Ένοπλες Συρράξεις

Οι Τούρκοι παραδέχονται ότι όλες οι συμφωνίες με την Λιβύη είναι παράνομες-Θα επιδιώξουν να τις νομιμοποιήσουν δια των όπλων;

Σε άρθρο μας αναφέραμε ότι, οι Τούρκοι με το πρόσφατο παράνομο σύμφωνο που υπέγραψαν με τον αχυράνθρωπό τους Ντμπέϊμπα στη Λιβύη για την από κοινού εξόρυξη-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο έδαφος αλλά και την ΑΟΖ  της εν λόγω χώρας, επιχείρησαν να πετύχουν τα εξής: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1. Να ακυρώσουν τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ αλλά και την ενεργειακή τους διασύνδεση μέσω καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις ακτές της Αιγύπτου προς την Κρήτη.

2. Να αποτρέψουν την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 νμ, νοτίως της Κρήτης, κάτι το οποίο ο ΥΠΕΞ Δένδιας είχε πει ότι πιθανότατα ήταν το επόμενό μας βήμα.

3. Να ιδιοποιηθούν μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ, μοιράζοντας με την Λιβύη, καθώς και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αυτής.

4. Να εμφανίσουν τη χώρα μας Διεθνώς ως  ταραχοποιό, αφού με τις κινήσεις τους μας ωθούν να έρθουμε σε ρήξη με τη Λιβύη.

5. Να νομιμοποιήσουν το εξαπτέρυγό τους Ντμπέϊμπα, ο οποίος την πραγματικότητα δεν έχει καμία απολύτως εξουσία να υπογράφει συμφωνίες με τρίτες χώρες, κάνοντας κυβερνητικό εταίρο ακόμη και σε μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής στη Λιβύη που προετοιμάζουν επιμελώς.

6. Να καταστήσουν την Λιβύη στρατιωτικό τους δορυφόρο, εκπαιδεύοντας Λίβυους πιλότους και αποστέλλοντας drones στην βάση τους στη Μισράτα της εν λόγω χώρας.

Δεν είναι μυστικό ότι εκτός από την υποστήριξη της κυβέρνησης της Λιβύης, η οποία είναι ιδεολογικά κοντά του, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης ήταν σημαντικοί παράγοντες για το συμφέρον της Τουρκίας για τη χώρα.

Όμως, σύμφωνα με το nordicmonitor, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Τρίτη σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2023 ότι, η ναυτιλιακή συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 είναι απλώς ένα μνημόνιο και ότι δεν μπορεί να εγκριθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο.

Αυτή ήταν η απάντησή του,  στην ερώτηση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρεσβευτή Ünal Çeviköz , «τι είχε κάνει η Τουρκία για να συντάξει το επίσημο μνημόνιο κατανόησης, μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας-Κράτους της Λιβύης, για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο νομική και δεσμευτική», υπενθυμίζοντας ότι, το ΜΣ που υπογράφηκε με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το Λιβυκό κοινοβούλιο. 

Ο Çeviköz έθεσε επίσης, το τελευταίο μνημόνιο συμφωνίας για την εξερεύνηση ενέργειας που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου στην Τρίπολη και αμφισβήτησε εάν ισχύει στο ασταθές περιβάλλον στη Λιβύη.   

«Λέγοντας ότι ήταν λάθος για την Τουρκία να παίρνει θέση μεταξύ των δυνάμεων στη Λιβύη για ιδεολογικούς λόγους, ο Çeviköz πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει χάσει τον ρόλο του μεσολαβητή και έχει βλάψει  τη φήμη της λόγω των λαθών που έχει κάνει στη Συρία», αναφέρει το nordicmonitor.

Απαντώντας στην κριτική του Çeviköz, ο Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι προσωρινές λιβυκές κυβερνήσεις ιδρύθηκαν στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του ΟΗΕ και ότι αυτές οι κυβερνήσεις, δεν είναι εξουσιοδοτημένες να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες, αλλά μπορούν να υπογράφουν μνημόνια. Είπε επίσης στους βουλευτές ότι, η Τουρκία ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 στο δικό της κοινοβούλιο επειδή το ΜΣ περιελάμβανε τη δημιουργία οικονομικής ζώνης στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το τουρκικό κοινοβούλιο, ωστόσο, ενέκρινε ήδη μνημόνια συμφωνίας που είχαν υπογραφεί με ξένες χώρες.

Η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος στην περιοχή της Μεσογείου.

Δηλώνοντας ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις στη Λιβύη δεν έχουν υποχρέωση να εγκρίνουν τα μνημόνια από το κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος υπέγραψε επίσης Μνημόνια Συνεννόησης με τη Λιβύη και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης,  Aguila Saleh, δεν αισθάνθηκε ότι πρέπει να θέσει τα μνημόνια προς έγκριση στη Βουλή παρά το γεγονός ότι είναι κοντά στην Αίγυπτο.

Σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι ο  Τούρκος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Χάντι Σινιρλίογλου, ζήτησε χωρίς να το πετύχει, να διαγραφεί το άρθρο 6  από κείμενο που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση σχετικά με την Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, UNSMIL, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται στην κυβέρνηση του Ντμπέϊμπα να συνάπτει νέες διεθνείς συμφωνίες.

Επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR), Aguila Saleh, είχε στείλει επίσημη επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την ακυρότητα οποιωνδήποτε μνημονίων συνεννόησης που έχουν συναφθεί από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον Abdel Hamid. Dbeibeh, σημειώνοντας ότι δεν έχουν νομική ισχύ και δεν δεσμεύουν το λιβυκό κράτος.

Υπενθυμίζουμε ότι, το  εν λόγω  παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν λάμβανε υπόψιν τις προβλέψεις του Δικαίου της θάλασσας , όπου τα νησιά μας, Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη, έχουν ΑΟΖ,  αποτέλεσε τη βάση για το πρόσφατο σύμφωνο Ντμπέϊμπα-Τουρκίας. 

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι, η ενεργειακή διασύνδεση Λιβύης-Ελλάδας είναι καθόλα νόμιμη, αφού οι ΑΟΖ των δύο χωρών συνορεύουν μεταξύ τους, ενώ έχει ενεργειακό όφελος εκτός από τις δύο χώρες και για την ΕΕ. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ