Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Καταιγίδα" πυροβολικού στο Μπαχμούτ! Σφυροκοπούν θέσεις Ουκρανών οι Ρώσοι- Απειλεί το Ισραήλ η Μόσχα για προμήθεια οπλισμού

Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να αντιστέκεται σε διαδοχικές και κλιμακούμενες ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή Μπαχμούτ. Παρά το γεγονός ότι το Μπαχμούτ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, η κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό εδώ απέχει πολύ από το να είναι η καλύτερη. Αυτό αποδεικνύεται από βίντεο που δημοσίευσε ο ουκρανικός στρατός, που τραβήχτηκε, προφανώς, πριν από λίγες ημέρες.

Στα παρουσιαζόμενα βίντεο, μπορείτε να δείτε ότι εκτελούνται βολές μεγάλης κλίμακας και πυροβολικό στις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Μπαχμούτ. Κρίνοντας από τον αριθμό των αυξανόμενων στηλών καπνού, το πυροβολικό του ρωσικού στρατού λειτουργεί αρκετά σφιχτά, ενώ μπορείτε να δείτε κυριολεκτικά ακροβολισμένο εξοπλισμό, ο οποίος περιπλέκει πολύ τη διαδικασία υπεράσπισης της πόλης, τονίζοντας ότι η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων εδώ είναι πραγματικά καταστροφική.

Αυτή τη στιγμή, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Μπαχμούτ, συνεχίζουν να αντιστέκονται σε επιθετικές ενέργειες, ωστόσο, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού και της εξάντλησης πυρομαχικών, οι θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν.

Παράλληλα, σύμφωνα με ρωσικά στρατιωτικά κανάλια Telegram, στην πόλη Ορζίς (βορειοανατολικά της Πολωνίας, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία και την περιοχή Καλίνινγκραντ της Ρωσίας), ξεκίνησαν οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ PUMA-22.

Συμμετέχουν 1.700 στρατιώτες από την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και περίπου 300 τεμάχια εξοπλισμού.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, θα εξασκηθούν τα εξής: αμυντικοί ελιγμοί, εξαναγκασμός υδατοφράγματος στον ποταμό Σαν, εξάλειψη μόλυνσης από χημικές μονάδες, έλεγχος διαδικασίας κλήσης πυροβολικού και ιατρικής εκκένωσης, πυρόσβεση.

Ένα βίντεο με την καταστροφή ορισμένων στρατιωτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δείχνει ένα drone καμικάζι να χτυπάει ένα οβιδοφόρο FH-70. Το βίντεο δείχνει πώς το UAV πετάει στα πυρομαχικά της βάσης του όπλου. Μετά το χτύπημα, η πυρίτιδα άναψε και στη συνέχεια τα πυρομαχικά εξερράγησαν. Το ίδιο το οβιδοβόλο καταστράφηκε επίσης.

Μια μέρα νωρίτερα είχε προβληθεί και βίντεο από το χτύπημα του οβιδοφόρου FH-70, αλλά εκείνη την ώρα το χτύπημα έπεσε στο ίδιο το όπλο, ενώ το φορτηγό με τα πυρομαχικά γλίτωσε την καταστροφή.

Το αμερικανικό αυτοπροωθούμενο πυροβολικό M109A7 Paladin, το ουκρανικό ραντάρ 36D6M και το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Strela-10 καταστράφηκαν επίσης. Προηγουμένως είχε δημοσιευτεί βίντεο με τη χρήση του Lancet εναντίον περιπολικού σκάφους κλάσης Island.

Εν τω μεταξύ, στις 4 Νοεμβρίου, οι ρωσικές μονάδες πραγματοποίησαν ένα επιτυχημένο χτύπημα σε ένα από τα προπύργια της 115ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στο Ντόνιετσκ. Τα συμμαχικά στρατεύματα της Ρωσίας προελαύνουν αυτή τη στιγμή μέσω των μπροστινών θέσεων του εχθρού. Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχεδιάζουν να εκκαθαρίσουν το έδαφος από τις ουκρανικές μονάδες.

Το Ισραήλ αμβλύνει την αντίθεση στις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία

Η ιρανική παρέμβαση στην Ουκρανία αλλάζει τον υπολογισμό των κινδύνων καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι το Ιράν μπορεί να αυξήσει την ικανότητά του να χτυπήσει το Ισραήλ. Μετά από μήνες απροθυμίας, το Ισραήλ αμβλύνει την αντίθεσή του στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς η ενίσχυση της υποστήριξης του Ιράν στη ρωσική εισβολή έχει μετατραπεί σε απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ένα σημείο καμπής ήρθε στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Ουκρανό ομόλογό του, Ολεξίι Ρέζνικοφ. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης παρόμοιο με αυτό που ειδοποίησε τους Ισραηλινούς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γιόσι Κουπερβάσερ (Yossi Kuperwasser), πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών είπε πως, «αυτά είναι όπλα που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε - είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που ξέρει πώς να το κάνει. Η Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο δοκιμών για τα αντίμετρά μας». Ο Κουπερβάσερ είπε ότι καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία μετά τη νίκη των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, μια ισραηλινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του δεν θα έχει προτεραιότητες ασφαλείας που διαφέρουν σημαντικά από την τρέχουσα κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskiy) δήλωσε στις 26 Οκτωβρίου ότι το Ισραήλ αρχίζει να μοιράζεται τις πληροφορίες του και χαιρετίζει αυτό που αποκαλεί «θετική» τάση. «Είμαι ικανοποιημένος με τις τελευταίες ημέρες, ξεκινήσαμε τη δουλειά», είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις πληροφορίες που μοιράστηκε το Ισραήλ και σύμφωνα με τις οποίες επιβεβαίωσε την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

«Η συνεργασία του Ιράν με τη Ρωσία ήταν μια μεγάλη αλλαγή για εμάς», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ισραήλ, Γέβγκεν Κορνίιτσουκ (Yevgen Korniychuk), στην πρεσβεία της χώρας του στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα. «Ελπίζαμε ότι το Ισραήλ, ως δημοκρατική χώρα, θα επέλεγε να είναι στη σωστή πλευρά του πολέμου. Αλλά τελικά συνέβη επειδή έχουμε τον ίδιο εχθρό, το Ιράν».

Ο Γιούρι Σακ (Yuriy Sak), Σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια το συντομότερο δυνατό για να αντιμετωπίσει τα ιρανικά όπλα. Είπε ότι ο Ρέζνικοφ είχε ζητήσει υποστήριξη αεράμυνας κατά τη συνάντησή του με τον Γκαντζ.

Η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, αφού υπέστη μια σειρά από ήττες στο πεδίο της μάχης στην οκτάμηνη επίθεσή της, και εξαπέλυσε μια επίθεση με στόχο την καταστροφή της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης και άλλων υποδομών της Ουκρανίας πριν από τους χειμερινούς μήνες. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι το 40% του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας είναι κατεστραμμένο. Λένε επίσης ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας, οι οποίες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν ενώ καίνε τα δικά τους αποθέματα πυραύλων ακριβείας, έχουν σκοπό να δημιουργήσουν αρκετή δυσκολία στο κοινό να πείσουν το Κίεβο να κάνει έναυσμα για ειρήνη.

Η Ρωσία αρνείται ότι χρησιμοποιεί ιρανικό εξοπλισμό και το Ιράν αρνείται ότι τον προμήθευσε. Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ήταν πιο ασαφής σε μια ομιλία του τον περασμένο μήνα, παραδεχόμενος ότι ο κόσμος ανησυχούσε για την πώληση drones από το Ιράν και καυχιόταν ότι θεωρούνταν «επικίνδυνα». Υπολείμματα ιρανικών drones, που μετονομάστηκαν σε Geran-2 από τη Ρωσία, βρέθηκαν μετά την κατάρριψή τους πάνω από την Ουκρανία.

Το Ισραήλ ήταν απρόθυμο να εμπλακεί περισσότερο, φοβούμενο ότι η εχθρότητα προς τη Μόσχα θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και στους Ρώσους Εβραίους. Η Ρωσία ενημέρωσε το Ισραήλ ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν ισραηλινοί πύραυλοι αεράμυνας ή άλλα συστήματα αεράμυνας φτάσουν στην Ουκρανία, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων χωρών, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τη ρωσική πολιτική.

 

 
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ