Ένοπλες Συρράξεις

Όλα θα γίνουν γρήγορα! Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν μέσα εξουδετέρωσης των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, να διαθέτουν στρατηγικά μη πυρηνικά όπλα με σύντομο χρόνο πτήσης και επίσημα να μην υπόκεινται σε νομικούς περιορισμούς. Ο στόχος είναι να χτυπηθεί ένας σημαντικός αριθμός ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων, ακόμη και πριν ληφθεί η απόφαση να εξαπολύσουν  αντίποινα.

Η παραδοσιακή θεωρία της αποτροπής έχει αντικατασταθεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, από ένα σενάριο προληπτικής στρατιωτικής δράσης. Μια τέτοια προοπτική, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και θα απαιτήσει από τις αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά τις απειλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρνητικό σενάριο

Η έννοια της αμοιβαίως εξασφαλισμένης καταστροφής προϋποθέτει ότι η μία υπερδύναμη, που υποβάλλεται σε πυρηνική επίθεση από την άλλη, θα έχει χρόνο να θέσει τις στρατηγικές της δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα και να πραγματοποιήσει  αντίποινα. Φυσικά, πρέπει να εντοπισθούν εγκαίρως τα εχθρικά ICBM. Τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν αποτελεσματικά συστήματα προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων (EWS), δορυφόρους και ισχυρά ραντάρ πάνω από τον ορίζοντα. Θα επιτρέψουν στην πολιτική ηγεσία της χώρας να εμπλέξει πλήρως την πυρηνική τριάδα.

Μεταξύ των κύριων στόχων του επιτιθέμενου κράτους είναι τα σιλό ICBM, βάσεις πυρηνικών υποβρυχίων, στρατηγικά αεροδρόμια αεροπορίας, αρχηγεία και ειδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών. Εάν, για κάποιο λόγο, η χώρα που δέχεται επίθεση δεν έχει χρόνο να εξαπολύσει  αντίποινα, οι περισσότερες από τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής θα καταστραφούν. Μερικές δεκάδες βλήματα που απομένουν, δεν θα είναι αρκετοί για ανεπανόρθωτες ζημιές. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά θα καταρριφθούν από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Το δεύτερο σενάριο μιας υποθετικής πυρηνικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, είναι επιθυμητό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού δεν συνεπάγεται μεγάλες απώλειες από την πλευρά τους.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι, για αυτό το Πεντάγωνο μπορεί να μην χρειάζεται  σιλό ICBM και στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια. Το κύριο πράγμα είναι να αιφνιδιαστεί το Κρεμλίνο.

«Μεσοπρόθεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να κατέχουν στρατηγικά μη πυρηνικά όπλα με σύντομο χρόνο πτήσης προς τον στόχο και να μην υπόκεινται επίσημα, σε διμερείς ή διεθνείς περιορισμούς, η χρήση των οποίων είναι δυνατή για την εκτέλεση στρατηγικών επιθετικών αποστολών. Αυτά τα καθήκοντα θα πρέπει να εξασφαλίσουν την ήττα ενός σημαντικού αριθμού ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων, έως ότου ο Ανώτατος Διοικητής αποφασίσει να εξαπολύσει  αντίποινα», αναφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιθετική έννοια

Τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Ουάσιγκτον, περιλαμβάνουν τη δημιουργία στρατηγικών πολύ αποτελεσματικών συστημάτων πυροβόλων όπλων, που λειτουργούν με βάση την αρχή ενός συγκροτήματος αναγνώρισης κρούσης, κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων και άλλων υποσχόμενων επιλογών.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν σε κάποιου είδους ενδιάμεση δομή, εξοπλισμένη με υφιστάμενα και προσερχόμενα στα στρατεύματα μέσα κινητικής και μη κινητικής, παγκόσμιας και περιφερειακής επίδρασης.

«Ήδη τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για ένα νέο εξαιρετικά αποτελεσματικό μη πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο, ​​τα πρώτα δείγματα του οποίου μεσοπρόθεσμα ενδέχεται να εισέλθουν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ», αναφέρει έγκριτο μέσο ενημέρωσης. «Θα έχουν ένα οπλοστάσιο συστημάτων ικανών εν μέρει, να εκπληρώσουν τα καθήκοντα των υφιστάμενων στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων με συμβατικές κεφαλές».

Οι Αμερικανοί ενεργούν σύμφωνα με τη στρατιωτική-στρατηγική αντίληψη του γρήγορου παγκόσμιου χτυπήματος (Prompt Global Strike), που συνεπάγεται επίθεση με συμβατικά όπλα, σε στόχο οπουδήποτε στον κόσμο μέσα σε μία ώρα.

Ένα σημαντικό στοιχείο αυτού του συστήματος, είναι οι χιλιάδες πύραυλοι κρουζ Tomahawk που αναπτύσσονται σε καταδρομικά, αντιτορπιλικά και υποβρύχια. Εμβέλεια βολής  2500 χιλιόμετρα. Ωστόσο, η υποηχητική ταχύτητα αυτού του πυραύλου, μπορεί να μην είναι αρκετή για να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στον πλανήτη σε μια ώρα. Και τα πλοία επίθεσης δεν βρίσκονται πάντα στη σωστή ακτίνα δράσης.

Στην πραγματικότητα, τα επιθετικά σχέδια δεν κρύβονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Οκτώβριο, ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, είπε στο ABC ότι εάν η Μόσχα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο θα απαντούσε με μια μη πυρηνική στρατιωτική απάντηση.

Υπερηχητικό Επιχείρημα

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, οι Αμερικανοί επρόκειτο να αναπτύξουν έναν βαλλιστικό πύραυλο με μη πυρηνική κεφαλή, βασισμένο σε κανονικά Minuteman III ICBMs και Trident II SLBM, για ένα γρήγορο χτύπημα σε «αδίστακτα κράτη», με τα οποία η Ουάσιγκτον εκείνη την εποχή κατανοούσε ιδιαίτερα το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Αλλά αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το Πεντάγωνο θεώρησε ότι, τα ρωσικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης θα μπορούσαν να παρερμηνεύσουν τις εκτοξεύσεις ICBM και αυτό, θα μετατρεπόταν σε πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Ως αποτέλεσμα, επικεντρώθηκαν σε υπερηχητικά όπλα. Ένα από τα πρώτα έργα είναι το «φτερωτό» X-51A Waverider. Η δηλωμένη ταχύτητα είναι 7500 χιλιόμετρα την ώρα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των δοκιμών προέκυψαν προβλήματα και ο πύραυλος δεν έγινε ποτέ δεκτός σε λειτουργία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία άλλων υπερηχητικών συστημάτων, σε όλους τους τύπους των ενόπλων δυνάμεων. Στο πλαίσιο της ιδέας γρήγορου παγκόσμιου χτυπήματος, η κύρια επιλογή που εξετάζεται είναι οι πύραυλοι κρουζ υψηλής ταχύτητας για υποβρύχια κλάσης Virginia. Αποτελεί μέρος του προγράμματος Conventional Prompt Strike (CPS).

Το Πεντάγωνο, ελπίζει να λάβει τα πρώτα σειριακά δείγματα μέχρι το 2024, τα πυρηνικά υποβρύχια θα μετατραπούν σε αυτά μέχρι το 2028. Έως 65 CPS θα τοποθετηθούν σε κάθε υποβρύχιο της σειράς Block V. Αυτοί οι πύραυλοι θα εξοπλίσουν επίσης, τα τελευταία αντιτορπιλικά stealth τύπου Zumwalt.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ένα αφοπλιστικό χτύπημα από την Ευρώπη. Τον Ιούνιο του 2020, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ορισμένες χώρες της ΕΕ ενέκριναν την ανάπτυξη των πολλά υποσχόμενων αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς σε συμβατικό εξοπλισμό.

Το βεληνεκές αυτού του όπλου είναι από 1000 έως 5500 χιλιόμετρα. Ο χρόνος πτήσης προς τη Μόσχα είναι ελάχιστος.

Να αναφέρουμε ότι, η Ουάσιγκτον αποχώρησε από τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς. Και μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, δοκίμασε πρωτότυπους πυραύλους κρουζ και στη συνέχεια βαλλιστικό πύραυλο εδάφους. Δηλαδή, προετοιμάστηκαν εκ των προτέρων για την εγκατάλειψη της Συνθήκης INF, καθώς και να αυξήσουν το διακύβευμα στη σύγκρουση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ