Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι φοβάται ότι οι πέντε δηλωμένες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου βρίσκονται "στα πρόθυρα μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης", με τη Μόσχα να προειδοποιεί για καταστροφικές συνέπειες και να επιμένει ότι η αποφυγή μιας σύγκρουσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά της.
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, που εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου, κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι "ενθαρρύνουν τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής" και κάλεσε τη Δύση να σταματήσει ή να αντιμετωπίσει την προοπτική "καταστροφικών συνεπειών".
Οι δυτικές δυνάμεις, αντίθετα, έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι έχει εκδώσει επανειλημμένες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων καθώς η εισβολή της στην Ουκρανία έχει αντιμετωπίσει αναποδιές και για να πιέσει το Κίεβο να δεχθεί παραχωρήσεις.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε πρόσφατα το Κίεβο ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια ραδιενεργή "βρώμικη βόμβα", ισχυρισμούς που οι ουκρανικές αρχές έχουν αρνηθεί.
Απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες
Μετά την ουκρανική επίθεση στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση με την οποία προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο για "απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες", αφού νωρίτερα κατηγόρησε το Λονδίνο ότι βοήθησε το Κίεβο να ενορχηστρώσει επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των πλοίων του στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
"Τέτοιες συγκρουσιακές ενέργειες των Βρετανών ενέχουν την απειλή κλιμάκωσης και μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο η Ρωσία έχει επίσης κατηγορήσει ότι εμπλέκεται στις εκρήξεις του αγωγού Nord Stream τον Σεπτέμβριο, είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε στην ανακοίνωση της 2ας Νοεμβρίου ότι θεωρεί την αποφυγή ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων ως βασικό στόχο εν μέσω υποβόσκουσας έντασης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
"Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι στην τρέχουσα περίπλοκη και ταραχώδη κατάσταση, η οποία προκαλείται από ανεύθυνες και αναιδείς ενέργειες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εθνικής μας ασφάλειας, το πιο άμεσο καθήκον είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων", ανέφερε το υπουργείο.
Ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί
Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εμμένει σε μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, στην οποία η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποφύγουν μια πυρηνική σύγκρουση.
"Επιβεβαιώνουμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί", αναφέρει η κοινή δήλωση του Ιανουαρίου. "Καθώς η χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε εκτεταμένες συνέπειες, επιβεβαιώνουμε επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα -για όσο διάστημα συνεχίζουν να υπάρχουν- θα πρέπει να εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς, να αποτρέπουν την επιθετικότητα και να αποτρέπουν τον πόλεμο".
Την ίδια ημέρα που το Κρεμλίνο εξέδωσε την προειδοποίηση ότι οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις ακροβατούν στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατήγγειλε τη ρητορική της Ρωσίας γύρω από το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.
"Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη", δήλωσε ο Kirby. "Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία κάνει προετοιμασίες για μια τέτοια χρήση".
Εν μέσω αυτού που αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υπαινιχθεί πολλές φορές το ενδεχόμενο πυρηνικού πλήγματος, ενώ αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων εάν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Η Μόσχα έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως προληπτικές, κατηγορώντας τη Δύση ότι επιδιώκει να καθιερώσει την Ουκρανία ως στρατιωτικό προπύργιο κατά της Ρωσίας, ισχυρισμοί που το ΝΑΤΟ και το Κίεβο έχουν αρνηθεί.