Το πρόσφατο ταξίδι της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου μαζί με τον υπουργό άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο στην Ουκρανία, έφερε πολλές και διαφορετικές ειδήσεις για την αναζήτηση ελληνικών όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας αυτής.
Πληροφορίες του τουρκικού και του ελληνικού τύπου αναφέρουν ότι “η Ουκρανία ζήτησε συστήματα αεράμυνας από την Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, πρόσφερε υποστήριξη στα οπλικά συστήματα της Ελλάδας που προμηθεύονταν από την πρώην Σοβιετική Ένωση”.
Ο ουκρανικός τύπος από την πλευρά του ανέφερε ότι “η Ελλάδα σχεδιάζει να ανακοινώσει την μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων και πυρομαχικών πυροβολικού 155 χλστ. στην Ουκρανία”.
Όλα συγκλίνουν όμως στο γεγονός ότι όλες οι οχλήσεις για αποστολή όπλων και πυρομαχικών από την Αθήνα στο Κίεβο, βρίσκουν αρνητική την ελληνική πλευρά, λόγω Τουρκίας φυσικά.
Ειδικά στον τομέα των συστημάτων αεράμυνας, αφού οι Τούρκοι παραβιάζουν καθημερινά πλέον τον ελληνικό εναέριο χώρο με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οι Ουκρανοί έχουν προτείνει την δική τους πρόταση που αφορά βοήθεια με στόχο την συντήρηση όλων των ελληνικών συστημάτων αεράμυνας ρωσικής κατασκευής, όπως τα TOR-M1 και OSA-AK/AKM, αλλά και τους πυραύλους S-300 (PMU1) που βρίσκονται στην Κρήτη.
Το τι θα πράξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου άμυνας σε συνεννόηση με την στρατιωτική ηγεσία θα το δούμε το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζουμε ότι η σχετικά πρόσφατη επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριακο Μητσοτάκη και τον Αντονι Μπλίνκεν, αφορούσε παραίνεση του δεύτερου για περισσότερα πυρομαχικά και όπλα προς τις ουκρανικές δυνάμεις.
Η Βουλγαρία είναι η βάση της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και με ελληνική συμμετοχή
“Η παράνομη και βάναυση εισβολή στην Ουκρανία έχει μεταβάλει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ με νέες ομάδες μάχης, οι οποίες είναι διαθέσιμες επιπλέον αυτών που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Στη Βουλγαρία η δύναμη “IronStrike” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας της Συμμαχίας”, αναφέρει σε ανακοίνωση η συμμαχία.
Στη Βουλγαρία, μια ομάδα συμβούλων από την 4η Ταξιαρχία Δυνάμεων Ασφαλείας (SFAB) του Αμερικανικού Στρατού βοηθά στη δημιουργία της νέας πολυεθνικής ομάδας μάχης.
Βασιζόμενοι σε χρόνια εμπειρίας, οι άνδρες αυτοί συνεργάζονται μαζί με το Βουλγαρικό 42ο Μηχανοποιημένο Τάγμα και μια μονάδα πεζικού από την Ομάδα Μάχης της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του Αμερικανικού Στρατού, για να καθιερώσουν τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας της δύναμης.
Η αποστολή ελληνικής δυνάμεως στην Βουλγαρία, συνιστά ουσιαστικά εκτός ων των άλλων ενεργή συμμετοχή μας σε όλα τα σενάρια μεταξύ δύσης και Ρωσίας, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ουσία όμως είναι ότι η κόντρα Μόσχας και Ουάσιγκτον έχει μεταφερθεί στην βαλκανική χερσόνησο που αποτελεί μακρινό σύνορο της Ρωσίας, η οποία θα επιδιώξει να κάνει αισθητή εκεί την παρουσία της, για να αναχαιτίσει ΗΠΑ και Τουρκία που έχουν τα δικά τους γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν δείχνει να έχει επιτελικό σχέδιο ταυτόχρονης επίθεσης στο ΝΑΤΟ με επίκεντρο τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο, αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες κινούνται ήδη στην “κόψη του ξυραφιού”, τονίζουν πολλές πηγές.
Το σίγουρο είναι ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα διαδραματίσει το πιο σημαντικό ρόλο, για την συγκέντρωση δυνάμεων στο βουλγαρικό έδαφος, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει να ευρίσκεται σε νέα ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.
Υπενθυμίζουμε ότι την χρήση πυρηνικών όπλων ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και αυτό σίγουρα είναι άκρως επικίνδυνο.