Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η έλλειψη αρμάτων από τους Ουκρανούς θα οδηγήσει σε τερματισμό της επίθεσής τους έναντι των Ρώσων;

"Πόσα τανκς έχουν απομείνει στην Ουκρανία και πότε  αυτά θα εξανληθούν", είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Σημαντικό μέρος του αρματικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει καταστραφεί, αλλά ορισμένο απόθεμα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο. Aν αυτό θα είναι αρκετό για μια μεγάλη  Ουκρανική επίθεση είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Τι τανκς πολεμούν στην Ουκρανία

Στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις βρισκόταν σε σχετικά ετοιμοπόλεμη κατάσταση.

Πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διέθεταν σχεδόν δύο χιλιάδες άρματα μάχης. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει άρματα μάχης T-64B / BV, T-80 και T-72B, καθώς και άρματα που βρίσκονταν σε  αποθήκευση.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι συνολικές απώλειες σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έφτασαν τις 5153 μονάδες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τροχοφόρα και τεθωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως  είναι ο πιο κοινός τύπος οχημάτων στις χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας, μπορεί να υποτεθεί ότι η καταστροφή των αρμάτων μάχης συμβαίνει στα πεδία των μαχών σε αναλογία, ένα άρμα  για  κάθε πέντε καταγεγραμμένες καταστροφές οχημάτων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας χρησιμοποιήθηκαν πιο ενεργά μόνο μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Αφού έγινε εμφανές το πλεονέκτημα υπέρ των ρωσικών δυνάμεων αρμάτων μάχης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σταμάτησαν να προσπαθούν να επιτεθούν  με τα άρματά τους, στα ρωσικά στρατεύματα στο μέτωπο και πέρασαν στην τακτική της οικονομικής χρήσης τεθωρακισμένων οχημάτων.

Στην αρχή αυτή η τακτική απέδωσε καρπούς. Ένα σημαντικό μέρος αυτού που ονομάζεται «επίθεση» από την ουκρανική πλευρά διεξήχθη αποκλειστικά με ελαφρά τροχοφόρα οχήματα ,τα τεθωρακισμένα Husky TSV, Mastiff, MaxxPro, VAB και Sisu  που είχαν σε αφθονία τα ουκρανικά στρατεύματα.

Όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ολοκληρώνουν τον Νοέμβριο με έλλειμμα και προς αυτή την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ουκρανική πλευρά δεν χρησιμοποιεί πλέον άρματα μάχης T-80UD για να υποστηρίξει ομάδες ελαφρών κρούσεων, όπου τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα καταστράφηκαν τους πρώτους τρεις μήνες της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία,

Πόσα τανκς υπάρχουν στην Ουκρανία

Όπως σημειώθηκε στην αρχή, πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, υπήρχαν περίπου δύο χιλιάδες τανκς διαφόρων τύπων στην Ουκρανία.

Η έκδοση T-64BV θεωρήθηκε σχετικά σύγχρονη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ,  και περίπου 410 τέτοια  παρέμειναν στην Ουκρανία σε διαφορετική κατάσταση. Περίπου διακόσια οχήματα T-64BV έχουν αναβαθμιστεί από το 2017 και έλαβαν σύγχρονα  οπτικά και κινητήρες. Περίπου εκατό ακόμη οχήματα αναβαθμίστηκαν στο επίπεδο του T-64BM Bulat και ο ίδιος αριθμός αρμάτων μάχης T-72AV / B υπήρχε στην Ουκρανία. Υπήρχαν επίσης 35 άρματα μάχης T-80 και T-72AMT αντίστοιχα. Τα πιο πολλά είναι τα άρματα μάχης T-72 και T-64. Υπάρχουν 500 και 578 τέτοια αυτοκίνητα στην Ουκρανία, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η φυσική παρουσία αυτών των αρμάτων δεν σημαίνει ότι μπορούν να τεθούν στη μάχη αυτή τη στιγμή. Τα περισσότερα από αυτά τα άρματα βρίσκονται σε βάσεις αποθήκευσης και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως.

Στην ΕΣΣΔ ετοιμάζονταν για χερσαίο πόλεμο μεγάλης κλίμακας με το μπλοκ του ΝΑΤΟ και τανκς κατασκευάστηκαν για εφεδρεία.

Χιλιάδες οχήματα  συσσωρεύτηκαν σε μια κατάσταση που κυμαινόταν από  αυτή του «παλαιοσιδήρου» έως «περισσότερο ή λιγότερο χρησιμοποιήσιμα». Την ίδια στιγμή, η κύρια δυσκολία στην Ουκρανία ήταν η ασφάλεια των όπλων.

Οι ουκρανική πολεμική βιομηχανία δεν έχει παράγει νέα πυροβόλα για άρματα μάχης για μεγάλο χρονικό διάστημα και η κατάσταση αυτών που στέκονταν στο ύπαιθρο είναι τέτοια που το πρώτο βλήμα που θα "φορτωθεί" στην κάννη μπορεί να εκραγεί και να σκοτώσει το πλήρωμα.

Βάσεις αποθήκευσης  των Ουκρανικών αρμάτων βρίσκονται στο Artyomovsk (Bakhmut), Nizhyn (περιοχή Chernihiv), το χωριό Vakulenchuk (περιοχή Zhytomyr), Yarmolintsy (περιοχή Khmelnytsky), στο έδαφος του 145ου συντάγματος επισκευής και αποκατάστασης Nikolaev, Lviv τεθωρακισμένα εργοστάσιο επισκευής , καθώς και σε εγκαταστάσεις επισκευής στο Χάρκοβο και το Κίεβο .

Οι τρεις τελευταίες επιχειρήσεις μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συντήρηση και αποκατάσταση αρμάτων μάχης, αλλά καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των μαζικών χτυπημάτων με όπλα ακριβείας ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους.

Συμπτώματα έλλειψης σιδήρου

Σύμφωνα με ξένους ειδικούς, η «έλλειψη σιδήρου» για  σύγχρονα άρματα μάχης, ανάγκασε τους χορηγούς της Ουκρανίας να επανεξετάσουν τη στρατηγική υποστήριξής τους σχεδόν αμέσως.

Μετά την αποστολή όλων των αποθεμάτων σοβιετικών αρμάτων μάχης για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, άρχισαν να αποστέλλονται ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, όπως το βρετανικό Husky TSV, το γαλλικό VAB, το φινλανδικό Sisu και το αμερικανικό MaxxPro.

Με τη βοήθειά τους, ο ουκρανικός στρατός προσπάθησε να δημιουργήσει κινητές ομάδες πυρός με αυτά.

Ωστόσο, σε ένα ορισμένο στάδιο, η αδυναμία παραγωγής σύγχρονων (και τουλάχιστον ετοιμόμαχων, κατ' αρχήν) τανκς πήγε άσχημα.

Αντί για άρματα τανκς, ταλαιπωρημένα σοβιετικά οχήματα στάλθηκαν στη μάχη τα οποία βλήθηκαν από τα ρωσικά άρματα μάχης T-72B3, T-80BVM και T-90M από αποστάσεις 4-5 χιλιομέτρων.

Λόγω υψηλών απωλειών στον εξοπλισμό που αποκαταστάθηκε με μεγάλη δυσκολία, η Πολωνία έστειλε στην Ουκρανία 240 άρματα μάχης T-72A/T-72M1/M1R.

Οι μηχανές αυτού του τύπου δεν διέφεραν από αυτές που χρησιμοποιούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, δεν απαιτούσαν ειδική μεταχείριση και ήταν σε καλή κατάσταση, κάτι που για τον ουκρανικό στρατό από τις 24 Φεβρουαρίου έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας για πολεμική χρήση.

240 πολωνικά τανκς είναι αυτή τη στιγμή η κύρια δύναμη κρούσης του ουκρανικού στρατού.

Μόλις αυτά τα οχήματα χαθούν στη μάχη ή υποστούν σοβαρές ζημιές, μια σοβαρή κρίση περιμένει τις ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις. Ταυτόχρονα, περισσότερα από χίλια άρματα μάχης T-72 και T-64 εξακολουθούν να βρίσκονται σε αποθήκες και βάσεις αποθήκευσης, αλλά η κατάστασή τους, προφανώς, δεν επιτρέπει τη χρήση τους για πολεμικές επιχειρήσεις.

Η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός αυτών των αρμάτων είναι αδύνατη , ενώ οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος δεν έχουν αποθέματα εξαρτημάτων και ηλεκτρονικών ειδών, υπόκεινται τακτικά σε πυραυλικές επιθέσεις και δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως λόγω της έλλειψης ενέργειας που προκαλείται από την κατάρρευση του συστήματος  ουκρανικής ενέργειας.

Η Ουκρανία επίσης δεν μπορεί να καταφύγει στη βοήθεια ξένων εταίρων για την αποκατάσταση μηχανών αυτού του τύπου , αφού δεν υπάρχουν άλλα εργοστάσια στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, όπου αυτή η τεχνική θα μπορούσε να αναβαθμιστεί.

Ένα νεκρό βάρος χιλιάδων τόνων μετάλλου συνεχίζει να σκουριάζει στο έδαφος της Ουκρανίας, τιμωρώντας τη χώρα για την αδιαφορία της για τη βιομηχανία και τα επιτεύγματα της πρώην  ΕΣΣΔ. "

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Γνωρίζουμε ότι το άρμα μάχης και τα μηχανοκίνητα μέσα ήταν εκείνα τα οποία επικουρούμενα από πυροβολικό, drone, επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, διεξήγαγαν τις κύριες χερσαίες επιθετικές επιχειρήσεις, διασπώντας την εχθρική άμυνα , καταλαμβάνοντας εδάφη.

Το μειωμένο αρματικό δυναμικό των Ουκρανών, μόλις 240 άρματα ως δύναμη κύριας κρούσης, σύμφωνα με τους Ρώσους, εκτιμούμε πως αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα, αδυναμίας συνέχισης μεγάλης Ουκρανικής επίθεσης για ανακατάληψη απωλεσθέντων εδαφών από τις Ρωσικές 'Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που είναι πολύ πιθανό η Δύση να αποστείλει επιθετικά ελικόπτερα στην Ουκρανία το επόμενο χρονικό διάστημα, προσπαθώντας  να αντισταθμίσει την αρματική υπεροχή των Ρώσων στο πεδίο της μάχης.

Αν τελικά καταφέρει η Ουκρανία παρά την έλλειψη σε άρματα, συνεχίσει την επιθετική της στάση έναντι της Ρωσίας , πράγμα που  και  λόγω του χειμώνα που έρχεται θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε σε μεγάλο βαθμό την αξία των αρμάτων στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Οψόμεθα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...