Ο Αμερικανός πλοηγός Lockheed Martin και η ισραηλινή εταιρεία Rafael, ανακοίνωσαν σήμερα μια κοινή προσπάθεια, για την ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων λέιζερ βασισμένα στο έργο του Ισραήλ Iron Beam .
Σε άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι, το σύστημα αεράμυνας λέιζερ υψηλής ισχύος του Ισραήλ «Iron Beam» ολοκληρώνει με επιτυχία σειρά ζωντανών δοκιμών. Το «Iron Beam», είναι ένα ισραηλινό σύστημα αεροπορικής άμυνας, που λειτουργεί με την αρχή της «κατευθυνόμενης υψηλής ενέργειας» ή είναι πιο γνωστό στο κοινό ως λέιζερ. Η ελάχιστη εμβέλεια είναι έως και 7 χλμ.
Το σύστημα παρουσιάζεται ως η πέμπτη δέσμη ολόκληρης της ισραηλινής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεροπορικής άμυνας Arrow 2, Arrow 3, David's Sling και Iron Dome.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το Iron Beam έχει ως στόχο την κατάρριψη πυραύλων, drone, δυνάμεις πυροβολικού, ή οτιδήποτε άλλο, με συνοπτική εμβέλεια.
Οι Ισραηλινοί λένε ότι το Iron Beam, χρησιμοποιεί ακτίνα λέιζερ υψηλής ενέργειας. Αυτός ο τύπος συστήματος αεροπορικής άμυνας έχει σημαντικά μικρότερο κόστος από τα παραδοσιακά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ συχνά και θα πρέπει να καταστρέψει εχθρικά πυρομαχικά και πυραύλους, εντός 4-5 δευτερολέπτων.
Η ομαδική συμφωνία περιλαμβάνει την από κοινού ανάπτυξη, δοκιμή και κατασκευή ενός συστήματος όπλων λέιζερ υψηλής ενέργειας (HELWS) στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας «παραλλαγής» του όπλου για την αμερικανική αγορά.
Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι, οι αρχικές προσπάθειες θα στοχεύουν στην παραγωγή ενός συστήματος που θα αποτελείται από ένα ζευγάρι λέιζερ στερεάς κατάστασης που, συνδυαστικά, θα μπορούσαν να αυξήσουν την ισχύ έως και 300 κιλοβάτ.
Ένας άλλος στόχος, είναι να επιτραπεί στα λειτουργικά συστήματα να «κάψουν» ταυτόχρονα περισσότερους από έναν στόχους. Καθώς η ακτίνα λέιζερ πρέπει να παραμείνει στον στόχο για λίγα δευτερόλεπτα για να τον καταστρέψει, πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία ακτίνες εάν υπάρχουν περισσότερες από μία απειλές, όπως, ας πούμε, ένα σμήνος οπλισμένων UAV ή ένα «κύμα» πυραύλων.
Οι πηγές ανέφεραν ότι, η συμφωνία ακολούθησε επισκέψεις τους τελευταίους μήνες αξιωματούχων της Lockheed στο Ισραήλ, όπου παρατήρησαν τη χρήση του «Σιδερένιου Θόλου».
Το θέμα ως επιστημονική φαντασία, ώθησε το Ισραήλ επιθετικά στην ανάπτυξη του συστήματος Iron Beam, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης της τεχνολογίας στον Πρόεδρο Joe Biden, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ισραήλ τον Ιούλιο. Τον Οκτώβριο, ένα στέλεχος της Rafael είπε ότι, το όπλο των 100 κιλοβάτ θα μπορούσε να είναι έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση σε δύο χρόνια .
Ενώ πηγές ανέφεραν ότι η πρωτοβουλία Lockheed-Rafael θα στόχευε σε ένα ισχυρότερο λέιζερ από το τρέχον σύστημα Iron Beam, μια πηγή της αμυντικής βιομηχανίας είπε ότι, στόχος είναι μια ακόμη μεγαλύτερη ισχύς, έως και 1 μεγαβάτ, καθώς κρίνεται απαραίτητη για να νικηθούν οπλισμοί πέρα από πυραύλους μικρού βεληνεκούς.
Ως έχουν, τα σημερινά συστήματα λέιζερ θα εξακολουθούσαν να είναι πολύτιμα για τα συστήματα αεράμυνας, έναντι ασύμμετρων απειλών.
«Βλέπουμε την ικανότητα του «Iron Beam», η οποία αναπτύχθηκε παράλληλα με το (Ισραηλινό στρατιωτικό ερευνητικό γραφείο) ως μια τεχνολογική ανακάλυψη, με την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά της έναντι ορισμένων από τις πιο εξελιγμένες απειλές, όπως πυραύλους, όλμους, drones και UAV», είπε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ραν Γκοζάλι, επικεφαλής της Διεύθυνσης Χερσαίων και Ναυτικών Συστημάτων στο Ραφαέλ.
«Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει άμυνα έναντι των αναδυόμενων απειλών στο σημερινό πολύπλοκο πεδίο μάχης, ενισχύοντας τη δύναμη του Ισραηλινού Μετώπου και είναι καταλύτης για τη σφυρηλάτηση διμερών συνεργασιών», συμπλήρωσε.