Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Βγαίνουν στην φόρα οι διαπραγματεύσεις και τα ανταλλάγματα Ρωσίας- Ιράν! Τι αποκαλύπτει το CNN

«Το Ιράν ζητά τη βοήθεια της Ρωσίας για να ενισχύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, πιστεύουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, καθώς η Τεχεράνη αναζητά ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που μια διαρκής πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις δεν υλοποιηθεί», ανέφερε το CNN στις 4 Νοεμβρίου.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι, το Ιράν έχει ζητήσει τη βοήθεια της Μόσχας για την προμήθεια πρόσθετων πυρηνικών υλικών, καθώς και για την κατασκευή πυρηνικών καυσίμων. Το καύσιμο θα επέτρεπε στο Ιράν να τροφοδοτήσει τον πυρηνικό του αντιδραστήρα, μειώνοντας έτσι πιθανώς τον λεγόμενο «χρόνο εκρήξεως» που απαιτεί το Ιράν, για να δημιουργήσει ένα πυρηνικό όπλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ειδικοί προειδοποιούν, καθώς οι κίνδυνοι διάδοσης των πυρηνικών όπλων ποικίλλουν ανάλογα με τον αντιδραστήρα για τον οποίο χρησιμοποιείται το καύσιμο. Το Ιράν υποστηρίζει ότι, το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό και έχει τερματίσει επίσημα το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία για τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν,, που έχουν υπερβεί κατά πολύ τις παραμέτρους της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και ότι το Ιράν θα μπορούσε να παράγει επαρκές σχάσιμο υλικό για ένα πυρηνικό όπλο μέσα σε λίγους μήνες.

Τον Ιούνιο, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, προειδοποίησε τους νομοθέτες ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καλπάζει προς τα «εμπρός». «Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο περισσότερο μειώνεται ο χρόνος διάσπασης τώρα μειώνεται, σύμφωνα με δημόσιες αναφορές, σε μερικούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση. Και αν συνεχιστεί αυτό, θα φτάσει σε λίγες εβδομάδες», ανέφερε.

Επιπλέον, η υποτιθέμενη πρόταση της Τεχεράνης ήρθε εν μέσω της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, τους τελευταίους μήνες που οδήγησε την Τεχεράνη να στέλνει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της για να υποστηρίξει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.

Θα ενισχύσει η Ρωσία το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν;

Παραμένει ασαφές εάν η Μόσχα έχει αποδεχθεί το αίτημα της Τεχεράνης. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι, η Ρωσία είναι εδώ και καιρό  αντίθετη στην απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Τούτου λεχθέντος, εάν η Ρωσία συμφωνήσει να παράσχει μυστική βοήθεια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική της Μόσχας, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη της Ρωσίας στην ομάδα χωρών P5+1 που έχουν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια να πείσει το Ισραήλ να παράσχει στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας, πρότεινε ότι το Ιράν ζητούσε τη βοήθεια της Ρωσίας στο πυρηνικό του πρόγραμμα, με αντάλλαγμα τη στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα.

«Πώς πληρώνει η Ρωσία για αυτό το Ιράν, κατά τη γνώμη σας; Το Ιράν ενδιαφέρεται μόνο για χρήματα; Μάλλον όχι καθόλου για χρήματα, αλλά για ρωσική βοήθεια στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Πιθανώς, αυτό ακριβώς είναι το νόημα της συμμαχίας τους», είπε ο Ζελένσκι, σε μια ηχογραφημένη ομιλία σε συνέδριο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ «δεν υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός ξεκάθαρου quid-pro-qu», είπαν πηγές στο CNN.

Το Ιράν έχει χάσει τις ελπίδες του στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, το ίδιο και η Μόσχα;

Σύμφωνα με αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η πρόταση του Ιράν προς τη Μόσχα, εν μέρει, υποκινείται από την πεποίθηση των ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων ότι, μια νέα πυρηνική συμφωνία είτε δεν θα αναβιώσει είτε, ακόμα κι αν συμβεί, δεν θα διαρκέσει.

Τις τελευταίες ημέρες, οι διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των χωρών της ομάδας P5+1 είναι σχεδόν νεκρές, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών από το ιρανικό καθεστώς και η βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει καταστήσει όλο και πιο δύσκολο για την κυβέρνηση Μπάιντεν να συνάψει συμφωνία με την Τεχεράνη ,που θα είχε ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση των κυρώσεων για το Ιράν.

Νωρίτερα φέτος, οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν φέρεται να πλησίαζαν στο τέλος και μια νέα συμφωνία φάνηκε πιθανή. Ωστόσο, το Ιράν φοβόταν ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποχωρήσει από μια συμφωνία, όπως έκανε η κυβέρνηση Τραμπ το 2018.

Έτσι, το Ιράν λέγεται ότι ζήτησε εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι μια μελλοντική κυβέρνηση δεν θα αποχωρούσε από τη συμφωνία, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορούσε να δώσει. Ως εκ τούτου, το Ιράν φέρεται να επιδίωξε μια πλευρική συμφωνία με τη Ρωσία, που θα της επέτρεπε να αναπτύξει γρήγορα το πυρηνικό του πρόγραμμα, εάν χρειαστεί.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία πιθανότατα αύξησε επίσης την προθυμία της Μόσχας να βοηθήσει το Ιράν και η τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, θα μπορούσε ενδεχομένως να «ρίξει λάδι στη φωτιά», λαμβάνοντας υπόψη ότι μια νέα συμφωνία φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Πριν από τρία με τέσσερα χρόνια, όταν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας ήταν κακές αλλά όχι καταστροφικές, θα ήμουν αρκετά δύσπιστος ότι η Ρωσία θα παρείχε βοήθεια στο Ιράν», δήλωσε ο Τζέιμς Άκτον, συνδιευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής στο Carnegie Endowment for International. Ειρήνη.

«Αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες, υπό τις οποίες οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας είναι εξαιρετικά κακές και οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράν βελτιώνονται, νομίζω ότι η εξίσωση φαίνεται πολύ διαφορετική για τη Ρωσία», συνέχισε ο Άκτον.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, η Ρωσία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία, και μάλιστα, μεσολάβησε σε ορισμένες συμφωνίες που παρείχαν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) πρόσβαση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, διατηρώντας ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις σε καλό δρόμο.

Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι φάνηκαν απρόθυμοι να συνεργαστούν στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν. Τον Ιούνιο, η Ρωσία αντιτάχθηκε στο ψήφισμα που πρότεινε ο ΔΟΑΕ, καταδικάζοντας το Ιράν για αποτυχία να συνεργαστεί με επιθεωρήσεις για ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε ορισμένες αδήλωτες πυρηνικές τοποθεσίες στη χώρα.

Λίγο μετά την απόρριψη της πρότασης του ΔΟΑΕ από τη Ρωσία, εμφανίστηκαν δορυφορικές εικόνες, που φέρεται να δείχνουν Ρώσους αξιωματούχους σε αεροδρόμιο στο Ιράν να εξετάζουν ιρανικής κατασκευής μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία η Ρωσία κατέληξε και χρησιμοποιεί επί του παρόντος στην Ουκρανία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...