Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έχει πει πολλές φορές ότι οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως εργαλείο, για τον περιορισμό της Ρωσίας και ως μέρος του σχεδίου διχασμού Ρώσων και Ουκρανών και εργάζονται για να διακόψουν τους πνευματικούς δεσμούς.
Αλλά, σε μια δήλωσή του σήμερα 1η Δεκεμβρίου ο Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δημιουργώντας μια παγκόσμια ανησυχία για τις επερχόμενες εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
«Ως εκ τούτου, δεν είναι απαραίτητο να πούμε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα. Συμπεριλαμβανομένης όχι μόνο της προμήθειας όπλων, αλλά και της εκπαίδευσης του προσωπικού. Εκπαιδεύετε τους στρατιωτικούς στο έδαφός σας, στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών», είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.
Υπενθύμισε ότι, η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία χτυπά μόνο τις υποδομές, που στοχεύουν στη δολοφονία του ρωσικού λαού. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «η συντριπτική πλειονότητα των στόχων των ουκρανικών ναζιστικών επιθέσεων, καθορίζονται από τους δυτικούς «αφέντες» του καθεστώτος του Κιέβου».
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο υπουργός Λαβρόφ επεσήμανε ότι, η Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και, σε μια προσπάθεια να καταστρέψει τη χώρα, αυξάνει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.
Υβριδικός πόλεμος κατά της Ρωσίας
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, στην ολομέλεια του Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου για την Δύση, είχε δηλώσει ότι η Δύση με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζουν να διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και, σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν τη Ρωσία, αυξάνουν την προσφορά όπλων.
Επιπλέον, σημείωνε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, μοιράζονται πληροφορίες με την κυβέρνηση του Κιέβου και στρατολογούν μισθοφόρους. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, καθιστούν αυτές τις χώρες συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση.
Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαπέλυσε έναν «ολικό υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας.
«Οι εχθροί δεν κρύβουν ιδιαίτερα τους στόχους τους: να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία, να υπονομεύσουν την εσωτερική πολιτική σταθερότητα, να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης και τελικά να αποδυναμώσουν σημαντικά ή ακόμα και να καταστρέψουν το αιωνόβιο εγχώριο κράτος», σημείωνε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό εξηγεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη Δύση σε σχέση με τη Ρωσία «βασιλεύει μια κουλτούρα ακύρωσης».Να υπενθυμίσουμε ότι, στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Πούτιν, δήλωσε ότι οι πραγματικοί λόγοι για τον υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, είναι η απληστία της Δύσης και η επιθυμία της να διατηρήσει την ισχύ της στον κόσμο.
Η ΕΕ προσβλέπει στο Ειδικό Δικαστήριο
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε την Τετάρτη, την ιδέα ενός «εξειδικευμένου δικαστηρίου» που θα δικάζει τους ανώτατους αξιωματούχους της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Φον ντερ Λάιεν, πρότεινε ένα εξειδικευμένο δικαστήριο για τη δίωξη Ρώσων αξιωματούχων, για τη σύγκρουση που έχει σκοτώσει χιλιάδες και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια από τα σπίτια τους.
«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε τη σύσταση ενός εξειδικευμένου δικαστηρίου που θα υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη για να ερευνήσει και να διώξει το επιθετικό έγκλημα της Ρωσίας», είπε.
Νομικά και πολιτικά εμπόδια
Όμως, η πρωτοβουλία αντιμετωπίζει τρομερά νομικά και πολιτικά εμπόδια. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δεν έχει δικαιοδοσία για τα «εγκλήματα επιθετικότητας» της Ρωσίας - την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία - επειδή η Μόσχα, δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη του δικαστηρίου.
Αυτό το δικαστήριο μπορεί επομένως, να κρίνει μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, αλλά ακόμη και τότε ο Πούτιν , ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών του, απολαμβάνουν ασυλία από τη δίωξη ενώ είναι στην εξουσία.
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να κληθεί το ΔΠΔ για να κρίνει τον πόλεμο της Ρωσίας, είναι μέσω μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που είναι αδύνατο επειδή η Ρωσία, με τη μόνιμη έδρα της στο συμβούλιο, θα ασκούσε βέτο.