Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, οι ΗΠΑ τροποποίησαν τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης M142 HIMARS που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία, έτσι ώστε η ουκρανική πλευρά, να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει στόχους βαθιά στη Ρωσία.
Τα τροποποιημένα πυραυλικά συστήματα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση ATACMS, πυραύλων εδάφους-εδάφους που έχουν βεληνεκές έως και 186 μίλια. Οι ΗΠΑ δεν προμήθευσαν στο Κίεβο αυτά τα όπλα, αλλά ήθελαν να βεβαιωθούν ότι είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν με το HIMARS σε περίπτωση που άλλοι σύμμαχοι αναπτύξουν το ATACMS στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους.
Η Ουάσιγκτον παρείχε στην Ουκρανία 20 HIMARS από τον Ιούνιο. Οι ΗΠΑ προμήθευσαν επίσης στην εμπόλεμη χώρα, το σύστημα καθοδηγούμενης πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (GMLRS) που έχει βεληνεκές 50 μιλίων και χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα διοίκησης στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.
Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τη συζήτηση γύρω από τις αλλαγές HIMARS, είναι σαφές ότι, η τροποποίηση πρέπει να είναι σε λογισμικό, δηλαδή τα προγράμματα ελέγχου πυρός δεν έχουν πράγματι την επιλογή να εκτοξεύουν πυραύλους ATACMS.
Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας παρέλαβαν το HIMARS με «περιορισμένο» λογισμικό ούτως ή άλλως, επειδή δεν υπάρχει Link 16, το σύστημα επικοινωνίας του ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει πρόσβαση στο ενοποιημένο αυτόματο σύστημα ελέγχου πυρός του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η λύση λογισμικού είναι το σύνηθες εργαλείο ελέγχου για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε παρόμοιες καταστάσεις, για παράδειγμα, για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες-χρήστες του HIMARS δεν θα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα για την εκτόξευση «χωρίς άδεια» κατευθυνόμενων πυραύλων.
Δυνατότητες αγοράς από άλλα κράτη
Σχετικά με τις δυνατότητες της Ουκρανίας να αγοράσει πυραύλους ATACMS από άλλες χώρες, πιθανές είναι οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία και η Ρουμανία , που είτε έχουν ήδη αγοράσει είτε σκοπεύουν να αποκτήσουν το M142 HIMARS στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι, οι πύραυλοι ATACMS προμηθεύτηκαν σε αυτά τα κράτη (με εξαίρεση τη Ρουμανία, η οποία διαθέτει 54 προϊόντα αυτού του τύπου).
«Η Τουρκία , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , η Δημοκρατία της Κορέας και η Ελλάδα διαθέτουν επίσης πυραύλους ATACMS . Ωστόσο, φαίνεται πολύ απίθανο κάποια από αυτές τις χώρες να κινδυνεύσει να μεταφέρει τέτοια όπλα στην Ουκρανία», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τις σχετικές συμβατικές υποχρεώσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαγορεύεται αυστηρά η μεταφορά αμερικανικών όπλων σε οποιεσδήποτε τρίτες χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, ο πωλητής θα έχει πολύ περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη.
Ασυνήθιστες τακτικές
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, χρησιμοποιούν αερόστατα και ειδικές συσκευές για να εκτρέψουν τα χτυπήματα πυραύλων.
Ο ουκρανικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί μάλλον ασυνήθιστες τακτικές, για να μειώσει τον αριθμό των χτυπημάτων στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μονάδες του, προσομοιώνοντας την κίνηση αεροσκαφών, drones και τεθωρακισμένων οχημάτων χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές. Όπως αποδείχθηκε, ο ουκρανικός στρατός στράφηκε στη χρήση ειδικών ανακλαστικών συσκευών, προσομοιώνοντας έτσι την παρουσία εξοπλισμού στον εναέριο χώρο και στο έδαφος.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, πρόσφατα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στράφηκαν στη χρήση μπαλονιών με γωνιακούς ανακλαστήρες συνδεδεμένους σε αυτά. Αυτές οι αρκετά απλές συσκευές, μπορούν να προσομοιώσουν την κίνηση των αεροσκαφών, κάτι που τα αναγκάζει να αντιδράσουν.
Επιπλέον, παρόμοια κατάσταση καταγράφεται και στο έδαφος, όπου στις σημαντικότερες περιοχές τοποθετούνται ανακλαστήρες κατά μήκος δευτερευόντων δρόμων, ενώ η κίνηση του εξοπλισμού πραγματοποιείται κατά μήκος άλλων μονοπατιών και διαδρομών.
Η τακτική δεν είναι νέα, αλλά είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Με τη βοήθεια τέτοιων μεθόδων, η αναγνώριση παρεμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό και ορισμένοι στόχοι μπορούν να εκδοθούν ως ψευδείς, γεγονός που καθιστά τέτοιες περιοχές πρωταρχικής σημασίας για επιθέσεις.