Αβέβαιο παραμένει το τι θα κάνουν οι Ρώσοι με ένα μικρό αλλά στρατηγικό κομμάτι γης που παραμένει υπό τον έλεγχο τους στα δυτικά του Δνείπερου. Ο λόγος για τη χερσόνησο Κινμπούρν στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία αυτή τη στιγμή ελέγχεται από το ρωσικό στρατό, και θεωρείται πως είναι στρατηγικής σημασίας. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας λοχαγός 1ου βαθμού στην εφεδρεία Βασίλι Νταντίκιν (Vasily Dandykin) αναλύει σε ρωσικό ΜΜΕ γιατί αυτή η περιοχή πρέπει να διατηρηθεί και πώς μπορεί να είναι χρήσιμη για περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις.
Εδώ και πολλές μέρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να καταλάβουν την επιμήκη χερσόνησο κοντά στην πόλη Οτσάκοφ, μήκους 40 χιλιομέτρων, την χερσόνησο Κινμπούρν. Την περασμένη εβδομάδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συγκέντρωσαν σκάφη και ειδικές δυνάμεις στο Οτσάκοφ προκειμένου να αποβιβάσουν ομάδες δολιοφθοράς στην ακτή. Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου έγινε γνωστό για τη μάχη που έγινε κοντά στο χωριό Ποκρόβσκογιε. Για τον ουκρανικό στρατό, η μάχη έληξε με την απώλεια έως και 20 στρατιωτών του 73ου Κέντρου Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό ανταποκριτή Σέμιον Πέγκοφ (Semyon Pegov), τώρα υπάρχουν μαχητές του εθελοντικού αποσπάσματος της Χερσώνας στο Κινμπούρν. Οι αγώνες δεν διεξάγονται «λόγω της απουσίας του εχθρού». Παρόλα αυτά τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου έγινε γνωστό για ισχυρές αφίξεις στο Οτσάκοφ. Στην πόλη, θυμίζουμε, υπάρχει μια ναυτική βάση, όπου το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία ήθελαν να δημιουργήσουν ένα εφαλτήριο για επιθέσεις στην Κριμαία.
Η γνώμη των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων διχάστηκε: έχει νόημα η Ρωσία να διατηρεί το Κινμπούρν, το οποίο είναι μια στενή λωρίδα γης στη θάλασσα; Η άμυνα του εδάφους θα είναι πολύ ακριβή για τον ρωσικό στρατό; Υπάρχει πραγματικά ανάγκη για μια αμμώδη λωρίδα, που μπορεί να έχει τη μοίρα του Φιδονησίου;
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, μετά την κατάληψη του Κινμπούρν, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ενδέχεται να αναπτύξουν επίθεση κατά μήκος του Δνείπερου και της ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Άλλοι είναι σίγουροι ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να μπουν μόνο για να τοποθετήσουν εκεί σημαία.
Σύμφωνα με τον Νταντίκιν, το Κινμπούρν είναι στρατηγικής σημασίας για την ειδική επιχείρηση. «Κοντά στο Κινμπούρν υπάρχει μια έξοδος στη Μαύρη Θάλασσα, 30 χιλιόμετρα από αυτήν - Νικολάεφ- το κέντρο της ναυπηγικής, καθώς και το Οτσάκοφ, όπου βρίσκεται τώρα η βάση των Ουκρανών σαμποτέρ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μεγάλο και κερδοφόρο προγεφύρωμα. Θα αποκαλούσα το Κινμπούρν αγκάθι στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, το προσέχουν τόσο πολύ και έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να μας βγάλουν από εκεί», εξηγεί ο ίδιος.
Κατά τη γνώμη του, πρόκειται για ένα στρατηγικά σημαντικό έδαφος της ειδικής επιχείρησης, το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά στο πίσω μέρος της ουκρανικής ομάδας. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το Νικολάεφ, το οποίο με τη σειρά του απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Χερσώνα. Έχοντας καταλάβει το Κινμπούρν, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπορούν να ελέγξουν την περιοχή στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο ρωσικός στρατός πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσει αυτή τη θέση. Πιστεύει ότι θα υπάρξουν ακόμα μάχες για αυτό το έδαφος - άλλωστε αυτό είναι ένα πολύ καλό εφαλτήριο για μια επίθεση.
«Φυσικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα κάνουν τα πάντα για να μας προσεγγίσουν από την άλλη πλευρά. Νομίζω ότι θα υπάρξουν περισσότερες εκδηλώσεις. Γιατί το Κινμπούρν είναι απλώς το εφαλτήριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εργασίες σε επιθετικές επιχειρήσεις», προσθέτει ο Νταντίκιν.
Παράλληλα, ο ειδικός είπε ότι δεν θα το συγκρίνει με το Φιδονήσι, το οποίο βρίσκεται πλέον στη γκρίζα ζώνη και είναι «no man's land». «Δεν θα συγκρίνω. Η κατάσταση είναι ελαφρώς διαφορετική. Βρίσκεται όχι μακριά από την Οδησσό, αλλά μακριά από τις θέσεις μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, επομένως ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί μια ομάδα σε αυτό».
Τώρα το νησί, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, βρίσκεται σε ουδέτερη κατάσταση, ενώ το Κινμπούρν είναι μια περιοχή αρκετά μεγάλης έκτασης και μήκους, έχει οικισμούς. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης πλοίων και σκαφών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Δηλαδή στο Κινμπούρν μπορούν να τροφοδοτηθούν πυρομαχικά, εξοπλισμό κ.λπ. Είναι στρατηγικά σημαντικό, μεταξύ άλλων για την επίλυση μελλοντικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πάγωμα των εχθροπραξιών τον χειμώνα.
«Γίνονται επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του Ζαπορόζιε. Αν και λένε ότι θα υπάρξει «πάγωμα» τον χειμώνα, νομίζω ότι οι ενεργές εχθροπραξίες θα συνεχιστούν. Άλλωστε, έχουμε ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων που έχουμε συγκεντρώσει, αλλά δεν έχουν εισαχθεί ακόμη. Το μεγάλο ερώτημα είναι πού και πώς θα χρησιμοποιηθούν. Και αυτή η ερώτηση είναι πολύ ανησυχητική για τον Ζελένσκι, τον Ζαλούζνι και τους επιμελητές τους στην Ουάσιγκτον», καταλήγει.