Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αποκάλυψε ότι ανταλλακτικά που παράγονται από μια ολλανδική εταιρεία που προορίζονται για ασθενοφόρα στην Τουρκία, χρησιμοποιήθηκαν αντ' αυτού σε πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία.
«Εμπορικά φρένα που παρήγαγε μια ολλανδική εταιρεία για χρήση σε ασθενοφόρα στην Τουρκία , κατέληξαν σε πυραύλους που χρησιμοποίησε η Τουρκία σε επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία» , αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Ιουνίου 2022, επιτόπιοι ερευνητές της Conflict Armament Research με έδρα το Λονδίνο, ανέλυσαν τα υπολείμματα 17 πυραύλων αέρος-εδάφους που χρησιμοποιήθηκαν σε επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία. Μια ανάλυση των εξαρτημάτων των συντριμμιών διαπίστωσε ότι, οι πύραυλοι κατασκευάστηκαν από την Roketsan, μια τουρκική αμυντική εταιρεία.
Οι πύραυλοι περιελάμβαναν εξαρτήματα κατασκευασμένα από αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, ανάμεσά τους ηλεκτρομαγνητικά φρένα με «σημάνσεις και χαρακτηριστικά που συνάδουν με την παραγωγή της (εταιρείας με έδρα την Ολλανδία) Kendrion NV», ανέφερε η έκθεση.
Εκπρόσωποι της Kendrion είπαν στους ερευνητές ότι, η εταιρεία είχε συμφωνήσει το 2018 να προμηθεύσει 20-25.000 φρένα σε μια τουρκική εταιρεία που ονομάζεται FEMSAN, με δηλωμένο σκοπό τη χρήση τους σε μηχανήματα ανάλυσης αίματος που είναι τοποθετημένα σε ασθενοφόρα. Αφού ειδοποιήθηκε ότι τα φρένα χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, η Kendrion είπε ότι διέκοψε την επιχειρηματική της σχέση με την τουρκική εταιρεία, σημειώνει η έκθεση.
«Η FEMSAN δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τους εκπροσώπους της Roketsan για σχολιασμό», αναφέρει το ξένο μέσο.
Η έρευνα διεξήχθη πριν από τον πιο πρόσφατο γύρο τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στη βορειοανατολική Συρία, που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, ως απάντηση στον φονικό βομβαρδισμό της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, για τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τις κουρδικές ομάδες που εδρεύουν στη Συρία, έναν ισχυρισμό που οι ομάδες αρνούνται. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, απείλησε επίσης με χερσαία εισβολή.
Επιχείρηση «Γαμψό ξίφος»
Υπενθυμίζουμε ότι, με την αεροπορική επιχείρηση «Γαμψό ξίφος», η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις σε Βόρειο Ιράκ και Συρία κατά στόχων " βάσεων Κούρδων τρομοκρατών", λόγω της βομβιστικής ενέργειας που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους Τούρκους από μια γυναίκα καταγόμενη από την Συριακή επαρχία Αφρίν, ενώ η εντολή δόθηκε από το Κομπάνι.
Ο τουρκικός στρατός, έχει εντείνει τις αεροπορικές και πυροβολικές του επιθέσεις στις βόρειες περιοχές της Συρίας. Η Τουρκία επιτίθεται στη ζώνη που ελέγχεται από τους Κούρδους για περισσότερες από 10 ημέρες, με πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη F-16 και drones, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 πολίτες και πολλά στρατεύματα των SDF και του συριακού καθεστώτος.
Οι στρατιωτικές προετοιμασίες της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, έχουν στόχο την δημιουργία "Buffer zone" μεταξύ των συνόρων της και του αυτοκινητόδρομου στρατηγικής σημασίας Μ4, σε όλο το μήκος του ανατολικά του Ευφράτη, στην οποία στη συνέχεια θα εγκαταστήσουν μη Κούρδους Σύριους εκτοπισμένους, επιχειρώντας δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της περιοχής.
Πολλοί, συνδέουν την τελευταία πολεμική επιθετικότητα του Ερντογάν, με τις προσπάθειες να ενισχύσει την εθνικιστική του βάση, ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023.
Η έκθεση δεν ισχυρίστηκε ότι οι πωλητές των εξαρτημάτων (που χρησιμοποιήθηκαν στους πυραύλους) είχαν παραβιάσει τους νόμους, σημειώνοντας ότι, «ενώ η ΕΕ είχε εμπάργκο όπλων σχετικά με την ίδια τη Συρία από το 2011, (η Τουρκία) δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε κυρώσεις σε πολυμερείς επίπεδο».
Πρόσθεσε ότι, η υπόθεση «τονίζει τόσο την κρίσιμη σημασία όσο και τη σχετική πολυπλοκότητα της εμπορικής δέουσας επιμέλειας για υλικό αυτού του τύπου» που «μπορεί να εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς, ορισμένους από τους οποίους ο κατασκευαστής μπορεί να μην γνωρίζει καν, και που, μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητος».