία. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μικρό ποσοστό του αριθμού τους όταν ξεκίνησαν την πλήρη εισβολή.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Σ Πεσκόφ, απέρριψε τις εικασίες ότι η Λευκορωσία θα μπορούσε να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο, λέγοντας στους δημοσιογράφους στις 19 Δεκεμβρίου ότι τέτοιες αναφορές βασίζονται σε «εντελώς ανόητες και αβάσιμες σκέψεις».
Ωστόσο, ο Πεσκόφ είχε απορρίψει με παρόμοιο τρόπο τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ στην αρχή του έτους ότι η Ρωσία ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα στάλθηκαν στη Λευκορωσία μόνο για εκπαιδευτικές ασκήσεις."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σαφείς στρατιωτικές ενδείξεις που παραπέμουν σε προετοιμασία για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, από την κατεύθυνση της Λευκορωσίας, με την εξής επισήμανση ωστόσο.
Στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις, για τον αμυνόμενο (Ουκρανία),η δορυφορική επιτήρηση και σε βάθος αναγνώριση των κινήσεων του αντιπάλου εντός του εδάφους του (Ρωσία) ή του εδάφους φίλιας προς αυτόν χώρας (Λευκορωσία), αποτελούν βασικότατες συνιστώσες αποφυγής αιφνιδιασμού από αυτόν.
Κοινώς η Ουκρανία μέσω των δορυφορικών συστημάτων και των αεροσκαφών εγκαίρου προειδοποιήσεως, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, είναι σε θέση να γνωρίζει τις κινήσεις- συγκεντρώσεις ακόμη και τις εκπαιδεύσεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Λευκορωσία, προκειμένου να προβεί σε ανάλογες κινήσεις.
Η στρατιωτική ιστορία επίσης έχει να επιδείξει πληθώρα παραδειγμάτων παραπλανητικών συγκεντρώσεων δυνάμεων και μέσων από πλευράς επιτιθεμένου, προκειμένου ο αντίπαλος αμυνόμενος να παγιδευτεί, οδηγούμενος σε λάθος εκτιμήσεις περί της κυρίας προσπάθειας και των Αντικειμενικών σκοπών (ΑΝΣΚ) του εχθρού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόβαση στη Νορμανδία στον Β Παγκόσμιο πόλεμο, όπου ο Αμερικανός Στρατηγός Πάτον είχε έδρα πριν την απόβαση την Βόρεια Αγγλία, προβαίνοντας σε συγκεντρώσεις δυνάμεων και μέσων, πραγματικών και εικονικών, επιχειρώντας να πείσει ότι η ακτή της επικείμενης συμμαχικής απόβασης είναι το Πά-Ντε -Καλέ του Βελγίου και όχι η Νορμανδία της Γαλλίας.
Ήταν μάλιστα τόσο πετυχημένο το παραπάνω Συμμαχικό σχέδιο παραπλανήσεως που οι Γερμανοί, ακόμη και όταν εκδηλώθηκε η απόβαση στη Νορμανδία, πίστευαν ότι αυτή ήταν παραπλανητική ενέργεια και γιαυτό συνέχιζαν να διατηρούν δυνάμεις στο Πα-Ντε-Καλέ, αναμένοντας εκεί την πραγματική κύρια αποβατική ενέργεια των Συμμάχων που δεν έγινε ποτέ.
Εκτίμησή μας είναι ότι οι πολλές στρατιωτικές ενδείξεις περί επικείμενης Ρωσικής επίθεσης από την κατεύθυνση της Λευκορωσίας,έχουν διπλό σκοπό.
Από την μια όντως μπορεί να αποτελούν προετοιμασίας αυτής και από την άλλη να στοχεύουν απλά στην αγκίστρωση σημαντικών Ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κιέβου, απαγορεύοντας την χρήση τους σε άλλα ενεργά σημεία του μετώπου, αποφασιστικής σημασίας.