Ο πύραυλος Abu Mahdi, πλήρες όνομα: "Shahid (Martyr) Abu-Mahdi al-Muhandis misile", είναι ένας ιρανικός ναυτικός πύραυλος κρουζ, που κατασκεύασε το Υπουργείο Άμυνας του Ιράν. Αυτός ο πύραυλος έχει βεληνεκές άνω των 1000 km. Ο πύραυλος έχει επεκτείνει το βεληνεκές του Ναυτικού τρεις φορές, σε σύγκριση με τους ισχυρότερους ναυτικούς πυραύλους κρουζ που κατασκευάζονται στο Ιράν. Ένας άλλος ιρανικός πύραυλος "Raad", έχει βεληνεκές 350 km και ο "Qadir" έχει βεληνεκές 300 χιλιόμετρα.
Ένας κινητήρας turbojet από την οικογένεια Τολού, τροφοδοτεί τον πύραυλο «Abu-Mahdi». Ο κινητήρας χρησιμοποιείται επίσης στους πυραύλους «Noor, Qader» και «Qadir». Ο κινητήρας παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου της ώθησης του κινητήρα.
Ο πύραυλος πήρε το όνομά του από τον πρώην αναπληρωτή αρχηγό των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με τον ανώτατο Ιρανό αντιτρομοκρατικό διοικητή, υπολοχαγό Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση με drone των ΗΠΑ, που διέταξε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020.
Ο Irani είπε την Τρίτη ότι, γίνονται προσπάθειες για την εγκατάσταση του πυραύλου σε ιρανικά στρατιωτικά σκάφη, σημειώνοντας ότι τα αντιτορπιλικά της χώρας θα είναι εξοπλισμένα με πιο ισχυρούς πυραύλους κρουζ.
Ο ναυτικός πύραυλος κρουζ Abu Mahdi, μπορεί κάλλιστα να αναλάβει τα καθήκοντά του όταν χρησιμοποιηθεί σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και έχει υποβληθεί σε πολλές δοκιμές, είπε, προσθέτοντας ότι «οι εχθροί γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά του πυραύλου και έχουν δει τις δυνατότητές του σε δράση».
«Η ικανότητα μάχης, η καταστροφική ισχύς και το επιχειρησιακό βεληνεκές του πυραύλου κρουζ Abu Mahdi, είναι σημαντικές και έχουμε θέσει υψηλότερα βεληνεκές στην ατζέντα μας», δήλωσε ο διοικητής του ιρανικού Ναυτικού.
Εξήγησε ότι, η ισχύς των πυραύλων κρουζ επιφανείας-εδάφους του ιρανικού Ναυτικού, έχει διπλασιαστεί και ότι τα αντιτορπιλικά της χώρας θα αναπτυχθούν στην ανοιχτή θάλασσα, για πρώτη φορά, με 8 πυραύλους κρουζ τοποθετημένους πάνω τους.
Ο Irani είπε επίσης ότι, το Nawab, ένα εγχώρια ανεπτυγμένο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, έχει ήδη εγκατασταθεί στο αντιτορπιλικό Sahand. Τα οπλικά συστήματα άμυνας για τον εντοπισμό και την καταστροφή εισερχόμενων πυραύλων και εχθρικών αεροσκαφών και αντιπυραυλικών συστημάτων, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στο εγχώριο αντιτορπιλικό.
Σε άλλο σημείο των παρατηρήσεών του, είπε ότι το εγχώριο αντιτορπιλικό Damavand ,υποβάλλεται σε τελικές δοκιμές και «ελπίζουμε ότι θα ενταχθεί στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού στις 28 Νοεμβρίου».
Πρόσθεσε ότι, το υποστηρικτικό σκάφος Shuhada-ye (Martyrs) Konarak έχει επανασχεδιαστεί και δεν έχει καμία ομοιότητα με το προκάτοχό του, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές σε περιστατικό πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια ναυτικής άσκησης στη Θάλασσα του Ομάν, στις 10 Μαΐου 2020.
«Η νέα γενιά του σκάφους απολαμβάνει προηγμένες και πιο εξελιγμένες τεχνολογίες και περνά από κατασκευαστικές φάσεις. Παράλληλα, σε αυτό τοποθετούνται διάφορα κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σκάφος μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ», εξήγησε ο Irani.
Ιρανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και μηχανικοί, έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτες ανακαλύψεις στην κατασκευή ενός ευρέος φάσματος εγχώριου εξοπλισμού, καθιστώντας τις ένοπλες δυνάμεις αυτάρκεις.
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι, η χώρα δεν θα διστάσει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της πυραυλικής της ισχύος, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για την άμυνα, και ότι οι αμυντικές δυνατότητες του Ιράν δεν θα αποτελέσουν ποτέ αντικείμενο διαπραγματεύσεων.
Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ, έχει επανειλημμένα ζητήσει να καταβληθούν προσπάθειες για τη διατήρηση και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράν, αποδοκιμάζοντας τους εχθρούς ότι αμφισβητούν το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας.