Αν και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εφαρμόζοντας κυρώσεις στην Μόσχα, οι περισσότερες χώρες της Αφρικής έχουν ουδέτερη στάση σε όλη αυτήν την κατάσταση.
Κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως η Νότια Αφρική, δέχεται βοήθεια από την Δύση, αλλά παράλληλα κρατά στενές σχέσεις με την Ρωσία. Αυτόν τον μήνα ωστόσο το Μαρόκο έγινε το πρώτο αφρικανικό έθνος που έδειξε επίσημα την υποστήριξή του στο Κίεβο.
Μετά από αίτημα των ΗΠΑ, η Ραμπάτ θα στείλει ανταλλακτικά για κύρια άρματα μάχης τύπου T-72 στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την σελίδα Le Journal de l’Afrique, Αμερικανοί διπλωμάτες κατάφεραν να πείσουν την μαροκινή κυβέρνηση να μεταφέρει ανταλλακτικά τανκς στην Ουκρανία κάτω από "άκρα μυστικότητα".
Βέβαια, δεν πρόκειται πλέον για απόρρητη πληροφορία.
Τα Μαροκινά T-72
Οι βασιλικές ένοπλες δυνάμεις του Μαρόκο έχουν δεκάδες T-72B και T-72BK, τα οποία απέκτησαν από την Λευκορωσία μεταξύ 1999 και 2001. Έτσι η χώρα αποτελεί μία από τις πολλές της Αφρικής που επιχειρούν άρματα μάχης της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Τα περισσότερα από αυτά τα κράτη αγόρασαν τα τανκς από την Λευκορωσία και την Ουκρανία μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Τον Ιούλιο του 2015, η ουκρανική Ukroboronservice πλησίασε το Μαρόκο προς αναζήτηση ανταλλακτικών για τα κύρια άρματα μάχης της, αλλά η συμφωνία αποδείχτηκε πως δεν προχώρησε πολύ. Τώρα όμως, υπό την αμερικανική πίεση, η Ραμπάτ θα βοηθήσει στην συντήρηση των ουκρανικών T-72.
Οι Σχέσεις Μαρόκου-Ρωσίας
Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ραμπάτ μπορούν να περιγραφούν μόνο ως περίπλοκες. Η Ρωσία υπήρξε η πρώτη χώρα στην περιοχή της Ευρώπης, η οποία δημιούργησε σχέσεις με το Μαρόκο το 1777. Αργότερα βέβαια η χώρα υποστήριξε τη γαλλική αποικιοκρατική στάση στο Μαρόκο.
Η πολιτική της Μόσχας άλλαξε την δεκαετία του '1920, όταν η Κομμουνιστική Διεθνής υποστήριξε μία κομμουνιστική εκστρατεία εναντίον της γαλλικής αποικιοκρατικής παρουσίας στο έθνος της βόρειας Αφρικής.
Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αφού απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Γαλλία, το Μαρόκο έγινε ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς συνεργάτες της Σοβιετικής Ένωσης στην Αφρική. Η κατάσταση βέβαια πήρε "την κάτω βόλτα", όταν η Μόσχα παρείχε όπλα στην Αλγερία την δεκαετία του '80.
Τα τελευταία χρόνια όμως, Ρωσία και Μαρόκο συνεχίζουν να διατηρούν καλές σχέσεις, με την Ραμπάτ να μην παίρνει μέρος στην ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών για καταδίκη της ρωσικής εισβολής. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η μαροκινή κυβέρνηση έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή.