Η πολυαναμενόμενη έκθεση εργασίας του Προέδρου Xi στα εγκαίνια του εθνικού συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, χρησίμευσε ως σχέδιο για το μεγάλο όραμά του για την Κίνα. Μαζί με τον τσάρο της ιδεολογίας Wang Huning και τον πρώην αρχηγό κατά της διαφθοράς Zhao Leji, αποτελούν τη νέα επταμελή μόνιμη επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου με επικεφαλής τον Xi.
Κίνα υπό την τρίτη θητεία του Xi Jinping
Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική, η κατάσταση είναι πολύπλοκη και προκλητική. Η Κινεζική οικονομία παρουσίασε πτωτική τάση. Θα μπορούσε να οφείλεται στον Covid-19 - παρελθόν και παρόν - ή λόγω της αναθεωρημένης εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών.
Στην εξωτερική πολιτική, οι εντάσεις έχουν βαθύνει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Το Quad-4 είναι ένα σοβαρό «ερεθιστικό» θέμα και καταλύτης για αυξημένη στρατιωτική ισχύ και ετοιμότητα. Σημαίνει, την εισαγωγή πιο εξελιγμένων όπλων και πολεμικών υλικών για την ανανέωση της ασφάλειας της Θάλασσας της Νότιας Κίνας στο παρασκήνιο του Quad-4.
Παράλληλα η Κίνα, εμπλέκεται σε συνοριακές διαμάχες με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της μακράς συνοριακής γραμμής των Ιμαλαΐων της Ινδίας.
«Η σχεδόν δίωρη ομιλία του Xi Jinping στο Εθνικό Κογκρέσο, είναι ίσως η πιο κρίσιμη δήλωση πολιτικής που θα πρέπει να αναλυθεί για να γίνει κατανοητό, ποια κατεύθυνση σκοπεύει να υιοθετήσει κατά την τρίτη θητεία του», αναφέρει έγκριτο μέσο ενημέρωσης και συνεχίζει:
«Κάλεσε για ταχύτερη στρατιωτική ανάπτυξη και ανακοίνωσε μηδενική αλλαγή στις πολιτικές που έχουν τείνει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και έχουν σφίξει τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κοινωνία και την οικονομία».
Ταχύτερη στρατιωτική ανάπτυξη σημαίνει ταχύτερες εφευρέσεις, καινοτομίες και διαφοροποίηση της πολεμικής μηχανής, αναδιάρθρωση και των τριών όπλων των αμυντικών δυνάμεων, ενισχυμένες δημοσιονομικές κατανομές και εισαγωγή νέων μεθόδων εκπαίδευσης για τα στρατεύματα.
Ο όρος «ταχύτερη στρατιωτική ανάπτυξη», στοχεύει να κάνει την Κίνα το πιο προηγμένο στρατιωτικά κράτος του κόσμου. Είδαμε ότι, η Κίνα ακολουθεί αυτή την πολιτική τους τελευταίους μήνες και χρόνια, είτε πρόκειται για ναυτικό, αεροπορία ή χερσαίες δυνάμεις και συναφείς βοηθητικές δυνάμεις.
Η Κίνα στοχεύει στρατιωτικά να γίνει η κορυφαία δύναμη στον κόσμο
Ο Xi δεν σκέφτεται να λύσει τις διαφορές με τις ΗΠΑ μέσω διμερούς ή πολυμερούς διαλόγου. Έχει σχεδόν απορρίψει αυτή την επιλογή, όταν λέει ότι «δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις πολιτικές που έχουν τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ».
Εκτός από τα εμπορικά ζητήματα, μια κύρια πηγή εκνευρισμού στις σχέσεις είναι η Ταϊβάν. Ο Xi έχει ξεκαθαρίσει ότι, η Κίνα θα χρησιμοποιήσει βία για να προστατεύσει το δίκιο της πάνω από την Ταϊβάν. Αυτή είναι μια σοβαρή δήλωση και οι συνέπειές της, θα μπορούσαν να είναι εκτεταμένες και, φυσικά, να απειλήσουν την ειρήνη στην περιοχή. Ολόκληρη η αλλαγή επικεντρώνεται στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό.
Η Κίνα έχει ήδη δημιουργήσει τις υποστηρικτικές της ναυτικές βάσεις στη Σρι Λάνκα, στο Γκουαντάρ και στο Κέρας της Αφρικής. Μετά την κατασκευή του τρίτου αεροπλανοφόρου, η Κίνα προχωρά γρήγορα στην απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων, τα οποία θα δώσουν τεράστια δύναμη στη ναυτική δύναμη της Κίνας.
Ο Xi αγνοεί τις σκληρές αλήθειες;
Στην ομιλία του, ο Xi δήλωσε ότι «το Κόμμα σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ευημερούσα κοινωνία, μέχρι τα μέσα του αιώνα και να αποκαταστήσει την Κίνα στον ιστορικό της ρόλο ως πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό ηγέτη». Αυτός είναι ο στόχος, αλλά ο Xi δεν διευκρίνισε ποια οικονομικά μεταρρυθμιστικά μέτρα θα σκεφτόταν για να φέρει ευημερία στην Κινεζική κοινωνία, μέχρι τα μέσα του αιώνα.
«Επί του παρόντος, η Κίνα αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση και η ανάπτυξή της έχει βυθιστεί στο 3,3%. Ο χειρισμός του Covid-19 όταν εμφανίστηκε στη Γουχάν πριν από δύο χρόνια, ήταν άθλιος και ανεπαρκής. Θα θεωρούσαν τον Xi, υπεύθυνο για την καταστροφή που δημιουργήθηκε από την πανδημία», αναφέρει το έγκριτο μέσο.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σήμερα. Η πολιτική «Zero Covid», έχει δει μακροχρόνια και καταπιεστικά lockdown, βλάπτοντας πάρα πολύ την οικονομική ζωή των ανθρώπων. Πολλές εταιρείες, έκλεισαν στην Κίνα και αναζήτησαν άλλα μέρη για επενδύσεις.
Η έκθεση του Xi, αντικατοπτρίζει την αλήθεια στις φήμες για εσωκομματικές διαφωνίες κατά περίεργη σύμπτωση. Η έκθεση κατηγορεί «ορισμένους ανθρώπους», για έλλειψη εμπιστοσύνης στο σοσιαλιστικό πολιτικό σύστημα με Κινεζικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αγνόησαν τους σχετικούς νόμους.
«Τα στοιχεία όπως η λατρεία του χρήματος, ο ηδονισμός, ο εγωκεντρισμός και ο ιστορικός μηδενισμός, ήταν κοινά και ο διαδικτυακός λόγος ήταν διάχυτος και άτακτος. Όλα αυτά, είχαν σοβαρό αντίκτυπο στη σκέψη των ανθρώπων και στο περιβάλλον της κοινής γνώμης», ανέφερε η έκθεση.
Εν ολίγοις, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το αποτέλεσμα των εβδομαδιαίων συζητήσεων σε κομματικό επίπεδο, συνέκλινε σε μια πρόοδο στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και στη συνέχιση του μοτίβου των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο δρόμος της συζήτησης διμερών θεμάτων, μέσω φιλικού διαλόγου δεν αποτελεί επιλογή.
Δεν γίνεται καμία αναφορά στην επιδιόρθωση των σχέσεων, με μικρότερα έθνη στην περιοχή που έχουν βλάψει οι επιθετικές στάσεις της Κίνας. Η έκθεση, δεν αναφέρει πουθενά τη συνοριακή διαμάχη της Κίνας με την Ινδία. Αλλά αυτό, δεν σημαίνει ότι υπάρχει «χαλάρωση» από την πλευρά της Κίνας. Αντίθετα, είναι σαφές ότι η Κίνα δεν θα υποχωρήσει από τη θέση της, στις συνοριακές διαφορές με την Ινδία.
Σύμφωνα με το έγκριτο μέσο, «η Κίνα θα βελτιώσει και θα αναβαθμίσει σημαντικά τη στρατιωτική της δύναμη. Δεν θα υποκύψει επίσης, σε καμία χαλάρωση στη στάση της έναντι των αντιπάλων και προφανώς, οι σινο-ινδικές σχέσεις θα παραμείνουν όπως είναι.
Η Ινδία πρέπει να είναι προετοιμασμένη, για κάθε ενδεχόμενο κατά μήκος των συνόρων Σινο-Ινδίας, στη γραμμή των Ιμαλαΐων. Αυτό πρέπει να είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας».