Η Ρωσία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς με drone καμικάζι κατά στόχων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργιας και παροχής ύδρευσης των Ουκρανών, τα οποία σύμφωνα με αυτούς φέρεται ότι είναι Ιρανικής προέλευσης, κάτι το οποίο δεν παραδέχεται η Τεχεράνη, αν και είναι γνωστή η αποστολή τους στη Μόσχα στα πλαίσια στρατιωτικής βοήθειας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ιρανούς ότι ψεύδονται για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στάλθηκαν στη Ρωσία. Δήλωσε στην ομιλία του προς το έθνος ότι όταν ο κόσμος είναι ενωμένος, οι τρομοκράτες δεν έχουν καμία ευκαιρία.
Τέλος Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είναι αυτοί με τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία ενδέχεται να αρχίσει σύντομα να βομβαρδίζει την Ουκρανία. Ο Kyrylo Budanov, ο επικεφαλής του MOU GUR, έχει ήδη προειδοποιήσει για αυτό και η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας υπενθύμισε ότι για να τους αναχαιτίσει, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί αντιπυραυλική άμυνα, την οποία η Ουκρανία δεν διαθέτει φυσικά.
Η κατάσταση σε Χερσώνα και η αλλαγή Διοίκησης των Ρωσικών Δυνάμεων
Στο μεταξύ, εμφανίστηκαν κάποιες εικόνες από την απόσυρση των Ρώσων από τη Χερσώνα ή έτσι φαίνεται από ένα βίντεο που τραβήχτηκε στην έρημη έδρα της τοπικής διοίκησης. Οι Ουκρανοί, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί και φοβούνται ότι πρόκειται απλώς για ένα κόλπο της Μόσχας.
Εξίσου τεταμένη είναι η κατάσταση και στα ανατολικά, όπου σημειώνονται έντονες μάχες και ανατροπές.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου πιστεύει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την πίεση εκεί χρησιμοποιώντας νέες δυνάμεις που επιστρατεύθηκαν.
Ωστόσο, οι Ρώσοι στρατιώτες δεν μπόρεσαν να διασπάσουν τις γραμμές άμυνας των Ουκρανών, σύμφωνα με ειδικούς.
Τέλος μετά την έντονη κριτική του Τσετσένου φίλου του Πούτιν Καντίροφ, ο Ρώσος Πρόεδρος αντικατέστησε τον Στρατηγό Αλεξάντερ Λάπιν από τα καθήκοντα του επικεφαλής Διοικητή των Ρωσικών Δυνάμεων στην Ουκρανία.
Απώλειες στρατιωτικού υλικού-κόστη
Μείον τέσσερα εχθρικά Ka-52
Τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου 2022, σημειώθηκαν εκρήξεις στην αεροπορική βάση Rashist "Veretye" στην περιοχή Pskov της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως αποτέλεσμα των οποίων δύο εχθρικά ελικόπτερα Ka-52 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ δύο ακόμη Ka-52 υπέστησαν σοβαρές ζημίες.
Πόσο κοστίζουν πραγματικά οι πύραυλοι κρουζ της Ρωσικής Ομοσπονδίας;
Η κύρια πηγή αυτών των υπολογισμών ήταν η ουκρανική έκδοση Forbes, η οποία χρησιμοποιεί τις ακόλουθες εκτιμήσεις:
X-101 - 13 εκατομμύρια δολάρια
"Caliber" - 6,5 εκατομμύρια δολάρια
"Iskander" (τύπος δεν διευκρινίζεται) - 3 εκατομμύρια δολάρια
"Onyx" - 1,25 εκατομμύρια δολάρια
X-22 - 1 εκατομμύριο δολάρια
"Point-U" - 0,3 εκατομμύρια δολάρια
Ο πραγματικός αριθμός του IRIS-T στην Ουκρανία
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο για τα ΜΜΕ, αποκαλύφθηκε απροσδόκητα ο αριθμός των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων IRIS-T, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία από τη Γερμανία. Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, επρόκειτο για ένα IRIS-T στην Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τέσσερα συστήματα αεράμυνας που έχουν ήδη μεταφερθεί.
"Πιο πρόσφατα, από τη σκοπιά των διεθνών εταίρων, η Γερμανία παρέδωσε τέσσερα συστήματα IRIS-T", δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο πολεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με μεγάλες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό καθώς και σε οπλικά συστήματα και μέσα, προκαλώντας μια ακατάσχετη οικονομική καταστροφή.
Οι στρατηγικοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και drones έχουν βλάψει πραγματικά την οικονομία της Ουκρανίας, η οποία έχει υποστεί οικονομικές απώλειες 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και από αυτές, το ένα τρίτο περίπου αφορά ζημιά στις στρατηγικές υποδομές της χώρας.
Προσπαθώντας ουσιαστικά να καταστρέψουν το μέλλον της οικονομίας της Ουκρανίας, οι Ρώσοι επιτίθενται στην ενέργεια, στους κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης, στους σιδηροδρομικούς κόμβους, σε ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής και στη μεταλλουργία.
Στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων τέλος η αντικατάσταση του Ρώσου Στρατηγού Αλεξάντερ Λάπιν από την Διοίκηση των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στην οποία προέβη ο Πούτιν κατόπιν απαίτησης του Τσετσένου φίλου του Καντίροφ, είναι ενδεικτική του κάκιστου κλίματος και της διχόνοιας που επικρατεί στα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια της ηγεσίας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η αλλαγή αυτή αναμένεται αν επηρεάσει δυσμενώς την εξέλιξη των επιχειρήσεων για τους Ρώσους, αφού ο νέος Διοικητής θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα προσαρμογής και ενώ ο χειμώνας καταφθάνει, γεγονός που θα επηρεάζει δυσμενώς τις επιθετικές επιχειρήσεις,αφού οι δυαντότητες ελιγμού εκτός οδών, των αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-αυτοκινούμενου πυροβολικού θα περιοριστεί σημαντικότατα.