Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

"Θανατηφόρο ζεύγος ρωσικών μαχητικών εδάφους επίθεσης Su-25 «πετά πολύ χαμηλά» για να πλήξει  πολύ καλά οχυρωμένες θέσεις της Ουκρανίας, λέει το RuMoD", αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Στον  συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας  δεσπόζουν τα σύγχρονα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στην μάχη τους κατά της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας. 

Στις 28 Νοεμβρίου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα ζευγάρι μαχητικών  αεροσκαφών Su-25 να πραγματοποιεί  σε χαμηλό ύψος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δήλωση που συνόδευε το βίντεο ανέφερε ότι το πλήρωμα αυτών των επιθετικών αεροσκαφών εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU).

Ως μέρος της στρατηγικής που υιοθετήθηκε ευρέως από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS), οι εκτοξεύσεις πυραύλων πραγματοποιήθηκαν σε ζεύγη από χαμηλά υψόμετρα.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, αυτές οι πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν  επιτυχώς παραλλαγμένες οχυρωματικές θέσεις  και τεθωρακισμένα οχήματα της AFU.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τον πιλότο του μαχητικούνα πραγματοποιεί πολλαπλά χτυπήματα και να ελίσσεται επιδέξια με το αεροσκάφος του  σε χαμηλό ύψος. Παρόλο που το Υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισε ποιοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία,  είναι γνωστό ότι ο οπλισμός του Su-25 περιελάμβανε ρουκέτες, βόμβες διασποράς και μη κατευθυνόμενες βόμβες 250 ή 500 κιλών.

Οι δέκα υποδοχείς  του αεροσκάφους, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν μια ποικιλία οπλικών συστημάτων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους αέρος-εδάφους Kh-23, Kh-25ML και Kh-29l , καθώς και πυραύλους αέρος-αέρος R-3S και R-60.

Επιπλέον, το αεροσκάφος μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με κατευθυνόμενους πυραύλους S-24 240 mm, κατευθυνόμενους πυραύλους S-25 330 mm, λοβούς B-8M1 για πυραύλους S-8 των 80 mm και λοβούς UB-32A για πυραύλους S-5 57 mm.

Αφού τα Su-25  πραγματοποίησαν την έξοδό τους, το μηχανικό και το τεχνικό προσωπικό του VKS συντήρησε το αεροσκάφος και προετοίμασε τον εξοπλισμό αεροπορίας για μια δεύτερη έξοδο. Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε την περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν αυτές οι έξοδοι.

Στις 27 Νοεμβρίου, ένα ζευγάρι Su-25 καταγράφηκε στην κάμερα να πραγματοποιεί εξόδους σε χαμηλό υψόμετρο στην περιοχή Μπαχμούτ και Ντονμπάς, όπου οι μάχες μαίνονται έντονα.

Το Su-25 Grach, γνωστό και ως Frogfoot, είναι ένα αεροσκάφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS) της Σοβιετικής εποχής. Έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει μικρούς, σταθερούς και κινούμενους επίγειους στόχους.


Το Su-25 Frogfoot έχει αναπτυχθεί εκτενώς στη συνεχιζόμενη σύγκρουση και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Και οι δύο Πολεμικές Αεροπορίες χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη τους Su-25 που πετούν κοντά  στο έδαφος, κυρίως για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τα συστήματα ραντάρ του αντιπάλου.

Ωστόσο, αρκετά Su-25 έχουν καταρριφθεί από συστήματα αεράμυνας  MANPADS λόγω της εγγύτητάς τους στο έδαφος.

Οι στροβιλοκινητήρες Soyuz/Gavrilov R-195 του αεροσκάφους είχαν μέγιστο βάρος απογείωσης 17.600 κιλά και ώθηση 44,17 kN ο καθένας. Το Su-25 έχει τελική ταχύτητα 950 χιλιόμετρα την ώρα, ακτίνα μάχης 375 χιλιόμετρα και βεληνεκές 750 χιλιόμετρα. Το αεροσκάφος έχει οροφή υπηρεσίας 7000 μέτρων και μπορεί να ανυψωθεί με ταχύτητα 58 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Το Su-25 έχει υποστεί τις περισσότερες καταρρίψεις  σε αυτόν τον πόλεμο, με περισσότερες από τρεις δωδεκάδες να  υπολογίζεται ότι καταρρίφθηκαν συγκεντρωτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το στρατιωτικό ιστολόγιο παρακολούθησης Oryx νωρίτερα αυτόν τον μήνα με βάση την οπτική επαλήθευση, 38 Su-25 έχουν καταστραφεί, 23 από τα οποία ανήκαν στη Ρωσία και 15 στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναπτύσσοντας αντιαεροπορικές άμυνες και αντιαεροπορικά όπλα  κράτησαν μακριά τα ρωσικά μαχητικά.

Οπλισμένα με  Stingers, τα στρατεύματα της AFU έχουν καταρρίψει πολλά ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούσαν σε χαμηλά υψόμετρα.

Αυτός ήταν ο λόγος που η Ρωσία χρειάστηκε να καταφύγει σε πυραύλους κρουζ εκτοξευόμενου εδάφους και drones καμικάζι για να καταστρέψει στόχους εντός ουκρανικού εδάφους.

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και έχει χάσει μαχητικά με πρωτοφανή ταχύτητα.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας είναι σχετικά κατώτερη από τα VKS , όπου σε αυτήν  κυριαρχούν τα αρχαϊκά Su-24, Su-25, Su-27 και MiG-29.

Η Ρωσία  από την πλευρά της έχει αναπτύξει το αεροσκάφος της MiG-31 Foxhound που πετά σε μεγάλο ύψος  εκτοξεύοντας  πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου  να καταρρίψει τα μαχητικά της Ουκρανίας.

Τούτου λεχθέντος, οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται και από τις δύο πλευρές καθώς οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες.

Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο, το μαχητικό αεροσκάφος της σοβιετικής εποχής που λειτούργησε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου εξακολουθεί να κυριαρχεί στο πεδίο της μάχης στην Ευρώπη.

https://youtu.be/HqpUCaXviQc

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι παρά την συντριπτική αεροπορική αριθμητική υπεροχή 10 προς 1 που διαθέτει η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία σε σχέση με την Ουκρανική, η ισχυρή και πολυεπίπεδη αντιαεροπορική άμυνα των Ουκρανών, δεν επέτρεψε την επίτευξη  ρωσικής αεροπορικής υπεροχής στα πεδία των μαχών.

Η τακτική αποφυγής από τους Ρώσους πιλότους των Ουκρανικών  αντιαεροπορικών μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, πετώντας σε χαμηλό υψόμετρο, αδιαμφισβήτητα τους παρέχει τη δυνατότητα να πλήξουν με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας οχυρωμένες θέσεις , άρματα , πυροβολικό και λοιπά οπλικά συστήματα και θέσεις του Ουκρανικού στρατού.

Ωστόσο αυτή η τακτική καθιστά τρωτά τα ρωσικά μαχητικά SU-25 τα οποία επιχειρούν σε χαμηλό ύψος, ευάλωτα σε φορητά αντιαεροπορικά χαμηλού ύψους (MANPADS), των Ουκρανών όπως είναι τα Αμερικανικά  Singer, με αποτέλεσμα τα εν λόγω μαχητικά να παρουσιάζουν πολλές καταρρίψεις.

Αυτός είναι ο λόγος που εσχάτως οι Ρώσοι χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό παροχής εγγύς υποστήριξης στα μαχόμενα  επίγεια τμήματά τους, αποτελούμενη από έναν συνδυασμό drones καμικάζι, UCAV, ΠΕΠ , αυτοκινούμενου πυροβολικού, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων.

Τα παραπάνω θα πρέπει να μας απασχολήσουν για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων στη διαμόρφωση της αμυντικής τακτικής μας σε Έβρο και νησιά μας στο Αιγαίο.

 Ελληνοτουρκικά- Παροχή εγγύς υποστήριξης στα μαχόμενα τμήματα

Επισημαίνεται επίσης  ότι  η Τουρκία αναπτύσσει το  αεροσκάφος Hurjet, το οποίο στοχεύει να έχει προηγμένες ικανότητες ως εκπαιδευτικό αεροσκάφος και  να δύναται να επιχειρεί επίσης ως αεροσκάφος παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξηςγια τα μαχόμενα τμήματα του  τουρκικού στρατού.

Η παροχή (ΕΑΥ) με απλούς όρους,  σημαίνει ότι κατά τη διεξαγωγή  χερσαίων τουρκικών  επιθετικών επιχειρήσεων ή αεροκίνητων ενεργειών  στον Έβρο, καθώς και αμφίβιων-αποβατικών-αεροκίνητων επιχειρήσεων στα νησιά μας, τα τουρκικά drones, επιθετικά ελικόπτερα αλλά και  ελαφρά  αεροσκάφη HÜRJET, θα  επιχειρήσουν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος σε αποστολές προσβολής φιλίων  εμπεπλεγμένων τμημάτων κοντά στο ΠΟΤ (πρόσθιο όριο τοποθεσίας) ή των άμεσων εφεδρειών τους. 

Τα παραπάνω θα πρέπει να διαμορφώσουν ανάλογα την τακτική και τον εξοπλισμό μας ως ακολούθως:

Αμυντικός τομέας 

Εξοπλισμός με περισσότερα MANPADS των Σχηματισμών του στρατού μας σε Έβρο και νησιά, καθώς και ένταξη anti-drone συστήματος μέχρι  επιπέδου Υπομονάδος.

Προετοιμασία εκτενούς σχεδίου παραπλανήσεως με ομοιώματα αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ, προσωπικού με ανδρείκελα, καθώς και εκπαίδευση στη λήψη παθητικών μέτρων προστασίας.

Επιθετικός τομέας

Απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού, αεροσκαφών παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των ΗΠΑ ,A-10 Warthog από την Ελλάδα, θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

 Υπενθυμίζουμε ότι την παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από αεροσκάφη,αναλαμβάνουν τα μαχητικά  μας  F-16 και  Mirage, τα οποία όμως θα ήταν δόκιμο να απεμπλακούν από αυτή την αποστολή, εστιάζοντας στην απόκτηση αεροπορικής υπεροχής σε Αιγαίο και Έβρο. 

Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την απόκτηση ενός αεροσκάφους απόλυτα ειδικευμένου στην παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος και παράλληλα δοκιμασμένου στα πεδία των μαχών. Αυτό είναι το Α-10 Warthog. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ