Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

NYT-ET: Η Ρωσία παρά τις κυρώσεις διαθέτει πληθώρα πυραύλων κρουζ

"Πόλεμος της Ουκρανίας: Η παραγωγή των ρωσικών πυραύλων κρούζ δεν επηρεάζεται παρά τις «σαρωτικές κυρώσεις». Οι NYT επιβεβαιώνουν την αναφορά  των Eurasian Times!", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου  Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Οι ρωσικοί πύραυλοι που έπληξαν την ουκρανική υποδομή ισχύος και ενέργειας στο Κίεβο στα τέλη Νοεμβρίου, κατασκευάστηκαν πρόσφατα αμέσως μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση σε αυτό μετά τον πόλεμο και δεν προέρχονταν από παλαιότερο απόθεμα.

Οι NYT επιβεβαίωσαν την ανάλυση των EurAsian Times ότι η ρωσική παραγωγή πυραύλων κρουζ παραμένει ανεπηρέαστη από τις αμερικανικές κυρώσεις. Μερικοί πύραυλοι κρουζ Kh-101 που χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπήσουν την κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας τον Νοέμβριο κατασκευάστηκαν τον Οκτώβριο του 2022!

Οι ερευνητές από το Conflict Armament Research (CAR) κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα με βάση τη μελέτη των σειριακών αριθμών που βρέθηκαν στα συντρίμμια του πυραύλου, τα οποία έδωσαν μια ιδέα για την παρτίδα και τον χρόνο κατασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ευρέως τον εκτοξευόμενο πύραυλο κρουζ Kh-101 (ALCM) για να καταστρέψει ουκρανικούς στόχους από απόσταση, ορισμένοι από τους οποίους προηγουμένως περιλάμβαναν πολιτικοστρατιωτικές υποδομές όπως ουκρανικά εργοστάσια όπλων και κέντρα διοίκησης.

Οι ειδικοί εξέτασαν υπολείμματα πυραύλων κρουζ Kh-101 που βρέθηκαν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, μετά από επίθεση στις 23 Νοεμβρίου που έπληξαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλώντας τεράστιες διακοπές σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Τα στοιχεία  δείχνουν ότι ένας από τους πυραύλους κατασκευάστηκε αυτό το καλοκαίρι, ενώ ένας άλλος ολοκληρώθηκε μετά τον Σεπτέμβριο.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης πώς η Ρωσία συνέχισε να βρίσκει τρόπους να αποκτά ημιαγωγούς και άλλα ηλεκτρονικά υλικά παρά τις κυρώσεις.

Η μόνη άλλη πιθανότητα είναι ότι είχε συγκεντρώσει τεράστια αποθέματα πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου, προβλέποντας κυρώσεις από τη Δύση που θα εμπόδιζαν την πρόσβασή της σε τέτοια συστήματα-μέσα.

Το Kh-101/Kh-102 είναι μια σειρά  πυραύλων κρούζ  συμβατικών κεφαλών,  με  δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές .

Έχουν σχεδιαστεί για να περνούν μέσα από τα  συστήματα αεράμυνας , χωρίς να γίνονται αντιληπτοί πετώντας σε χαμηλά υψόμετρα που αγκαλιάζουν το έδαφος για να αποφύγουν τα συστήματα ραντάρ.

Το Kh-101 φέρει συμβατική κεφαλή, ενώ το Kh-102 πιστεύεται ότι έχει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο 250 kt.

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τους περιγράφουν ως πύραυλους χαμηλής παρατήρησης.

Τι Λέει η Έκθεση

Οι New York Times (NYT) ανέφεραν τα ευρήματα μιας ανεξάρτητης ομάδας με έδρα τη Βρετανία, Conflict Armament Research (CAR). Η CAR ειδικεύεται στην παρακολούθηση και ανάλυση  όπλων και πυρομαχικών σε ζώνες πολέμου και συγκρούσεων.

Ερευνητές CAR βρέθηκαν στη χώρα μετά από πρόσκληση ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πύραυλοι Kh-101 σημειώθηκαν με 13ψήφια αριθμητική ακολουθία. «Η CAR πιστεύει ότι τα πρώτα τρία ψηφία αντιπροσωπεύουν το εργοστάσιο όπου κατασκευάστηκε ο πύραυλος, ακολουθούμενο από έναν άλλο τριψήφιο κωδικό που υποδεικνύει ποια από τις δύο γνωστές εκδόσεις του Kh-101 αφορά , ενώ  είναι και δύο ψηφία που δείχνουν πότε κατασκευάστηκε», ανέφερε η NYT. 

Μια τελική σειρά πέντε αριθμών πιστεύεται ότι υποδηλώνει την παρτίδα παραγωγής και τον σειριακό αριθμό του πυραύλου. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί εάν τα υπολείμματα Kh-101 ήταν από πυραύλους που έπληξαν επιτυχώς τους στόχους τους ή καταρρίφθηκαν πριν χτυπήσουν αυτούς.

Η αριθμητική έρευνα του CAR συμφωνεί επίσης με την ανεξάρτητη έρευνα του Πολωνού δημοσιογράφου Πιότρ Βουτόβσκι , ο οποίος ειδικεύεται στη Ρωσική πολεμική αεροπορία και τα  συστήματα εδάφους.

«Τα τρία πρώτα ψηφία είναι πάντα «315» — αυτός είναι ο κωδικός της μονάδας παραγωγής. Οι πύραυλοι Kh-101 αναπτύσσονται και κατασκευάζονται από την εταιρεία Raduga στη Ντούμπνα κοντά στη Μόσχα», δήλωσε ο Βουτόβσκι σε ένα email στους NYT.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί δυτικά εξαρτήματα 

Η Ρωσία μπορεί ακόμα να παράγει πυραύλους κρούζ, επειδή η ροή και η πώληση δυτικών τσιπ και προηγμένων ηλεκτρονικών συνεχίστηκαν, παρά τις αυστηρές κυρώσεις.

Η Ρωσία βασιζόταν εδώ και πολύ καιρό σε εξελιγμένες αμερικανικές ηλεκτρονικές συσκευές και κυκλώματα υπολογιστών  για τα όπλα της, τα οποία το Royal United Service Institute (RUSI) ανακάλυψε ότι είχαν βρει το δρόμο τους στους ρωσικούς πυραύλους ακόμη και μετά την έναρξη του πολέμου της Μόσχας.

Ηλεκτρονικά εξαρτήματα όπω , προγραμματιζόμενα τσιπ και επεξεργαστές σήματος από αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Texas Instruments Inc. Altera, ιδιοκτησία της Intel Corp. Xilinx, που ανήκει στην Advanced Micro Devices Inc (AMD), Maxim Integrated Products Inc (Analog Devices Inc) και Cypress Semiconductor (Germany’s Infineon AG), έχουν βρεθεί.

Οι εταιρείες, όταν ήρθαν αντιμέτωπες με τα στοιχεία των προϊόντων τους σε ρωσικούς πυραύλους, τα απέδωσαν σε παραγγελίες πριν από τον πόλεμο, αποστολές που είχαν ήδη ξεκινήσει μετά την έναρξη των κυρώσεων και πωλήσεις σε τρίτους αγοραστές σε άλλες χώρες.

Αυτά είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς η Ρωσία μπορεί να τα προβεί στην προμήθεια ηλεκτρονικών ειδών είτε νόμιμα είτε παράνομα.

Οι ερευνητές της CAR βρήκαν δυτικούς ημιαγωγούς σε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως  ανιχνευτές εμβέλειας λέιζερ, σε τέσσερα προηγούμενα ερευνητικά ταξίδια στο Κίεβο.

Όσον αφορά τους ρωσικούς πυραύλους, ο Σπλίτερς, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας CAR, είπε ότι θα ήταν δύσκολο να πούμε ότι οι Ρώσοι έχουν έλλειψη όπλων.

Με άλλα λόγια, η Ρωσία μπορεί να είχε αρχίσει να τελειώνει από πυραύλους κρουζ μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού και να αύξησε την παραγωγή των πυραύλων, οι οποίοι διατέθηκαν τους επόμενους μήνες.

Οι δυτικοί εμπειρογνώμονες έμειναν «έκπληκτοι» όταν είδαν πώς, μετά τον πόλεμο, η οικονομία και η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας φαινόταν να μην υποφέρει.

Κάποιοι σημείωσαν ότι η χώρα προετοιμαζόταν για αυτό το σενάριο από το 2014, όταν ξέσπασε η πρώτη σύγκρουση στο Ντονμπάς μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από την Ουκρανία μετά την εξέγερση  στο Κίεβο.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται πως η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αναφορικά με την επάρκειά της σε πυραύλους κρούζ, γεγονός που αποδεικνύεται ταυτόχρονα από έρευνες που διεξήγαγαν  δύο έγκριτοι Διεθνείς κολοσσοί των ΜΜΕ, όπως είναι οι  New York Times και οι Eurasian Times.

Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδωθεί είτε στη δημιουργία τεράστιου αποθέματος από τους Ρώσους πολύ πρίν την εισβολή τους στην  Ουκρανία, διαβλέποντας την επιβολή κυρώσεων  από τη Δύση, είτε στην ανεύρεση  των αναγκαίων ηλεκτρονικών συστημάτων των συγκεκριμένων πυραύλων από τρίτες χώρες ή "μαύρη αγορά" , είτε από την συνέχιση της ροής των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών από  Δυτικές εταιρείες παρά το εμπάργκο το οποίο έχει επιβληθεί επίσημα.

Ότι από τα προ αναφθέντα και αν ισχύει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Η Ρωσία διαθέτει πληθώρα πυραύλων κρούζ στο οπλοστάσιό της, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι σε θέση να συνεχίσει την καταστροφή της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας μέχρι τέλους, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της εν λόγω χώρας να αντιμετωπίσει τεράστια έως ανυπέρβλητα προβλήματα επιβίωσης τους επόμενους  χειμερινούς μήνες, όπου η θερμοκρασία θα είναι υπό τους μηδέν βαθμούς κελσίου, στερούμενος ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση.

Αυτό σε συγκερασμό με την διαφαινόμενη συντριβή των Ουκρανικών δυνάμεων στο Μπακχμούτ στην περιοχή του Ντονέτσκ, αναμένουμε να επιδράσει αρνητικά αναφορικά με την βούληση του Ουκρανικού λαού και στρατού για συνέχιση επί μακρόν των στρατιβτικών επιχειρήσεων.

Εκτίμησή μας είναι ότι τους επόμενους  είναι πάρα πολύ πιθανό η Ουκρανία θέλοντας και μη, να αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ