Από την αρχή της Ρωσικής εισβολής στην κυρίαρχη Ουκρανία, ήταν πανταχού παρόντα στους ουρανούς της Ατλαντικής συμμαχίας. Τα στρατηγικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Northrop Grumman RQ-4D Phoenix, προστατεύουν την ακεραιότητα των κρατών μελών και τα ενημερώνουν για τις κινήσεις των στρατευμάτων της Μόσχας.
Το RQ-4D Phoenix Global Hawk της Northrop Grumman Corporation (NYSE: NOC), Alliance Ground Surveillance (AGS) του ΝΑΤΟ, έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο, με την πλήρη παράδοση συστήματος του NATO AGS Management Agency (NAGSMA) στη δύναμη ΝΑΤΟ AGS (NAGSF) στην κύρια επιχειρησιακή βάση, Sigonella, Σικελία. Το ειδικά σχεδιασμένο σύστημα AGS, είναι μοναδικά προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και παρέχει κρίσιμη επίγνωση της κατάστασης από κοινού ISR στις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Είναι πέντε και είναι από τα σπάνια αεροσκάφη που ανήκουν πραγματικά στο ΝΑΤΟ. Κάτω από το κομψό γκρι χρώμα τους, κρύβεται ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στρατηγικής αναγνώρισης και αερομεταφερόμενης κατασκοπείας για τους Συμμάχους. Είτε στη Βαλτική είτε στη Μαύρη Θάλασσα, τις δύο Ρωσικές «λίμνες» , εκτελούν την αποστολή συλλογής πληροφοριών χωρίς να χρειάζεται να φοβούνται τη Ρωσική αντίδραση. Αν η Μόσχα χτυπήσει ένα, θα αποτελέσει κλιμάκωση. Έτσι, μπορούν να πετάξουν ειρηνικά και να πουν στον κόσμο τι συμβαίνει στην Ουκρανία.
Το NATO AGS Full System Handover, αποτελείται από πέντε αεροσκάφη, τμήματα εδάφους και υποστήριξης, μαζί με προηγμένες τεχνολογίες αισθητήρων. Από τότε που το πρώτο από τα πέντε αεροσκάφη έφτασε στην κύρια επιχειρησιακή βάση στη Sigonella της Ιταλίας το 2019, οι επιχειρησιακές ώρες πτήσης αυξάνονται σταθερά, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης πρώτης 24ωρης αποστολής.
«Αυτή η παράδοση πλήρους συστήματος είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την κοινότητα, την κυβέρνηση και τη βιομηχανία του NATO AGS», δήλωσε ο Μπίσοπ, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής, παγκόσμιας επιτήρησης, Northrop Grumman. Το σύστημα AGS του ΝΑΤΟ, είναι ένας πολλαπλασιαστής δύναμης που υποστηρίζει την αποστολή της Συμμαχίας για την αποτροπή απειλών και την προστασία της ασφάλειας σε όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Υποστήριξη αποστολών
Το σύστημα RQ-4D Phoenix υψηλού υψομέτρου, μεγάλης αντοχής (HALE) παρέχει πανταχού παρόντα και απαράμιλλα δεδομένα Κοινής ISR στο ΝΑΤΟ. Η ευρεία επιτήρηση που παρέχεται από το Global Hawk και οι σταθεροί, κινητοί και μεταφερόμενοι επίγειοι σταθμοί στο σύστημα υποστηρίζουν μια σειρά αποστολών, όπως: προστασία των χερσαίων στρατευμάτων και του άμαχου πληθυσμού, έλεγχος συνόρων, διαχείριση κρίσεων, ανθρωπιστική βοήθεια και ανακούφιση από καταστροφές, κάθε μέρα του χρόνου.
Η οικογένεια αυτόνομων συστημάτων HALE της Northrop Grumman, συμπεριλαμβανομένου του Global Hawk, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της δικτυωμένης, παγκόσμιας συλλογής ISR για τα συμμαχικά έθνη. Το Global Hawk, συλλέγει ζωτικής σημασίας πληροφορίες για να επιτρέψει στους συμμάχους διοικητές να λαμβάνουν ενημερωμένες και γρήγορες αποφάσεις για τη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: MQ-9 Reaper UAV: Τα Αμερικανικά εξελιγμένα drones και πάλι στην 110ΠΜ της Λάρισας - Ποιο το όφελος για την Ελληνική άμυνα, αναφέραμε ότι ενδιαφέρον είναι η αποστολή από τις ΗΠΑ των υπερσύγχρονων αλλά και πανάκριβων RQ-4 Global Hawk. Τα HALE UAVs αυτά, είναι από τα ελάχιστα παγκοσμίως με κινητήρα τζετ, και η ανάπτυξή τους στην Ελλάδα, και ειδικά στη Λάρισα, σημαίνει πως οι ΗΠΑ εμπιστεύονται ένα κορυφαίο asset τους για μόνιμη ανάπτυξη στη χώρα μας.
Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk
Το Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk, είναι ένα αεροσκάφος επιτήρησης υψηλού ύψους, τηλεχειριζόμενου της δεκαετίας 1990-2020. Αρχικά σχεδιάστηκε από την Ryan Aeronautical (τώρα μέρος της Northrop Grumman) και ήταν γνωστή ως Tier II+ κατά την ανάπτυξη.
Το RQ-4 παρέχει μια ευρεία επισκόπηση και συστηματική επιτήρηση, χρησιμοποιώντας ραντάρ συνθετικού διαφράγματος υψηλής ανάλυσης (SAR) και ηλεκτρο-οπτικούς/υπέρυθρους αισθητήρες (EO/IR), με μεγάλους χρόνους παραμονής στις περιοχές στόχου. Μπορεί να μετρήσει έως και 40.000 τετραγωνικά μίλια (100.000 km 2 ) εδάφους την ημέρα, μια περιοχή στο μέγεθος της Νότιας Κορέας ή της Ισλανδίας .
Το Global Hawk λειτουργεί από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF). Χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα μεγάλης αντοχής σε μεγάλο υψόμετρο (HALE), που καλύπτει το φάσμα της ικανότητας συλλογής πληροφοριών για την υποστήριξη δυνάμεων, σε παγκόσμιες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την USAF, οι ανώτερες δυνατότητες επιτήρησης του αεροσκάφους, επιτρέπουν πιο ακριβή στόχευση όπλων και καλύτερη προστασία των φιλικών δυνάμεων.
Οι υπερβάσεις κόστους, οδήγησαν στο να μειωθεί το αρχικό σχέδιο για την απόκτηση 63 αεροσκαφών σε 45 και σε μια πρόταση του 2013, να εξουδετερωθούν οι παραλλαγές νοημοσύνης σημάτων 21 Block 30 . Το αρχικό κόστος πτήσης καθενός από τα 10 πρώτα αεροσκάφη, ήταν 10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 1994. Μέχρι το 2001, αυτό είχε αυξηθεί σε 60,9 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, και στη συνέχεια σε 131,4 εκατομμύρια δολάρια (κόστος πτήσης) το 2013. Το Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε το Global Hawk σε πλατφόρμα θαλάσσιας επιτήρησης MQ-4C Triton . Από το 2022, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποσύρει τα Global Hawks το 2027.