"Bayraktar Drones: Το Κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση για την παραγωγή UAV TB2 στην Ουκρανία. Η Τουρκία συνεχίζει να «αγοράζει» τη ρωσική σιωπή", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
«Αυτή δεν είναι εποχή πολέμου», ήταν το κριτικό σχόλιο του Ινδού πρωθυπουργού Μόντι όταν συναντήθηκε με τον Πούτιν σε μια συνομιλία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Σαμαρκάνδης.
Εννέα μήνες είναι πολύ μεγάλος χρόνος για έναν πόλεμο υψηλής τεχνολογίας. Η καταστροφή μπορεί να είναι τρομερή. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα συνεχιστεί, αλλά οι ζημιές που θα προκληθούν είναι προβλέψιμες.
Τελικά πρέπει να μεσολαβήσει κάποιος και να τερματιστεί η μάχη. Πολλές χώρες και προσωπικότητες έχουν εμφανιστεί. Η Ινδία ήταν ένα από αυτά, ανεπίσημα, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Η Ινδία μπορεί να έχει επιρροή με τη Ρωσία, αλλά η επιρροή καθίσταται αναποτελεσματική εν όψει σκληρών ιστορικών πραγματικότητων.
Γνωρίζουμε ότι η Ινδία θα είναι η τελευταία που θα προσφερθεί εθελοντικά για διαμεσολάβηση για κάποιο ισχυρό λόγο.
Είναι δύσκολο για το Νέο Δελχί να ξεχάσει ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν καταστήσει την Ουκρανία αντιπρόσωπό τους στην εκστρατεία υπέρ της Ινδίας στον ΟΗΕ για το ζήτημα του Κασμίρ.
Είναι διαφορετικό το γεγονός ότι εκατοντάδες Ινδοί μαθητές ήταν εγγεγραμμένοι σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ουκρανία όταν άρχισαν οι μάχες.
Δεν είναι απαραίτητο να συζητήσουμε ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις για να μεσολαβήσει κάποιος στον αγώνα Ουκρανίας-Ρωσίας.
Η απλή φόρμουλα είναι ότι ο διαμεσολαβητής πρέπει να έχει την καλή θέληση και των δύο πλευρών.
Το φαινόμενο της Τουρκίας
Μας εκπλήσσει πώς η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που έχει επίσης υπογράψει το καταδικαστικό ψήφισμα κατά της Ρωσίας, παρουσιάζεται ως ο πολυπόθητος μεσολαβητής.
Φυσικά, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες στο παιχνίδι της διπλωματίας και ο Ερντογάν μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτό το επιχείρημα.
Θέλει να είναι απλώς ο μεσολαβητής και τίποτα περισσότερο;
Αυτό είναι το ερώτημα που μας αρέσει να συζητάμε. Ο Πούτιν τον αποκαλεί «αγαπητό φίλο» και επικρίνει την ουδετερότητα του, που σημαίνει ότι δεν θα εντάξει τον Ερντογάν σε αυτό ή εκείνο το στρατόπεδο.
Αλλά πόση αλήθεια υπάρχει στο πιστοποιητικό ουδετερότητας που δίνει ο Πούτιν στον Ερντογάν;
Η Τουρκία δεν προμηθεύει την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και πυραύλους ακριβείας καθοδήγησης TRLG-230;
Το Middle East Eye της 28ης Οκτωβρίου ανέφερε ότι ο Haluk Bayraktar, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, είπε: «Το σχέδιό μας για την ίδρυση εργοστασίου παραγωγής drone στην Ουκρανία προχωρά και μέσα σε δύο χρόνια θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε στην Ουκρανία. ”
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία επικύρωσε τη συμφωνία για την αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας, δήλωσε ο βουλευτής Χοντσαρένκο στις 13 Δεκεμβρίου, διευκολύνοντας την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar στην Ουκρανία, ανέφερε η Kyiv Independent.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Ρέζνικοφ τα UAV που παράγονται στο εργοστάσιο θα είναι εξοπλισμένα με κινητήρες ουκρανικής κατασκευής.
Πέρυσι, η Τουρκία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής στην Ουκρανία, αφού οι δύο χώρες εμβάθυναν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία για τη συμπαραγωγή κινητήρων ζωτικής σημασίας για εναέρια οχήματα και μεταφορά τεχνολογίας."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι προχωράει ακάθεκτο το σχέδιο υλοποίησης της κατασκευής εργοστασίου drones Bayraktar στην Ουκρανία, ως απότοκο της αμυντικής συμφωνίας Τουρκίας -Ουκρανίας για συμπαραγωγή κινητήρων και μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ των δύο χωρών.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως και γιατί ο Πούτιν ανέχεται τον φαινομενικά διπρόσωπο ρόλο της Τουρκίας, ο οποίος όμως στην πραγματικότητα δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, όπως θα δούμε.
Κατ' αρχάς δεν έχει ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα κατασκευής του εν λόγω εργοστασίου και έναρξης παράδοσης των drones Batraktar στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κοινώς αν αυτά αρχίσουν να παραδίδονται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από σήμερα, είναι πάρα πολύ πιθανόν ο πόλεμος στην Ουκρανία να έχει τερματιστεί, οπότε τα συγκεκριμένα drones δεν θα πλήξουν τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Επιπλέον, η Ρωσία έχει βρεί τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών drones , οπότε η αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης, αν ο πόλεμος δεν έχει λήξει όπως προαναφέραμε , θα είναι πολύ περιορισμένη.
Τέλος, ο Ερντογάν επωφελείται από την μεταφορά τεχνολογίας κινητήρων από την προηγμένη σε αυτόν τον τομέα Ουκρανική πολεμική βιομηχανία, αποκομίζοντας όφελος για την τουρκική πολεμική βιομηχανία.