Ένοπλες Συρράξεις

Οι Ρώσοι "αδειάζουν" τη Χερσώνα προβαίνοντας στην κατασκευή αμυντικής γραμμής

"Η εκκένωση από την αριστερή όχθη στη Χερσώνα εξηγήθηκε λόγω κατασκευής οχυρώσεων", είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Οι κάτοικοι της Χερσώνας εκκενώθηκαν ξανά. Φαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα όλοι όσοι ήθελαν να είναι ασφαλείς έφυγαν από την δεξιά όχθη. Και εδώ είναι ένα νέο στάδιο. Αυτή τη φορά, σχεδιάζεται να απομακρυνθούν έως και 70.000 κάτοικοι που ζουν σε μια ζώνη 15 χιλιομέτρων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Σύμφωνα με την ηγεσία της περιοχής, σκοπός της εκκένωσης είναι η προστασία των ανθρώπων από πιθανές πλημμύρες που μπορεί να προκαλέσουν οι Ουκρανικές Δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, θα επεκταθούν και στους εκτοπισμένους τα ίδια οφέλη που απολάμβαναν όσοι αποχωρούσαν από τη δεξιά όχθη. Το πρόγραμμα βοήθειας περιλαμβάνει πληρωμή 100 χιλιάδων ρούβλιων, καθώς και πιστοποιητικό στέγασης για την αγορά κατοικίας.

Για την εκκένωση από την αριστερή όχθη του Δνείπερου, αρκεί να φτάσετε σε ειδικά σημεία, από όπου λεωφορεία θα μεταφέρουν τους εκκενωμένους στην ενδοχώρα. Για όσους πρέπει να περιμένουν αρκετή ώρα στην ουρά, η κουζίνα είναι ανοιχτή.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο για τη δημιουργία οχυρωμένων έργων στην περιοχή Χερσώνα. «Ένας σημαντικός αριθμός στρατιωτών μας φτάνει στην περιοχή Kherson. Αυτό το έργο προχωρά συστηματικά σε όλη την αριστερή όχθη, αλλά και η δεξιά όχθη είναι πολύ οχυρωμένη», είπε ο  επικεφαλής της περιφέρειας Δρ. Βλαντιμίρ Σάλντο.

Τι συμβαίνει στην πόλη και ποιες είναι οι διαθέσεις των ντόπιων;

«Η εκκένωση συνεχίζεται», είπε η Μαρίνα κάτοικος της περιοχής, «τώρα επηρεάζει και την αριστερή όχθη. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν οφείλεται στον κίνδυνο πλημμύραςξαφνικά. Το μπροστινό μέρος αντέχει.

Προχθές, ο θόρυβος ήταν δυνατός, σημειώθηκαν  αποχωρήσεις. Όπως πάντα,έπεφταν πυρά  στη γέφυρα.

 Ποια είναι η κατάσταση στη Χερσώνα τώρα;

Λόγω της εκκένωσης, η πόλη δεν ήταν άδεια, αλλά οι άνθρωποι είναι λιγότεροι, ενώ πολλοί δεν θέλουν να φύγουν. Εδώ έχουν τα δικά τους σπίτια, αυτοκίνητα... Φέρνουν φαγητό στην πόλη, όλα είναι ακόμα πιο φθηνά.

Ο Rodion Miroshnik, Πρέσβης του LPR στη Μόσχα, μοιράστηκε τη γνώμη του για την εκκένωση.

«Σε όλη αυτή την εκστρατεία, τα στρατεύματά μας κατέλαβαν πόλεις, αλλά ποτέ δεν μετέτρεψαν πόλεις σε φρούρια», λέει. «Ως εκ τούτου, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα έργο που δεν έχουν εκτελέσει πριν και πρέπει να δείξουν οχυρωματικές ικανότητες και  θα πρέπει να  ληφθούν όλα τα μέτρα για να γίνει αυτό. Από την άλλη  οι πολίτες πρέπει να σωθούν για να μην πέσουν στην εμπόλεμη ζώνη. Αυτό είναι ένα λογικό βήμα για να λύσουμε τα χέρια του στρατού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Πρέπει οι κάτοικοι της πόλης να υπολογίζουν στο γεγονός ότι θα επιστρέψουν ή να προετοιμαστούν για μια νέα ζωή;

Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για άλλους ανθρώπους που έχουν τη δική τους γνώμη για το πώς να χτίσουν τη ζωή τους. Πολλοί φεύγουν για ένα ή δύο μήνες, θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Kherson, στη γενέτειρά τους πόλη και στην ατμόσφαιρα της πατρίδας τους. Τώρα υπάρχει μια αναγκαστική κατάσταση, όταν οι πολίτες πρέπει να σωθούν από τη φρίκη των εχθροπραξιών, τότε πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες για την επιστροφή τους.

70.000 χιλιάδες  άτομα είναι ένα σοβαρός αριθμός.  Αυτή είναι μια πολύ περίπλοκη ιστορία, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μεταφορά ενόπλων δυνάμεων, αλλά για παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς.

Πρέπει να δημιουργήσουν κοινωνικές, ιατρικές συνθήκες. και νέες συνθήκες διαβίωσης.

Υπάρχει ακόμα ευκαιρία να τους τοποθετήσουμε κάπου στην επικράτεια της Ανάπα ή θα πρέπει να μεταφερθούν κάπου πιο βαθιά στη Ρωσία;

Η εμπειρία του Donbass, από όπου έχουν εκτοπιστεί πολλοί άνθρωποι, δείχνει ότι έχουν διασκορπιστεί σε περίπου 50-60 περιοχές της Ρωσίας. Είναι πιο εύκολο για μια περιοχή  να φιλοξενήσει 5000 παρά 50.000 άτομα

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η εκκένωση;

Εξαρτάται από το πώς θα κατασκευαστούν τα logistics. Στη Ρωσία έχουν δημιουργηθεί περίπου 70 κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία για τις τοπικές αρχές. Τώρα καταλαβαίνουν πώς να δημιουργήσουν συνθήκες για τη ζωή των εκτοπισμένων."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε εκτενέστατα και κατά εδαφικό τομέα στις στρατιωτικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, που ουσιαστικά αποτελούν θα λέγαμε και τον τελευταίο γύρο σημαντικών επιχειρήσεων ελιγμού, πριν έρθει ο χειμώνας.

Σε έτερο άρθρο μας  αναφέραμε ότι παρόλα τα σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει σημαντικός επηρεασμός της τακτικής χρησιμοποίησης τους, σε ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τον Χειμώνα στην Ουκρανία.

Ακόμη και αν δεχθούμε τελικά ότι τα προβλήματα χειμερινού εξοπλισμού των Ουκρανών μέσω ΝΑΤΟ επιλυθούν, οι κακές καιρικές συνθήκες σε συγκερασμό με τον όγκο των Ρωσικών δυνάμεων που θα ενισχύσουν μετά την μερική επιστράτευση τον ήδη υπάρχοντα Ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, θα συντελέσουν στην τελμάτωση ουσιαστικά των επιχειρήσεων.

Ήδη βλέπουμε δύο ειδών προετοιμασίες να λαμβάνουν χώρα που κατατείνουν σε αυτό.

Η πρώτη αφορά την δημιουργία αμυντικών γραμμών από τους Ρώσους σε  Ουκρανικά εδάφη που κατέκτησαν

Η δεύτερη είναι η  προσπάθεια ανεύρεσης χειμερινού εξοπλισμού από τους Ουκρανούς για το σύνολο του στρατού τους.

Αναφορικά με την πρώτη, δηλαδή της κατασκευής γραμμών αμύνης από τους Ρώσους, το βλέπουμε ήδη να γίνεται στην περίπτωση της Χερσώνας, με την υποχρεωτική εκκένωση του πληθυσμού της, αφού η οχυρωματική είναι εκείνη που το επιβάλλει.

Διαπιστώνουμε πλέον ότι και ο φιλορωσικός πληθυσμός των 70.000 της εν λόγω πόλης θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να πάρει τον δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς για τη Ρωσία.

Αυτό ήταν κάτι που ο Πούτιν  δεν το πίστευε ότι θα συμβεί .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...