Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι Ρώσοι πραγματοποίησαν σήμερα επιθετικές επιχειρήσεις στις κατευθύνσεις Μπαχμούτ, Αβντέεβκα και Νοβοπαβλόφσκ. Η έκθεση αναφέρει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απέκρουσαν επιθέσεις στις περιοχές των οικισμών Κρασνογκόροβκα, Μπαχμούτ, Ιβάνγκραντ, Κλεστσέεβκα, Μαρίνκα, Παβλόβκα, Βοντιάνε και Μαγιόρσκ στην περιοχή Ντονιέτσκ και Μπελογκορόβκα στην περιοχή Λουγκάνσκ.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) γράφει ότι οι δυνάμεις του «Λουγκάνσκ» και της ομάδας «Βάγκνερ» χθες, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, εισήλθαν στην Μπελογκόροβκα της περιοχής Λουγκάνσκ και πολεμούν εκεί.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επιθέσεις στην Μπελογκορόβκα στις σημερινές εκθέσεις, αλλά είπε ότι ο εχθρός είχε απωθηθεί σε αυτήν την περιοχή. Μια μέρα νωρίτερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ανέφεραν ότι είχαν πλήξει το τσετσενικό απόσπασμα «Αχμάτ» στο Λισιτσάνσκ, κοντά στο Μπελογκορόβκα.
Η μάχη για αυτό το χωριό στα σύνορα των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνιετσκ συνεχίζεται από την άνοιξη. Τώρα στους χάρτες του "Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου" η Μπελογκορόβκα επισημαίνεται ως ζώνη δηλωμένου ρωσικού ελέγχου (κίτρινο).
Την ίδια στιγμή, τα ρωσικά στρατιωτικά κανάλια Telegram γράφουν ότι η Βάγκνερ εισβάλλει στη Μπελογκορόβκα, στην περιοχή του Ντόνιετσκ στον αυτοκινητόδρομο Μπαχμούτ-Λισιτσάνσκ. Η Μπελογκορόβκα στην περιοχή Λουγκάνσκ δέχεται έφοδο από μονάδες των Λαϊκών Πολιτοφυλακών των Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.
Η ρωσική επίθεση στην Παβλόβκα κοντά στο Ουγκλεντάρ συνεχίζεται επίσης. Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν μαζικά Lancets. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν αντεπίθεση κοντά στην Παβλόβκα και στη Νοβομιχαήλοβκα, «αλλά διαλύθηκαν», κάτι που η ουκρανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει. Η Ουκρανία δημοσιεύει επίσης ένα βίντεο με χτυπημένα οχήματα στην Παβλόβκα.
Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μονάδες Τσετσένων εισήλθαν στην αριστερή όχθη της περιοχής Χερσώνα, στο χωριό Νοβοσοφίεβκα κοντά στο Γκόλα Πριστάν. Στην ίδια τη Χερσώνα, αν κρίνουμε από το βίντεο, πολλοί άνθρωποι παραμένουν (παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα με την ηλεκτρική ενέργεια και τις επικοινωνίες συνεχίζονται).
Στο μέτωπο, κρίνοντας από αναφορές από διάφορες πηγές, σήμερα σημειώθηκαν αμοιβαίοι βομβαρδισμοί στην περιοχή Πράβντινο στα δυτικά της Χερσώνας, αλλά δεν υπήρξε σοβαρή προέλαση στρατευμάτων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Γενικά, δεν υπήρξαν ενεργές κινήσεις στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι γράφουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ετοιμάζουν επίθεση.
Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι η Ρωσία χτίζει αμυντικές δομές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για την προετοιμασία μιας άμυνας σε βάθος. Κάτι που πιθανότατα θα αποτρέψει οποιαδήποτε ταχεία προώθηση της APU.
Σε νέα έκθεση, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να χτίζει αμυντικές δομές γύρω από τη Μαριούπολη. Για το σκοπό αυτό, σε δύο εργοστάσια παράγονται πυραμιδικές αντιαρματικές κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, γνωστές ως «δόντια του δράκου». Τα «δόντια του δράκου» πιθανότατα εγκαταστάθηκαν μεταξύ της Μαριούπολης και του χωριού Νικόλσκογε και μεταξύ της βόρειας Μαριούπολης και του χωριού Στάρι Κριμ. Επίσης, κατευθύνονται επιπλέον στην προετοιμασία αμυντικών οχυρώσεων στις κατεχόμενες περιοχές της περιοχής Ζαπορίζια και της Χερσώνας.
Το γεγονός ότι η γραμμή του μετώπου έχει σταθεροποιηθεί σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις και τα ουκρανικά στρατεύματα δεν κάνουν νέες διασπάσεις στην άμυνα του εχθρού εδώ και ένα μήνα, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο στην περιοχή του Χάρκοβο και στο Λιμάν, σημειώνεται επίσης από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Η άφιξη των επίστρατων στο μέτωπο θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία του απαραίτητου βάθους άμυνας για τους Ρώσους, κάτι που θα περιέπλεκε την επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι προηγούμενες επιτυχημένες επιθετικές επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας βασίζονταν κατά κανόνα σε γρήγορους ελιγμούς κινητών ομάδων ουκρανικών στρατευμάτων (ακολουθούμενες από «βαριές» μηχανοποιημένες μονάδες), οι οποίοι αναζητούσαν αδυναμίες στην άμυνα και, αφού τις βρήκαν, έσπασαν το μέτωπο και μπήκαν στο πίσω μέρος των ρωσικών μονάδων, αναγκάζοντάς τες να υποχωρήσουν βιαστικά για να αποφύγουν την περικύκλωση. Αυτή η τακτική λειτούργησε πρώτα γιατί οι Ρώσοι δεν είχαν τη δύναμη να δημιουργήσουν μια συνεχή και καλά οχυρωμένη πρώτη γραμμή. Και δεύτερον, επειδή στα μετόπισθεν δεν υπήρχε δεύτερη ή τρίτη γραμμή άμυνας που θα συναντούσαν τα ουκρανικά στρατεύματα που είχαν διαρρήξει και εκκαθαρίσει τις προωθήσεις.
Η αύξηση του μεγέθους του ρωσικού στρατού καθιστά δυνατή τη δημιουργία δεύτερης και τρίτης γραμμής άμυνας, καθώς και την ενίσχυση της πρώτης γραμμής άμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από διάφορες πηγές (συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών), οι Ρώσοι μπόρεσαν να δημιουργήσουν παρόμοιο βάθος άμυνας στην περιοχή Χερσώνα και τώρα το δημιουργούν γρήγορα στο Λουγκάνσκ στην πρώτη γραμμή Σβάτοβο-Κρεμμίνα. Εξαιτίας αυτού, το μέτωπο δεν κινείται τελευταία.
Ταυτόχρονα, τόσο στην περιοχή του Λουγκάνσκ όσο και στην περιοχή Χερσώνας, ρωσικά στρατιωτικά κανάλια Telegram περιμένουν νέες επιθέσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι ο ουκρανικός στρατός ενισχύει δυνάμεις.