Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί μια στρατιωτική ανάφλεξη μεταξύ Χεζμπολάχ-Ισραήλ είναι πιθανή τις επόμενες ημέρες

"Σκάνδαλο στην Κνεσέτ, τι κέρδισε το Ισραήλ από τη συμφωνία με τον Λίβανο; Είναι κρίμα", είναι ο τίτλος άρθρου  Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τη θέση των στρατιωτικών πληροφοριών και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας

Μια θορυβώδης σύγκρουση μεταξύ βουλευτών του συνασπισμού και της αντιπολίτευσης ξέσπασε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη συμφωνία με τον Λίβανο σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιτροπή, υπό την προεδρία του βουλευτή Ram Ben-Barak (Yesh Atid), κάλεσε εκπροσώπους των κρατικών  υπηρεσιών στη συνεδρίαση.

Η διαμάχη ξέσπασε λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συζήτησης, με τις δυνάμεις ασφαλείας να υποστηρίζουν τους βουλευτές του συνασπισμού και  να επιμένουν στην έγκαιρη σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Στις 26 Οκτωβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει την de facto συμφωνία και να στείλει γραπτή ειδοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική πλευρά αναμένει ανάλογη ειδοποίηση από τον Λίβανο.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ανακοινώσει την έναρξη ισχύος της συνθήκης.

Οι συζητήσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας αποτελούν σημαντικό μέρος της προετοιμασίας για μια συμφωνία. Προσθέτουμε ότι μέρος της συνεδρίασης έγινε κεκλεισμένων των θυρών, αφού στους βουλευτές παρασχέθηκαν διαβαθμισμένες παράγραφοι του εγγράφου για έλεγχο.

Ο Ταξίαρχος Όρεν Σέτερ, επικεφαλής της Μονάδας Στρατηγικών Αμυντικών Πληροφοριών (AMAN), ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι ο Ισραηλινός Στρατός συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της συμφωνίας και υποστήριξε τις ρυθμίσεις με τον Λίβανο.

Από τη σκοπιά των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, η συμφωνία είναι σύμφωνη με τα στρατηγικά μας συμφέροντα στα βόρεια σύνορα», τόνισε ο Σέτερ, «και δίνει στο IDF πλήρη ελευθερία δράσης. Η συμφωνία ενισχύει τη σταθερότητα μακροπρόθεσμα. Στα τέλη Οκτωβρίου λήγει η θητεία του σημερινού προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν. Μετά το τέλος της θητείας του είναι πιθανή νέα κλιμάκωση της έντασης στα βόρεια σύνορα».

Το μέλος της Κνεσέτ Yariv Levin (Λικούντ) ρώτησε τον Ταξίαρχο Σέτερ εάν πιστεύει ότι είναι σωστό να συναφθεί συμφωνία μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σεΐχη Χασάν Νασράλα, ο οποίος ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να χτυπήσει το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου "Karish";

Ο Σέτερ απάντησε ότι αν πραγματοποιηθούν αυτές οι απειλές, η κλιμάκωση ήταν αναπόφευκτη.

Ένα άλλο μέλος του Likud Knesset, ο Amir Ohana, είπε: "Το να συνθηκολογούμε με τις απειλές των τρομοκρατών είναι απλώς ντροπή. Τώρα ξέρουμε ότι μόνο οι απειλές της Χεζμπολάχ μας οδήγησαν σε αυτή τη συμφωνία."

Ο βουλευτής Meirav Ben-Ari (Yesh Atid) μπήκε σε διαμάχη με τον Ohana και άλλους βουλευτές του Likud, κατηγορώντας τους, μεταξύ άλλων, για ανδρικό σοβινισμό. Ο βουλευτής Simcha Rotman (Θρησκευτικός Σιωνισμός) φώναξε στον Ben-Ari: "Δεν υπάρχει λόγος να φιμώσετε την αντιπολίτευση!"

Αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Michal Waldiger (Θρησκευτικός Σιωνισμός), ο Ταξίαρχος Σέτερ τόνισε ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε παρουσιάσει μια πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης σε ένα κλειστό φόρουμ και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Επανέλαβε μόνο ότι μετά τις 31 Οκτωβρίου, η πολιτική κατάσταση στον Λίβανο μπορεί να γίνει απαράδεκτη για συμφωνία.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Eyal Khulata, εξηγώντας την ανάγκη για μια επείγουσα σύναψη συμφωνίας, σημείωσε ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την επίτευξη οικονομικής ισοτιμίας με τον Λίβανο, λέγοντας: «Έχουμε ακόμα το πεδίο Karish, οι Λιβανέζοι έχουν  το πεδίο Κανά .

Ο Khulata επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η συμφωνία δίνει στο Ισραήλ την ευκαιρία να παράγει φυσικό αέριο χωρίς φόβο για επιθέσεις της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρομοκράτες θα απέχουν από χτυπήματα στο κοίτασμα Karish για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Λιβάνου.

Ο αναπληρωτής Σίμκα Ρότμαν αντιτάχθηκε στον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, λέγοντας ότι η παραγωγή φυσικού αερίου μπορεί να πραγματοποιηθεί «τόσο με συμφωνία όσο και χωρίς αυτήν» και πρόσθεσε:

"Το Ισραήλ είναι ένα ισχυρό κράτος που ξέρει πώς να αμύνεται. Ο IDF φυλάει αξιόπιστα τα σύνορά μας. Τι κερδίζουμε από τη συμφωνία; Μειώστε τις πιθανότητες κλιμάκωσης  και τέλος;"

Μετά από αυτή την παρατήρηση, ακούστηκαν φωνές γύρω από το τραπέζι των συνεδριάσεων. Φώναξαν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και του συνασπισμού. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ραμ Μπεν-Μπαράκ, ξεσήκωσε μόνο πάθη λέγοντας: «Έλα, κάποιος ενδιαφέρεται για ένα σοβαρό περιστατικό στο βορρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα  είτε βίαιης ανατροπής του νυν Πρωθυπουργού του Λιβάνου, είτε στρατιωτικής ανάφλεξης μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ στη Μ. Ανατολή από το επόμενο 10ήμερο ναι και μετά, αφού η σιιτική οργάνωση έχει απειλήσει να προσβάλλει το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου "Karish", ενώ στα τέλη Οκτωβρίου λήγει η θητεία του σημερινού προέδρου του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ο οποίος αναμένεται μέχρι τις 26 Οκτωβρίου να αποστείλει επιστολή αποδοχής της συμφωνίας Λιβάνου-ισραήλ για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ τους.

Συνεπώς μετά το τέλος της θητείας του Πρωθυπουργού του Λιβάνου, εφόσον αυτή ολοκληρωθεί είναι  πάρα πολύ πιθανή νέα  στρατιωτική κλιμάκωση της έντασης στα  σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι άκρως αρνητική για τα Ελληνοτουρκικά, αφού θα αποτελέσει κακό προηγούμενο επίλυσης διαφορών για την ΑΟΖ μεταξύ δύο κρατών της Μεσογείου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, δια των όπλων, δίνοντας αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, για ανάλογη μορφή επίλυσης των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας για την ΑΟΖ.

Τέλος, οι ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα εστιάσουν την προσοχή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να γίνουν συγκαταβατικότερες απέναντι στην Τουρκία στο θέμα των F-16 και όχι μόνο.

Παράλληλα  εκτιμούμε ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να  εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, εκβιάζοντας τις ΗΠΑ  για τη στάση της έναντι του Ιράν από τη μία και "μεσολαβώντας" υποτίθεται   από την άλλη  για λήξη της νέας στρατιωτικής περιπέτειας στη Μ.Ανατολή, "πουλώντας" συμμαχία στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισής της.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...