Η Ρωσία και η Ουκρανία προχωρούν σε χρήση βλημάτων πυροβολικού και άλλων όπλων και πυρομαχικών με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον πόλεμο της Κορέας, είπαν αξιωματούχοι, και θα χρειαστεί να ανεφοδιαστούν κατά τον μακρύ χειμώνα που έρχεται. Η Ρωσία εκτοξεύει 20.000 βολές πυροβολικού ημερησίως, εκτίμησε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, ενώ η Ουκρανία εκτοξεύει από 4.000 έως 7.000 βολές καθημερινά.
Οι Ουκρανοί καίνε γρήγορα τα αποθέματά τους από βλήματα πυροβολικού και άλλα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας τους, δήλωσαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το αμερικανικό NBC News.
«Η Ουκρανία χρειάζεται ακόμη σημαντική ποσότητα πυροβολικού στο μέλλον», είπε ο αξιωματούχος. «Τα ποσοστά κατανάλωσης σε αυτόν τον πόλεμο είναι πολύ υψηλά». Η Ουκρανία δεν έχει χάσει ούτε ένα σύστημα HIMARS, δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ παρείχαν στους Ουκρανούς 18 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων υψηλής κινητικότητας.
Η Ρωσία εξαντλείται επίσης σε πυροβολικό και άλλο εξοπλισμό, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο και αξιωματούχο των ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει χάσει πολύ από τον εξοπλισμό και τα όπλα της, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών ελικοπτέρων, και χρησιμοποιεί περισσότερα από τα πυρομαχικά της μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει στόχους, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι διέρχεται από άλλα αποθέματα, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος. Ρώσοι έφεδροι και επιστρατευμένες δυνάμεις φτάνουν ακόμη και στην πρώτη γραμμή χωρίς όπλα σε ορισμένες περιπτώσεις, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Μιλώντας στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ (Mark Milley), είπε ότι η Ρωσία έχει κάψει πολύ εξοπλισμό, πυρομαχικά και άνδρες. Ο Μίλεϊ είπε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν υποστεί περισσότερους από 100.000 νεκρούς ή τραυματίες από την έναρξη του πολέμου.
Ο Μίλεϊ είπε ότι η ανθρώπινη δυστυχία που έφερε η ρωσική εισβολή «πρέπει να σταματήσει». Οι δύο πλευρές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η νίκη δεν είναι εφικτή με στρατιωτικά μέσα, υποστήριξε, και να φτάσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον πιθανό πιο αργό επιχειρησιακό ρυθμό στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα «παράθυρο ευκαιρίας» για διαπραγματεύσεις. Οι μάχες θα συνεχιστούν εν ψυχρώ, αλλά η κατάσταση θα είναι «σχετικά στατική», είπε.
Επί μήνες, αξιωματούχοι της άμυνας και του στρατού των ΗΠΑ είπαν ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η Ουκρανία αμύνεται επιτυχώς εναντίον της Ρωσίας είναι ότι έχει διατηρήσει αμφισβητούμενο τον εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή. Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η αδυναμία της Ρωσίας να καταλάβει γρήγορα τη χώρα οφείλεται εν μέρει στο ότι ο αμφισβητούμενος εναέριος χώρος κράτησε πολλά προηγμένα ρωσικά αεροσκάφη καθηλωμένα ή περιορισμένα στον ρωσικό ουρανό. Ωστόσο, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας, είπαν αξιωματούχοι, επομένως έχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο που μπορεί να υπερασπιστεί από drones σε πυραύλους που πετούν σε διάφορα ύψη και αποστάσεις.
Χωρίς αρκετά πυρομαχικά αεράμυνας και ολοκληρωμένα συστήματα αεράμυνας, η αεροπορική υπεροχή στην Ουκρανία βρίσκεται σε κίνδυνο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Ρωσία δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει πολύ τις σημαντικές αεροπορικές δυνάμεις της από την εισβολή, αλλά αν αρχίσει να τις χρησιμοποιεί, θα μπορούσε να αλλάξει το ρεύμα του πολέμου και να αλλάξει τη φύση των μαχών. Η Ουκρανία δεν διαθέτει σημαντική αεροπορία, επομένως πρέπει να βεβαιωθεί ότι μπορεί να καταστήσει επικίνδυνο για τους Ρώσους να πετούν.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες για να αποκτήσουν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένου του ανεφοδιασμού της ουκρανικής αεράμυνας της Σοβιετικής εποχής. «Οι εργασίες συνεχίζονται για να καταλάβουμε πόσο μπορεί να παραχθεί και πόσο γρήγορα, όχι μόνο για τα συστήματα των ΗΠΑ, αλλά και για άλλα συστήματα», δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν (Lloyd Austin) και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν τους συμμάχους και σαρώνουν τις αποθήκες σε όλο τον κόσμο για να διατηρήσουν την Ουκρανία εφοδιασμένη, και ορισμένοι έχουν αυξηθεί.
Σε μια συνάντηση με περισσότερους από 50 συμμάχους στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, ηγέτες άμυνας από όλο τον κόσμο συμφώνησαν ότι η αεράμυνα ήταν επείγουσα προτεραιότητα για την Ουκρανία και συναντήθηκαν επί ώρες για να βρουν τρόπους να αποκτήσουν η Ουκρανία τόσο νέα συστήματα όσο και πυρομαχικά για την παλιά της σοβιετικής εποχής συστήματα. Οι ΗΠΑ παρέδωσαν την Τρίτη την πρώτη αποστολή των συστημάτων αεράμυνας μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς που ονομάζονται NASAMs, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ (Oleksii Reznikov), ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι έχουν φτάσει και τα συστήματα αεράμυνας Aspide και ευχαρίστησε τους εταίρους στην Ισπανία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ.