"Ο ρωσικός στρατός εντείνει τη χρήση drone καμικάζι "Cuba", σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή καθώς εντείνεται ο «πόλεμος των drone» Ρωσίας-Ουκρανίας", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Η αυξημένη εξάρτηση από τα drones καμικάζι στα πυρά πυροβολικού πιθανότατα σηματοδοτεί μια αλλαγή στις ρωσικές τακτικές ,μια αλλαγή που έγινε για την αντιμετώπιση των υψηλής κινητικότητας ενεργειών από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Στις 28 Οκτωβρίου, η Izvestia ανέφερε ότι μονάδες των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV) χρησιμοποίησαν drones καμικάζι "Κuba", για να καταστρέψουν καταφύγια για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU).
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Izvestia, Natalia Grafchikova, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν αρχικά ένα αναγνωριστικό drone για να εντοπίσουν τις συντεταγμένες των στόχων.
Στη συνέχεια, επιτέθηκαν στον στόχο χρησιμοποιώντας drones καμικάζι εξοπλισμένα με διατρητική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της μονάδας των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, «το πυροβολικό προκαλεί ζημιές από πυρά σε ευρύτερη περιοχή και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση πυρομαχικών. Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά μάς επιτρέπουν να προκαλέσουμε αμέσως ζημιά με πυρά ακριβώς στον στόχο.»
Είναι δυνατό να εκτοξευθεί το "Cuba", ακόμα και από την οροφή ενός αυτοκινήτου! Για την ασφάλεια του προσωπικού που χειρίζεται τα drones, τα drones εκτοξεύονται από θέση εκτός της εμβέλειας του αντιπάλου πυροβολικού. Η εκτόξευση δεν είναι υποβοηθούμενη από πυραύλους και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Χαρακτηριστικά KUB-BLA
Το KUB-BLA κατασκευάζεται από την ZALA Aero, η οποία ανήκει στον Όμιλο Εταιρειών Καλάσνικοφ. Είναι ένα σχετικά μικρό drone (1,2m άνοιγμα φτερών) με κεφαλή 3 κιλών και τελική ταχύτητα 130 χλμ/ώρα.
Στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται η αθόρυβη λειτουργία, ο μυστικός σχεδιασμός, η δυνατότητα μακράς περιπλάνησης και, το πιο σημαντικό, η δυνατότητα αναγνώρισης του στόχου του χρησιμοποιώντας AI. Τα drones έχουν ακρίβεια προσβολής στόχου από 5 έως 10 μέτρα.
Η ZALA Aero λέει ότι τα πλεονεκτήματα του KUB-BLA περιλαμβάνουν «υψηλή ακρίβεια, κρυφή εκτόξευση, αθόρυβη λειτουργία και ευκολία χρήσης».
«Το drone καμικάζι μπορεί να πλήξει τον στόχο ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι κρυμμένος. Λειτουργεί τόσο σε μεγάλα όσο και σε χαμηλά υψόμετρα ».
Το drone είναι προγραμματισμένο να πλοηγείται αυτόνομα χρησιμοποιώντας SATNAV σε έναν στόχο που βρίσκεται στις συντεταγμένες που τροφοδοτούνται στο drone. Οι συντεταγμένες στόχου μπορούν πιθανότατα να ενημερώνονται κατά την πτήση με βάση τα δεδομένα που μεταδίδονται από ένα drone παρακολούθησης που καλύπτει την περιοχή στόχο.
Το drone τροφοδοτείται από μια έλικα ώθησης στο πίσω μέρος του που κινείται από έναν αθόρυβο ηλεκτροκινητήρα. Το drone που λειτουργεί με μπαταρία έχει αντοχή πτήσης 30 λεπτά και ικανότητα διείσδυσης σε αντίπαλες άμυνες
Μετά την εκτόξευση, το drone πλοηγείται αυτόνομα στην περιοχή στόχο και καταδύεται στον στόχο. Η αεροδυναμική διαμόρφωση χαμηλής παρατηρήσιμης (LO) καθιστά δύσκολη την ανίχνευση ραντάρ.
Η διαμόρφωση LO και η πλήρης απουσία θερμικής υπογραφής πρακτικά καθορίζουν, την αποτυχημένη αντίπαλη άμυνα με MANPAD.
Η μυστικότητα ήχου σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση LO και την απουσία θερμικής υπογραφής αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να φτάσει στη θέση στόχο.
Τυπικά, το drone χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση στόχων όπως εχθρικές συγκεντρώσεις προσωπικού, μεμονωμένα ή ομάδα τεθωρακισμένων οχημάτων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κεφαλή του drone είναι μόλις 3 κιλά, είναι απίθανο ένα μόνο drone να είναι αποτελεσματικό εναντίον μιας ομάδας τεθωρακισμένων οχημάτων.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν μικρά σμήνη που αποτελούνται από 2 έως 3 drones που εκτοξεύονται σε μικρά διαστήματα για να επιτεθούν σε ομάδες. Η επίθεση σμήνους αυξάνει την πιθανότητα τουλάχιστον ένα drone να χτυπήσει τον στόχο σε περίπτωση φθοράς από επίγειες άμυνες.
Επίσης, τα σμήνη δίνουν στους χειριστές την ευελιξία για άμεσες επόμενες επιθέσεις σε τεθωρακισμένα οχήματα ή στρατιώτες πεζικού που έχουν διασκορπιστεί.
Σειριακή Παραγωγή
Το «Cuba» αποκαλύφθηκε στην IDEX 2019. Οι κρατικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2021. Η Ρωσία χρησιμοποίησε το drone κατά την έναρξη των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ο Υποστράτηγος Kyrylo Budanov, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης: «Ναι, στην αρχή της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου και ούτω καθεξής, καταγράφηκαν μερικές περιπτώσεις χρήσης από τους Ρώσους περιπλανώμενων πυρομαχικών που ονομάζονται Kub».
Μέχρι τώρα, η χρήση drones από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν φειδωλή. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις 18 Μαΐου 2022, δημοσίευσε βίντεο με αμερικανικά οβιδοφόρα M777 με πλήρωμα ουκρανικού πυροβολικού να χτυπούνται από KUB.
Είναι πιθανό η Ρωσία να χρησιμοποιεί τα drones με φειδώ είτε λόγω λειτουργικών ελλείψεων είτε λόγω έλλειψης αποθέματος. Η αυξημένη χρήση του drone τώρα θα έδειξαν ότι οι λειτουργικές δυσλειτουργίες έχουν αφαιρεθεί και η σειριακή παραγωγή έχει ξεκινήσει.
Η σημαντική αύξηση στη χρήση ρωσικών drone διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Δύσης σχετικά με τη ρωσική αδυναμία παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας λόγω κυρώσεων."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Ρωσία υιοθετεί την μαζική χρήση drones καμικάζι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των Ουκρανών, γεγονός που έχει πολύ καλά αποτελέσματα, αναφορικά με την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Δυστυχώς μολονότι από το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχουμε επισημάνει με πληθώρα άρθρων μας τα τελευταία 2 χρόνια την αναγκαιότητα ΑΜΕΣΗΣ απόκτησης σε μεγάλους αριθμούς UAV, UCAV, USV, drone καμικάζι και Unmanned Ground Vehicle, δεν υπάρχει ανάλογη πρόοδος, δημιουργώντας έτσι επικίνδυνη ανισσοροπία σε σχέση με την Τουρκία, η οποία κυριολεκτικά "καλπάζει" στον συγκεκριμένο τομέα.
Τα anti-drone συστήματα, που προμηθεύθηκε η χώρα μας όλοι γνωρίζουμε ότι αφενός είναι αμυντικό σύστημα, αφετέρου μπορεί να υπερκορεστεί αλλά και να δεχθεί παρεμβολές από τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, με αποτέλεσμα την μείωση της αποτελεματικότητάς του.
Είναι προτιμότερο η Ελλάδα όπως γράφαμε σε πρόσφατο άρθρο μας,να έχει 8 λιγότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία ισάριθμων Αμερικανικών F-16 BLOCK70, κοστίζουν μαζί με τα οπλικά τους συστήματα $1,67 δις και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 1670 drones περίπου.
Αυτό το λέμε αφού σύμφωνα με τρέχουσες τιμές για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές UCAV ανάλογων δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά.
Η σημασία των UAV καμικάζι στο Αιγαίο στο πλαίσιο της παλαϊκής άμυνας
Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.
Τα UAV καμικάζι εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους ,μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.
Δηλαδή UAV καμικάζι θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστεί πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες.
Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζεί σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι, θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα;
Επίσης κρίνεται επιτακτικό η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θαλάσσια USV.
Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USVs.
Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι τα παραπάνω UAV – USVs μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.