Η σημερινή ημέρα στην Ουκρανία δέχθηκε τα "αποκαλυπτήρια" των συνεπειών της χθεσινής μαζικής πυραυλικής επίθεσης σε ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Στις 15 Νοεμβρίου, η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 90 πυραύλους Kh-101 και Kalibr και περισσότερα από δέκα UAV-καμικάζι. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανία, καταστράφηκαν 77 πύραυλοι κρουζ, 10 ιρανικά drones Shahed-136 και ένα UAV Orion. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι πύραυλοι κατέστρεψαν 30 ουκρανικές εγκαταστάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου, προκύπτει ότι 30 αντικείμενα χτυπήθηκαν από 13 βλήματα, τα οποία απέτυχαν να καταρριφθούν.
Μετά από μια τόσο μαζική επιδρομή σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και υποσταθμούς υψηλής τάσης, άρχισαν σοβαρά προβλήματα στον ενεργειακό τομέα. Η περιοχή του Λβιβ υπέφερε πολύ, τελώντας υπό συνεχείς διακοπές ρεύματος όλη τη νύχτα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δέκα ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν χθες στην περιοχή, χτυπώντας τρεις κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής.
Οι αρχές της περιοχής Λβιβ δήλωσαν ότι μπορεί να χρειαστεί έως και ένα έτος για να αποκατασταθούν πλήρως τα προπολεμικά επίπεδα παραγωγής ενέργειας. Εν τω μεταξύ, καθιερώνονται στην περιοχή προγράμματα διακοπής ρεύματος όλο το εικοσιτετράωρο.
Στην Οδησσό, από χθες το απόγευμα, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε πολλές περιοχές και το Διαδίκτυο δεν λειτουργεί για τους κατοίκους. Δημοσκοπήσεις με θέμα «έχεις ρεύμα» γίνονται σε κανάλια Telegram, όπου πάνω από το 60% των κατοίκων απαντά αρνητικά.
Στη Βίνιτσα, λόγω διακοπών ρεύματος, οι κάτοικοι συμβουλεύτηκαν να προμηθεύονται τρόφιμα και νερό, καθώς και να χρεώνουν power banks, καθώς οι περιορισμοί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται όλο και πιο αυστηροί.
Η κρατική εταιρεία Ukrenergo προειδοποιεί για «δύσκολες μέρες» και «σημαντικές διακοπές ρεύματος». Η κατάσταση θα επιδεινωθεί από ένα ψυχρό κύμα, κατά το οποίο η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται.
Το Γραφείο του Προέδρου ανέφερε το απόγευμα ότι χωρίς ρεύμα σήμερα, ήταν από δύο έως τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά. Και ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να αποκατασταθούν ορισμένες ενεργειακές εγκαταστάσεις μετά τις χθεσινές πυραυλικές επιθέσεις.
Η κατάσταση στο μέτωπο
Στο μέτωπο, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει πολύ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ρωσικές επιθέσεις απωθήθηκαν στις περιοχές των οικισμών Μπελογκορόβκα, Κουρντιούμοβκα, Νοβοκαλίνοβο, Βέσελε, Αβντέεβκα, Περβομαΐσκογε, Βοντιάνε, Νοβομιχαήλοβκα και Βρεμίεβκα της περιοχής του Ντόνιετσκ.
Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας γράφει ότι οι Ρώσοι εξαπέλυσαν βολές πυροβολικού στην Παβλόβκα κοντά στο Ουγκλεντάρ, μια περιοχή που η Ρωσία πρόσφατα ανακοίνωσε πως κατέλαβε. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ αναφέρει ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του κατά του Ουγκλεντάρ.
Σήμερα, η διοίκηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία προχώρησε στην επίθεση κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Λουγκάνσκ, από την Ποπάσνα μέχρι την περιοχή του Χάρκοβο. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της «λαϊκής πολιτοφυλακής» Αντρέι Μαρότσκο.
Τα ρωσικά κανάλια Telegram γράφουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πέρασαν σε αντεπίθεση στην Μπελογκορόβκα από τη Σερεμπριανκά και ανακατέλαβαν ορισμένες από τις θέσεις που κατέλαβαν οι Ρώσοι εκεί. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές διασπάσεις στην άμυνα των ρωσικών στρατευμάτων. Όμως τα ρωσικά κανάλια πιστεύουν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα συγκεντρώνουν δυνάμεις για να εντείνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις.
Η κατάσταση στην περιοχή Χερσώνα είναι επίσης αμετάβλητη, ωστόσο η κατάσταση δυσχεραίνεται από την εκτεταμένη ναρκοθέτηση της περιοχής από τα ρωσικά στρατεύματα. Σήμερα, ο επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομίας είπε ότι πριν από την υποχώρηση, οι Ρώσοι ναρκοθέτησαν το κτίριο του Κύριου Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, οπότε έπρεπε να ανατιναχθεί.
Διαπραγματεύσεις και προοπτικές
Η δήλωση μετά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί περιείχε πολλά σημεία για την Ουκρανία.
- Η σύγκρουση στην Ουκρανία «επιδείνωσε τα υπάρχοντα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας»
- Οι περισσότερες από τις χώρες της G20 καταδικάζουν τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν και «άλλες απόψεις για αυτήν την κατάσταση»
- Η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη
- Οι χώρες της G20 τόνισαν τη σημασία της συμφωνίας για τα σιτηρά και τάσσονται υπέρ της παράτασής της.
Η Ρωσία, παρεμπιπτόντως, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα επεκτείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά, με τον όρο να ελέγχει τις παραδόσεις σε χώρες που έχουν ανάγκη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Σιλουάνοφ. Είναι απίθανο κάποιος να απορρίψει αυτό το μέτρο.
Διαφορετικά, οι δηλώσεις πολλών συμμετεχόντων στη G20 ακούγονταν υπέρ του τερματισμού του πολέμου και μιας επιλογής κατόπιν διαπραγμάτευσης. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «δεν θα υπάρξουν νικητές σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε ηττημένοι στην ειρήνη».
Η Κίνα θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του πιο σημαντικού συμβούλου για την Ουκρανία τους επόμενους μήνες, «συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής έντονων επιθετικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Σύμφωνα με τον Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα τάσσεται υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, του τερματισμού των εχθροπραξιών και της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Μακρόν, με τη σειρά του, ζήτησε από τον Σι Τζινπίνγκ να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ταυτόχρονα, ενώ η Ρωσία εγκαταλείπει τα κατεχόμενα, είναι απίθανο να διαπραγματευτεί ανακωχή με την Ουκρανία, γιατί εξαιτίας αυτού, τόσο στο Κίεβο όσο και σε πολλούς στη Δύση, υπάρχει πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει όλους (ή τους περισσότερους) στόχους με στρατιωτικά μέσα.