Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τα drones, ένθεν και κείθεν να διαδραματίζουν σημανικό ρόλο στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Συνοπτικά θα λέγαμε ότι η Ρωσία κάνοντας εκτεταμέμη χρήση Ιρανικών drone καμικάζι, έχει στοχοποιήσει το ενεργειακό δίκτυο και τις υποδομές της Ουκρανία, με αποτέλεσμα το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και οι υποδομές του να έχει καταστραφεί σε ποσοστό 30%.
Επίσης με τα ρωσικά drone καμικάζι CUBA, επιτιθέμενα κατά σμήνη, ο Πούτιν σφυροκοπεί τη πρώτη γραμμή του μετώπου, γεγονός που έχει πολύ καλά αποτελέσματα, αναφορικά με την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα διαπιστώνεται προσπάθεια των Ρώσων να καταστρέψουν με πυραυλικές επιθέσεις τους επίγειους Ουκρανικούς σταθμούς, οι οποίοι αφενός δέχονται πληροφοριακό υλικό σε πραγματικό χρόνο από τα εναέρια μέσα επιτηρήσεως ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τις κινήσεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και αφετέρου τις μεταδίδουν στον Ουκρανικό στρατό, συντονίζοντας έτσι τις κινήσεις και τις ενέργειές του για αποφυγή στρατηγικού αιφνιδιασμού.
Οι Ουκρανοί απάντησαν με την πρόσφατη επίθεση στη Σεβαστούπολη, κατά του Ρωσικού στόλου, με σμήνη από εναέρια και θαλάσσια drones.
Επίσης οι Ουκρανοί επιχειρώντας να ανακόψουν την βροχή πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία που προαναφέραμε, ενέτειναν τις προσπάθειές τους προκειμένου να κατασκευάσουν δικό τους drone, για τον συντονισμό των πυρών πυροβολικού εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Αμυντική ουκρανική εταιρεία ανακοίνωσε με περηφάνια ότι η ανάπτυξη ξεκίνησε αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρησή της (SMO).
Το drone έχει αναπτυχθεί παρά το γεγονός ότι η Ρωσία στοχεύει τη στρατιωτική βιομηχανία και τις υποδομές της Ουκρανίας για να υποβαθμίσει τις πολεμικές της δυνατότητες. Αυτό συνάδει με τον στόχο της Μόσχας για «απο-ναζισμό» και «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.
Η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χρησιμοποιώντας κυρίως τους πυραύλους Kalibr της, που εκτοξεύτηκαν από τα πολεμικά πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα.
Ανήγγειλε την καταστροφή πολλών στρατιωτικών, βιομηχανικών και μη στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας, γεγονός που συνεπαγόταν ουσιαστικά την ολοκληρωτική της εξάρτηση σε όπλα από τη Δύση.
Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει λάβει συντονισμένα μέτρα για να διατηρήσει ότι έχει απομείνει από τη βιομηχανία της σοβιετικής εποχής.
Με την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, η ουκρανική αμυντική βιομηχανία συνέχισε να λειτουργεί, κατασκευάζοντας το αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος SHARK, σχεδιασμένο να «συντονίζει τα πυρά πυροβολικού».
Αυτό σημαίνει ότι κατευθύνει τα πυρά πυραύλων και πυροβολικού, δίνοντάς τους τις σωστές συντεταγμένες σε περίπτωση που οι οβίδες πέσουν σε λάθος μέρος. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για μπροστινά στρατεύματα παρατήρησης για τον συντονισμό των πυρών και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για συστήματα όπως το αμερικανικό σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS).
Η δημιουργία του "SHARK"
Η Ukrspecsystems, η εταιρεία που ανέπτυξε τη συσκευή, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Twitter χωρίς το όνομα του drone. Ανέφερε την έκθεση SAHA στην Τουρκία από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου, υποδεικνύοντας ότι το drone πρέπει να είχε αποκαλυφθεί εκεί.
Η εταιρεία είπε ότι άρχισε να σχεδιάζει και να αναπτύσσει το UAV «μετά τις 24 Φεβρουαρίου, σε συνθήκες πλήρους κλίμακας εισβολής από την Ρωσική Ομοσπονδία και σε λιγότερο από μισό χρόνο, ο SHARK πετούσε ήδη».
Τόνισε ιδιαίτερα ότι η περίοδος ανάπτυξης περιελάμβανε την πλήρη διαδρομή κατασκευής του, από την απλή σύλληψη μέχρι την παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι τα στάδια σχεδιασμού πραγματοποιήθηκαν σε επτά μήνες, από τη βασική ιδέα έως την ολοκλήρωση, την προμήθεια εξαρτημάτων εν μέσω πνιγμένων αλυσίδων εφοδιασμού και την κατασκευή του πρωτοτύπου.
Το drone είναι εξοπλισμένο με ένα κρυπτογραφημένο σύστημα επικοινωνίας, μια περιστρεφόμενη κάμερα «Full HD»/ηλεκτροοπτικό σύστημα που μπορεί να μεγεθύνει την εικόνα κατά 30 φορές για οπτικό ζουμ και επιπλέον ψηφιακό ζουμ. Εκτοξεύεται από μια ράγα καταπέλτη που τραβά πίσω το drone και το απελευθερώνει.
Η μέγιστη εμβέλεια του drone SHARK είναι 60 χιλιόμετρα, έχει διάρκεια πτήσης πάνω από δύο ώρες, ανώτατο όριο πτήσης 2000 μέτρα και άνοιγμα φτερών 1,91 μέτρα, ενώ μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα.
Το πρώτο τέτοιο drone «πιθανότατα» τέθηκε σε λειτουργία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας το καλοκαίρι. Αγοράστηκε από την εταιρεία από ένα ουκρανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα που ανήκει στον εθελοντή Serhiy Prytula, σύμφωνα με μια αναφορά στη δημοφιλή ουκρανική αμυντική και στρατιωτική πύλη, Ukrainian Military Center.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται διαφορετικά drones», ανέφερε στην έκθεση. Μια ανάρτηση σε ουκρανικό κανάλι Telegram ανέφερε επιπλέον ότι είπε: «Μετά τη δοκιμή του νέου εξοπλισμού σε συνθήκες μάχης, θα ληφθεί απόφαση για την προμήθεια μιας παρτίδας τέτοιων drones στα στρατεύματα».
Η εταιρεία εγγυάται την ποιότητα
Μια δήλωση της εταιρείας ανέφερε ότι το SHARK παρέχει υψηλής ποιότητας, σε βάθος επιτήρηση, παρακολούθηση, ρύθμιση των πυρών , δυνατότητα εντοπισμού του εχθρού σε πραγματικό χρόνο και τυχόν επιδιόρθωσης των κινήσεών του.
Αναφέρεται ότι «γενικά, το UAV παρακολουθεί το πεδίο της μάχης και διαχειρίζεται τις ενέργειες της μονάδας, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση».
«Το drone είναι εξοπλισμένο με μια εξαιρετικά αξιόπιστη μονάδα επικοινωνίας και ένα σύγχρονο σύστημα κάμερας που του επιτρέπει να μπει βαθιά στο πίσω μέρος του εχθρού (έως 60 χιλιόμετρα) και να πραγματοποιήσει επιτήρηση σε απόσταση έως και πέντε χιλιομέτρων μεταξύ του UAV και του αντικειμένου.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων και την πρόβλεψη των ενεργειών του εχθρού», είπαν οι προγραμματιστές.
Ένα διαφημιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε από την Ukrspec Systems δείχνει το drone να εκτοξεύεται στον αέρα από ένα σύστημα εκτόξευσης καταπέλτη. Στη συνέχεια παρακολουθεί ένα από τα δύο οχήματα εδάφους με ένα σταυρόνημα κάμερας από το σταθερό ηλεκτρο-οπτικό σύστημα.
Στη συνέχεια, το drone ξαφνικά απελευθερώνει ένα αλεξίπτωτο και κατεβαίνει, πιθανότατα για να ανακτηθεί από το πλήρωμα.
Ο απλός μηχανισμός ανάκτησης υποδεικνύει ότι το drone έχει καθαρά ρόλο παρατήρησης και διεύθυνσης πυρών για γρήγορη, τακτική χρήση στο πεδίο της μάχης. Δεν είναι σαφές πώς η Ουκρανία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του drone, δεδομένων των ρωσικών επιδρομών που έχουν σχεδόν απενεργοποιήσει όλη την αμυντική βιομηχανική βάση της Ουκρανίας.
Αλλά ακόμη και η αυξημένη παραγωγή του θα πρέπει να υποστηριχθεί από συστήματα πυροβόλων πυροβολικού που τελούν σε έλλειψη στην Ουκρανία, αφού το Κίεβο έχει χάσει τα περισσότερα από τα οβιδοβόλα και τα πυροβόλα του σοβιετικής εποχής.
Βασίζεται αποκλειστικά σε ξένα συστήματα όπως το αμερικανικό ελαφρύ οβιδοβόλο M777, το HIMARS, το Polish Krab και το γερμανικό PzH-2000 Self-Propelled Gun (SPG).
Η Ρωσία έχει καταστρέψει σχεδόν δώδεκα M777, ενώ το Υπουργείο Άμυνας της (ΥΠ) ισχυρίζεται περιοδικά ότι αναχαίτισε τους πυραύλους HIMARS στον αέρα. "
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται η προσπάθεια των Ουκρανών να συντονίσουν πολύ καλύτερα τα πυρά πυροβολικού τους με τη χρήση του νέου Drone SHARK.
Συνέπειες για τις επιχειρήσεις
Ωστόσο λόγω του ανηλεούς σφυροκοπήματος που έχουν δεχθεί από τους Ρώσους τους προηγούμενους μήνες , οι υποδομές της Ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας, καθίσταται πάρα πολύ δύσκολη η μαζική παραγωγή του σε Ουκρανικό έδαφος, ενώ ακόμη και αν αυτό ξεπεραστεί, ενδεχομένως με παραγωγή του σε τρίτη χώρα, θα πρέπει ταυτόχρονα να αυξηθεί η ροή συστημάτων πυροβολικού από Ευρωπαϊκές χώρες, αφού το Κίεβο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης και σε αυτόν τον τομέα.
Μόνο η ταυτόχρονη αύξηση στην παραγωγή drone και η προμήθεια περισσότερων συστημάτων πυροβολικού θα έχει αξιοσημείωτη επίδραση στο πεδίο της μάχης."
Συμπεράσματα για την Ελλάδα
Αναφορικά με τα συμπεράσματα που εξάγονται για την Ελλάδα, επισημαίνουμε ότι τα τουρκικά λιμάνια στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, βρίσκονται εντός βεληνεκούς του ελληνικού πυροβολικού των νησιών μας ΑΤΑCMS πλήν αυτού της Αττάλειας και νοτιότερα.
Εννοείτε ότι το πυροβολικό μας μπορεί να υποβοηθηθεί στη στοχοποίηση των τουρκικών λιμανιών, αλλά και λοπιών χερσαίων στόχων από drones επιτήρησης, παρόμοια με το Ουκρανικό SHARK.
Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία σε περίπτωση αεροναυτικής στρατιωτικής εμπλοκής μας στο Αιγαίο με την Τουρκία, αφού εάν βληθούν από το πυροβολικό μας τα τουρκικά λιμάνια και κυρίως οι εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης τους και οι εγκαταστάσεις παροχής υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του στόλου τους, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για τον τουρκικό στόλο.
Η επιβιωσιμότητα του φίλιου πυροβολικού των νήσων μας αντιλαμβανόμαστε ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, προκειμένου να μπορέσουν να πλήξουν από ενάρξεως των επιχειρήσεων, τις τόσο κρίσιμες και ζωτικές χερσαίες εγκαταστάσεις των τουρκικών λιμένων, για την ασφάλεια και επιβίωση του τουρκικού στόλου.
Έτσι οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο βληθεί από εμάς και χρειαστεί να μεταβεί προς επισκευή, ή υποστεί βλάβη, ή χρειαστεί ανεφοδιασμό, θα είναι αδύνατο να λάβει την παραμικρή βοήθεια από τα λιμάνια τους στο Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο, εάν και εφόσον τα έχουμε πλήξει.
Χωρίς τα τουρκικά λιμάνια σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο ο τουρκικός στόλος αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί, στέλνοντας στο βυθό του Αιγαίου μας την "Γαλάζια πατρίδα" του Ερντογάν.