Μία έκφραση του σοφού Ελληνικού λαού λέει, "πες μου τις συναναστροφές σου να σου πώ ποιός είσαι". Λαμπρό παράδειγμα για την Τουρκία, φίλη και σύμμαχος με Ιράν και Ρωσία, εχθρούς της Δύσης, όπως αποδεικνύεται για πολλοστή φορά από άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, με τίτλο "Κοινή απόφαση Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν για τα ανατολικά του Ευφράτη!", κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:
"Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν, οι εγγυητές των συνομιλιών της Αστάνα που εγκαθιδρύθηκαν για τη λύση της συριακής κρίσης, ανανέωσαν την αποφασιστικότητά τους να σταθούν ενάντια στις αυτονομιστικές ατζέντες στα ανατολικά του Ευφράτη, οι οποίες στοχεύουν να αποδυναμώσουν την ενότητα της Συρίας και να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των γειτονικών χωρών , συμπεριλαμβανομένων διασυνοριακών επιθέσεων και διεισδύσεων.
Στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, ολοκληρώθηκαν οι 19 συνομιλίες της Αστάνα για τη «Συρία».
Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν, οι εγγυητές των συνομιλιών της Αστάνα, όπου όλες οι πλευρές της συριακής κρίσης βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι, εξέδωσαν κοινή δήλωση.
Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι τονίστηκε ο ηγετικός ρόλος της διαδικασίας της Αστάνα στην ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης με την εξέταση των τελευταίων διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων.
Στη δήλωση, αναφέρθηκε ότι επιβεβαίωσαν την ακλόνητη δέσμευσή τους για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς και για τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η τρομοκρατία θα καταπολεμηθεί με όλους τους τρόπους
Η δήλωση ανέφερε την αποφασιστικότητα των μερών να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί ενάντια σε αυτονομιστικές ατζέντες που απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας καθώς και την εθνική ασφάλεια των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών επιθέσεων και διηθήσεων.
"Καταδίκασε την αυξημένη παρουσία και δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων και των συνδεδεμένων με αυτές ομάδων με διαφορετικά ονόματα σε διάφορες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με στόχο αστικές εγκαταστάσεις και στρατόπεδα που στεγάζουν εσωτερικά εκτοπισμένους, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια αθώων ζωών στη Βόρεια Συρία, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι προβλέψεις σχετικά με το θέμα θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.
Στη δήλωση, η οποία ανέφερε ότι η κατάσταση στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Idlib αναθεωρήθηκε λεπτομερώς, τονίστηκε ότι συμφώνησαν να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ομαλοποίηση στην περιοχή , να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν και τα περίχωρά της και ότι όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το Idlib θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως για να διασφαλιστεί η ηρεμία στο έδαφος.
Στη δήλωση, υπογραμμίστηκε ότι συζήτησαν την κατάσταση στα βορειοανατολικά της Συρίας και συμφώνησαν ότι η διαρκής ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της προστασίας της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Επίσης «απέρριψαν κάθε προσπάθεια να δημιουργηθούν νέες πραγματικότητες στο έδαφος υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων προσπαθειών αυτοδιοίκησης, αντιμετωπίζοντας τις αυτονομιστικές ατζέντες ανατολικά του Ευφράτη που στοχεύουν να αποδυναμώσουν την ενότητα της Συρίας και να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των γειτονικών χωρών , συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών επιθέσεων και διεισδύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δήλωση τονίζει ότι οι αυτονομιστικές ομάδες ανησυχούν βαθιά για τις αυξανόμενες επιθέσεις και κάθε είδους δίωξη εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής ειρηνικών διαδηλώσεων στα ανατολικά του Ευφράτη, της αναγκαστικής στρατολόγησης και των πρακτικών διακρίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης.
Επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην παράνομη σύλληψη και μεταφορά του και καταδίκασαν τις ενέργειες χωρών που υποστηρίζουν τρομοκρατικούς σχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων απόπειρων αυτοδιοίκησης στη βορειοανατολική Συρία»..
Διευκόλυνση της επιστροφής των εκτοπισθέντων Σύριων
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη διευκόλυνσης της ασφαλούς, εθελοντικής και αξιοπρεπούς επιστροφής των αιτούντων άσυλο και των εσωτερικά εκτοπισμένων στον αρχικό τόπο διαμονής τους στη Συρία, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η δήλωση αναφέρει:
«Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στους Σύριους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους και επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να διατηρήσουν επαφή με όλα τα σχετικά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και άλλων διεθνών εξειδικευμένων υπηρεσιών».
Σημειώνοντας ότι η ομάδα εργασίας στη μορφή της Αστάνα είναι ένας μοναδικός μηχανισμός που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός και απαραίτητος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των συριακών μερών, η δήλωση ανέφερε:
«Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν το έργο τους για την απελευθέρωση των κρατουμένων και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με την εντολή τους για την παράδοση σορών και την ταυτοποίηση των αγνοουμένων».
Στη δήλωση, τονίζοντας ότι εξέφρασαν τη γνώμη τους ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί στρατιωτική λύση στη συριακή σύγκρουση, «Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να τερματίσουν τη σύγκρουση μέσω μιας βιώσιμης πολιτικής διαδικασίας, υπό την ηγεσία και την κυριαρχία των Σύριων, με την διευκόλυνση του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του ΣΑΗΕ».
Ο ρόλος της Συνταγματικής Επιτροπής
Στη δήλωση, στην οποία επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος της Συνταγματικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε ως αποτέλεσμα της αποφασιστικής συμβολής των εγγυητών της Αστάνα και της εφαρμογής των αποφάσεων του Συνεδρίου Εθνικού Συριακού Διαλόγου στο Σότσι, στην προώθηση της πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση, αναφέρεται:
"Ο 9ος γύρος της Γραπτής Επιτροπής της Επιτροπής Συντάγματος της Συρίας θα είναι ο καλύτερος δυνατός με την εποικοδομητική προσέγγιση των συριακών μερών. Ζήτησαν να γίνει το συντομότερο δυνατό".
Τονίζοντας τη βαθιά ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, προέβησαν σε δήλωση η οποία ανέφερε:
«Απέρριψαν όλες τις μονομερείς κυρώσεις που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, τυχόν μεροληπτικών μέτρων που επιβλήθηκαν για ορισμένες περιοχές και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυση αυτής της χώρας βοηθώντας τις αυτονομιστικές ατζέντες».
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται η κοινή προσπάθεια Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας, να μπεί οριστικά ταφόπλακα στη δημιουργία ημιανεξάρτητου Κουρδικού κρατιδίου στη Βόρεια Συρία.
Σημειωτέον ότι οι Κούρδοι της Συρίας του YPG, ήταν και είναι στενότατος φίλος των ΗΠΑ, πολεμώντας την τρομοκρατική οργάνωση του ISIS και έχοντας πολυάριθμες απώλειες, όταν ο Ερντογάν έκανε λαθρεμπόριο καυσίμων με τους τρομοκράτες.
Το Ιράν το εξυπηρετεί η μη δημιουργία ημιαυτόνομου Κουρδικού κρατιδίου στη ΒΑ Συρία φίλα προσκείμενο σε ΗΠΑ και Ισραήλ, αφού έχει ήδη διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στη Συρία με την ανοχή και στήριξη Άσαντ και Ρωσίας, γειτνιάζοντας άμεσα με το Ισραήλ, το οποίο έχει δηλώσει ότι θέλει να εξαφανίσει από τον χάρτη.
Παράλληλα το Ιράν έχει κουρδική μειονότητα και δεν καλοβλέπει τη δημιουργία δίπλα από το υπάρχον κουρδικό κρατίδιο τη δημιουργία και Συριακού κουρδικού κρατιδίου, φοβούμενο κάτι ανάλογο και για την επικράτεια του στη συνέχεια.
Η Ρωσία από την πλευρά της θέλει να είναι η κυρίαρχη υπερδύναμη στην περιοχή και έτσι δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα Κουρδικό κρατίδιο που με τη στήριξη των ΗΠΑ-Ισραήλ θα στέκεται εμπόδιο στους σχεδιασμούς της.
Η Τουρκία από την άλλη φοβάται ότι τυχόν δημιουργία Συριακού κουρδικού κρατιδίου που θα συνορεύει με τις κουρδικές ΝΑ επαρχίες της αλλά και με το ήδη υπάρχον Κουρδικό κρατίδιο στο Ιράκ, θα συνιστά θανάσιμη απειλή για την συνοχή της και πως η ανακίνηση αυτονόμησης αρχικά των Κουρδικών ΝΑ επαρχιών της θα είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία Κουρδικού κράτους στη συνέχεια.
Το θέμα είναι πως θα αντιδράσουν ΗΠΑ-Ισραήλ και ΕΕ στα σχέδια Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στην περιοχή.
Τέλος για μια ακόμη φορά από τις δηλώσεις των τριών, φαίνεται ο φαρισαϊσμός και το ψέμα που μας σερβίρουν κατάμουτρα οι Τούρκοι, αφού γίνεται λόγος στην κοινή τους δήλωση για σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία της Συρίας, την ώρα που οι Τούρκοι κατέλαβαν και κατέχουν την Συριακή επαρχία του Αφρίν ολοκληρωτικά και αυτήν του Ιντλίμπ κατά το ήμισυ και πλέον.
Κοινώς "βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα".
Στόχος των Τούρκων είναι να δημιουργήσει Buffer zone μεταξύ των συνόρων της και του αυτοκινητόδρομου στρατηγικής σημασίας Μ4, σε όλο το μήκος του ανατολικά του Ευφράτη, στην οποία στη συνέχεια θα εγκαταστήσουν μη Κούρδους Σύριους εκτοπισμένους, επιχειρώντας δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της περιοχής, που είναι Κουρδικός στη συντριπτική τους πλειοψηφία.
Άλλωστε στον τομέα της δημογραφικής αλλοίωσης περιοχών οι Τούρκοι είναι "μανούλες", αποδεικνύοντάς το πρώτα στην κατεχόμενη Κύπρο, στην οποία έφεραν εποίκους από την Ανατολία μετά τον Αττίλα του 1974, καθιστώντας τους γηγενείς Τουρκοκύπριους μειοψηφία στα κατεχόμενα και τελευταία στο Αφρίν της Συρίας, αναγκάζοντας τους Κούρδους με βίαιο τρόπο και μεθόδους να το εγκαταλείψουν στην πλειοψηφία τους.