Η πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται. Έχει περάσει αρκετός καιρός, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν τις αδυναμίες του Ρωσικού στρατού. Και θα χρειαστεί να το πράξουν, εάν θέλουν να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσουν τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μόλις τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής της στην Ουκρανία, η Ρωσία φέρεται να έχασε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό υλικό. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου , το Κρεμλίνο είχε ήδη χάσει 58 αεροσκάφη, 83 ελικόπτερα και 363 άρματα μάχης και οι αριθμοί έχουν γίνει πιο εντυπωσιακοί, με πάνω από 2.000 τανκς να έχουν καταστραφεί ή αιχμαλωτιστεί.
Η Ουκρανία βασίζεται ολοένα και περισσότερο, στα συλλαμβανόμενα όπλα για να υποστηρίξει τη δική της αντεπίθεση και πολλά τανκς, οβίδες και κρύπτες πυρομαχικών χρησιμοποιούνται εναντίον των πρώην ιδιοκτητών τους. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του στρατιωτικού υλικού της Ρωσίας θα μπορούσε καλύτερα να περιγραφεί –όπως η χώρα– ως παλιό και αποτυχημένο.
T-72 και ο πυργίσκος Jack-in-the-box
Δεν ήταν έκπληξη για τους δυτικούς παρατηρητές ότι, τα Ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούσαν φορητά αντιαρματικά όπλα για να στοχεύσουν τους πυργίσκους, από τα κύρια άρματα μάχης T-72 της Ρωσίας (MBT).
Το ελάττωμα στη σχεδίαση, όπου αποθηκεύονται έως και σαράντα οβίδες (ως πυρομαχικά) στο διαμέρισμα του πυργίσκου (θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν ακόμη και από ένα έμμεσο χτύπημα στο κύτος), ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες, μετά την πρώτη αντιμετώπισή του στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991. Η Ρωσία, απλώς έκανε λίγα για να αντιμετωπίσει το « φαινόμενο jack-in-the-box» και τα πληρώματα των αρμάτων της, το πλήρωσαν με τη ζωή τους.
T-90 – Δεν είναι πραγματικά το καλύτερο
Μέχρι φέτος, το Ρωσικό T-90 θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα MBT στον πλανήτη. Ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε στη πολεμική εκστρατεία. Τα άρματα μάχης έχουν χρησιμοποιήσει ξένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλικής τεχνολογίας optronic, ενώ η αντιδραστική θωράκιση έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική, έναντι των φορητών όπλων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού FGM-148 Javelin.
9M727 - Δεν είναι πραγματικά τόσο Ρωσικό
Ο πύραυλος κρουζ 9M727, είναι τώρα ένα παράδειγμα ενός επίφοβου όπλου που έχει αποδειχθεί ότι έχει προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, ο πύραυλος μπορεί να κάνει πολλά από αυτά που ισχυρίστηκαν οι κατασκευαστές του, συμπεριλαμβανομένου του να είναι σε θέση να κάνει ελιγμούς σε χαμηλά ύψη για να αποφύγει τα ραντάρ, ενώ μπορεί να χτυπήσει στόχους εκατοντάδες μίλια μακριά.
Η αποτυχία με το 9M727 δεν είναι οι δυνατότητές του, αλλά φέρεται να περιέχει περίπου 31 ξένα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων που κατασκευάστηκαν από την US Texas Instruments and Advanced Micro Devices (AMD). Είναι ένα Ρωσικό σχέδιο, που η Μόσχα απλά δεν θα μπορούσε να φτιάξει χωρίς «πατέντες» από τις ΗΠΑ.
Ρωσικά αεροσκάφη – Πλήρης αποτυχία
Δεν είναι ότι τα Ρωσικά αεροπλάνα δεν έχουν αποδειχθεί πρόβλημα για την Ουκρανία. Μάλλον, ( πολλοί εκτιμούν) είναι πρόβλημα για το σύνολο της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και για όλα τα «προηγμένα» μαχητικά αεροσκάφη της. Η Ρωσία απέτυχε να επιφέρει αεροπορική υπεροχή, ενώ η αεροπορική δύναμη του Κρεμλίνου είχε έναν εκπληκτικά περιορισμένο ρόλο στη συνολική σύγκρουση.
Ένας παράγοντας, μπορεί να είναι ότι και τα δύο έθνη διαθέτουν πολλά από τα ίδια Σοβιετικά σχεδιασμένα μαχητικά και ακόμη και αντιαεροπορικές άμυνες, οπότε η Μόσχα, ήταν προσεκτική σχετικά με το τι είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει.
Ενώ χιλιάδες τανκς έχουν καταστραφεί, οι απώλειες των πολεμικών αεροσκαφών είναι στην πραγματικότητα μικρές, με μόλις μερικές δεκάδες σε κάθε πλευρά από τον Ιούλιο. Ο αεροπορικός πόλεμος δεν έχει ξεκάθαρο νικητή, αλλά τα αεροσκάφη της Ρωσίας έχουν αποδειχθεί ότι είναι ο μεγάλος χαμένος.
Η Ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας έγινε «υποβρύχιο»
Το πιο θεαματικό Ρωσικό «flop» ολόκληρου του πολέμου μέχρι σήμερα, ήταν οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι εναντίον του καταδρομικού Moskva , το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε σε μάχη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το πρώτο Ρωσικό πλοίο που χάθηκε στη μάχη από τον Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμο του 1905. Το γεγονός ότι, βυθίστηκε από δύο επίγειους αντιπλοϊκούς πυραύλους N-360 Neptune, χρησιμεύει επίσης στο να αμφισβητηθεί ,το μέλλον της ναυτικής μάχης στα παράκτια ύδατα.
Αρκετές δημοσίως διαθέσιμες μελέτες που διεξήχθησαν λίγο πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή έδειξαν ότι, οι Ουκρανοί θα έπαιρναν αποφασιστικά τα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Αλλά το Κρεμλίνο –όπως πολλοί δυτικοί ειδικοί πιστεύουν– πρέπει απλώς να τις αγνόησε.