Ένοπλες Συρράξεις

Politico: Μόνο η ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ θα τις προστατεύσει από Ρωσία και Κίνα -Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβαν το δήμο Mitrovica

Πριν από μερικές ημέρες μέλη των αλβανικών ειδικών μονάδων ROSU, επιτέθηκαν με όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα στις εγκαταστάσεις του μεγάλου φράγματος στη λίμνη Gazivode, κατά Σέρβων διαδηλωτών. Τώρα σε μια νέα κλιμάκωση, ένοπλοι σχηματισμοί του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβαν την εξουσία στο δήμο Severna Mitrovica. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, πραγματοποίησαν βίαιη κατάληψη της εξουσίας με την υποστήριξη της αστυνομίας στον δήμο Severna Mitrovica.

Αυτή τη στιγμή, είναι γνωστό ότι στη Σερβία αντιδρούν εξαιρετικά αρνητικά σε τέτοιες ενέργειες, ειδικά από τη στιγμή που οι αστυνομικές δυνάμεις παρείχαν βοήθεια στη βίαιη κατάληψη της εξουσίας από τους ένοπλους σχηματισμούς. Προφανώς, σε σχέση με τέτοιες ενέργειες, οι σερβικές αρχές θα είναι έτοιμες να λάβουν ριζικά μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου, ειδικά επειδή μεγάλος αριθμός σερβικών στρατευμάτων είναι επί του παρόντος, συγκεντρωμένος στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

«Σήμερα, με νομική βία και μονομερείς ενέργειες, οι Αλβανοί κατέλαβαν τις βουλευτικές θέσεις που ανήκουν σε Σέρβους στον σερβικό δήμο Kosovska Mitrovica, αν και κανείς δεν τους ψήφισε και δεν έχουν καμία υποστήριξη από τον σερβικό λαό» , είπε ο επικεφαλής της για το Κοσσυφοπέδιο  υπό το υπουργικό συμβούλιο της Σερβίας, Petar Petkovic.

Η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Η αντιπαράθεση μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου, θα μπορούσε να ενταθεί σημαντικά καθώς οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην ΕΕ. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πίεση στις ενέργειες της Πρίστινα, αρνούμενη οποιαδήποτε συμφωνία με το Βελιγράδι. Αυτό, είναι μάλλον λόγω του ότι η Σερβία διατηρεί φιλορωσική πολιτική.

Η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται, από την πρόσφατα ανακοινωθείσα απόφαση της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας, να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ έως τα τέλη του 2022.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε αυτά τα σχέδια ευθεία παραβίαση των συμφωνιών της Ουάσιγκτον, που υπογράφηκαν το 2020 με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Βελιγράδι ήταν υποχρεωμένο να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του, να πείσει άλλα κράτη να μην αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο. Με τη σειρά της, η Πρίστινα συμφώνησε να μην υποβάλει νέες αιτήσεις για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Politico: Οι Βρυξέλλες πρέπει να πάρουν τις βαλκανικές χώρες στην ΕΕ

Το  αμερικανικής έκδοσης  Politico, πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να δεχτούν αυτές τις βαλκανικές χώρες στην ΕΕ για να τις προστατεύσουν από την επιρροή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας. Επισημαίνει μάλιστα ότι, αυτή η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι η πιο ευάλωτη στη Μόσχα και το Πεκίνο.

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική τους, όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ έξι μικρών βαλκανικών χωρών που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της περιοχής. Πρόκειται για την Αλβανία, τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε)», αναφέρει.

Εκφράζει μάλιστα φόβους ότι τα έξι κράτη, των οποίων ο συνολικός πληθυσμός μόλις αγγίζει τα 18 εκατομμύρια άτομα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία ή την Κίνα στα γεωπολιτικά τους παιχνίδια. Πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να σταματήσουν να κρατούν αυτές τις χώρες, «σε απόσταση όπλων». Διαφορετικά, θα αναπροσανατολιστούν προς τη Μόσχα και θα πέσουν υπό την επιρροή της.

Και ακόμη κι αν αυτό δεν συμβεί, τα εναλλακτικά σενάρια επίσης δεν υπόσχονται τίποτα καλό για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ένα από αυτά, σύμφωνα με το Politico, είναι η δημιουργία στην περιοχή μιας διακρατικής ένωσης ανεξάρτητης από τις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Τουρκίας και της Ουγγαρίας. 

Μια άλλη πιθανή επιλογή, είναι μια νέα ένοπλη σύγκρουση στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η οποία θα οδηγήσει σε έξαρση της μετανάστευσης στο «ευημερούν» μέρος της Ευρώπης, συνοδευόμενη από αύξηση της εγκληματικότητας.

Η «φωτιά» πλέον «σιγοκαίει» στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι μεν Αλβανοί «σπρώχνουν» τους εναπομείναντες Σέρβους να φύγουν, οι μεν Σέρβοι ετοιμάζονται ακόμα και για  εχθροπραξίες με την βοήθεια της Ρωσίας, που θέλει να ανοίξει δεύτερο μέτωπο με το ΝΑΤΟ, ενώ έχει την δυνατότητα αποστολής ακόμα και ειρηνευτικής δυνάμεως στην ίδια περιοχή βάσει παλιότερων συμφωνιών.

.  

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ