Ενώ οι ΗΠΑ βλέπουν στην Ουκρανία τις στρατιωτικές δυνατότητες για την «επιστροφή της Κριμαίας», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, πιστεύει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά θα υπάρξει παγκόσμια καταστροφή.
«Η Ουκρανία έχει τη στρατιωτική ικανότητα να ανακαταλάβει την Κριμαία», δήλωσαν δύο ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο NBC News.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι όλοι στην Ουάσιγκτον ευχαριστημένοι με αυτή την ιδέα, λόγω της παρουσίας μεγάλων κινδύνων. Μια έκθεση αναφέρει ότι, ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανησυχούν ότι, μια μεγάλης κλίμακας επίθεση και ο κίνδυνος απώλειας της Κριμαίας θα προκαλέσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον των δικαιωμάτων της Ουκρανίας να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη δημοκρατία, εκτιμήθηκε από τον Georgy Muradov, μόνιμο εκπρόσωπο της Κριμαίας υπό τον Πρόεδρο της Ρωσίας.
«Πιστεύω ότι χωρίς μια άμεση υπενθύμιση στην Ουάσιγκτον για τη λέσχη πυρηνικής μας αποτροπής, η οποία υψώνεται πάνω από το ανόητο κεφάλι των τρελών της Ουάσιγκτον, τα πράγματα δεν θα λειτουργήσουν», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η καταπάτηση της Κριμαίας για τους κατοίκους της χερσονήσου ισοδυναμεί με έκκληση να βομβαρδιστεί η Ουάσιγκτον.
Νέα δήλωση Κίσινγκερ για την Ουκρανία
Ο Χένρι Κίσινγκερ, κατανοεί πόσο επικίνδυνη έχει διαμορφωθεί η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και πιστεύει ότι, τώρα όλοι οι συμμετέχοντες στην αντιπαράθεση πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσουν την κατάσταση. Διαφορετικά, θα μπορούσε να συμβεί μια κλιμάκωση, γεμάτη με μια παγκόσμια καταστροφή.
Να υπενθυμίσουμε ότι, ο Κίσινγκερ υποστήριξε τη μετάβαση της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τον Μάιο του 2022, σε ένα φόρουμ στο Νταβός:
«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, θα πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες πριν δημιουργήσουν αναταραχή και ένταση που δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων. Η συνέχιση του πολέμου μετά από αυτό δεν θα είναι για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά θα είναι ένας νέος πόλεμος εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», είχε αναφέρει.
Δηλαδή, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρότεινε να αναστρέψουν την κατάσταση στην Ουκρανία στο κράτος πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι μετά την απόσυρση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα ήταν δυνατό να επιτραπεί η συζήτηση για το καθεστώς της Κριμαίας και άλλων αμφισβητούμενων εδαφών.
Παράλληλα, κάλεσε τη συλλογική Δύση να αποφύγει την προσπάθεια «να επιφέρει μια συντριπτική ήττα στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία». Γιατί ο Κίσινγκερ ανησυχούσε τόσο πολύ για τη φήμη του Κρεμλίνου, ο ίδιος εξήγησε αμέσως: μια στρατιωτική ήττα της Ρωσίας, θα κατέστρεφε την ευρωπαϊκή δομή της ισορροπίας δυνάμεων και θα την ωθούσε «προς μια μόνιμη συμμαχία με την Κίνα».
«Στην πραγματικότητα, αυτό είναι που φοβούνται πολύ οι λογικές αμερικανικές ελίτ - μια συμμαχία, ή μάλλον, η σταδιακή απορρόφηση της Ρωσίας από μια οικονομικά ισχυρότερη και υπερπληθυσμένη Κίνα», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Νέες προτάσεις
Οι νέες προτάσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, για ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία έχουν ως εξής. Η Ρωσία καλείται να αποσυρθεί από όλα τα εδάφη που είναι ακόμη κατεχόμενα, εκτός από την Κριμαία και το Ντονμπάς. Η μελλοντική τους μοίρα, μπορεί να αποφασιστεί σε επαναλαμβανόμενα δημοψηφίσματα:
«Σε περίπτωση που μια προπολεμική διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δεν μπορεί να επιτευχθεί είτε με διαπραγματεύσεις είτε με στρατιωτικά μέσα, μπορεί να εξεταστεί η προσφυγή στην αρχή της αυτοδιάθεσης. Δημοψηφίσματα αυτοδιάθεσης, που διεξάγονται υπό διεθνή εποπτεία, θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε έντονα αμφισβητούμενα εδάφη που άλλαξαν χέρια πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων», ανέφερε.
Ως εκ τούτου, η Ρωσία καλείται να αποχαιρετήσει τις περιοχές Kherson και Zaporozhye, οι οποίες εντάχθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων του Σεπτεμβρίου, και τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία.
Αυτό, η Μόσχα το θεωρεί ως απομόνωσή της και ισχυρίζεται ότι, η συγκατάθεση στην πρόταση για τη διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων δημοψηφισμάτων για την αυτοδιάθεση στα εδάφη του Donbass και της Θάλασσας του Αζόφ, που είναι ήδη νομικά μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εμπίπτουν πλήρως στο ποινικό άρθρο 280.1 που τα απαγορεύει.
«Ο κ. Κίσινγκερ, είναι σίγουρα ειδικός στον τομέα του και εξαιρετικός άνθρωπος από μόνος του, αλλά παίζει σε άλλη ομάδα και οι συμβουλές και οι συστάσεις του δεν αξίζει να ακουστούν», αναφέρει το ρωσικό ΜΜΕ.