Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να προμηθεύσουν την Ουκρανία, με πιο προηγμένα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. Αυτό έγινε σαφές, μετά από τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, προκάλεσαν τη νέα δέσμευση του Λευκού Οίκου.
Υπενθυμίζουμε ότι, το πρώτο NASAMS βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία και βρίσκεται γύρω από το Κίεβο. Αυτό συνέβη, σχεδόν τρεις μήνες αφότου οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να παραδώσουν αυτό το σύστημα αεράμυνας. Περισσότερα αμερικανικά-νορβηγικά συστήματα αεράμυνας NASAMS, ενδέχεται να αναπτυχθούν στην Ουκρανία, αλλά είναι επίσης πολύ πιθανό να παραδοθεί άλλος τύπος και μοντέλο συστημάτων αεράμυνας.
Ο στρατιωτικός ειδικός Vasily Kashin, αναφέρει ότι τα αμερικανικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα NASAMS, είναι σε θέση να βοηθήσουν το Κίεβο να λύσει τοπικά προβλήματα, αλλά δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν αξιόπιστα ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας.
«Τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα NASAMS (SAM), θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν σημαντικά το χτύπημα σε μία από τις πόλεις, καταρρίπτοντας μερικούς από τους ρωσικούς πυραύλους κρουζ και επιθετικά drones. Ταυτόχρονα, αυτό το συγκρότημα είναι εντελώς αναποτελεσματικό έναντι βαλλιστικών στόχων», λέει ο Vasily Kashin, διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών (CCEMI) στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή.
«Μπορεί να υποτεθεί ότι, εάν η Ρωσία είχε πληροφορίες ότι αυτό ή εκείνο το αντικείμενο καλύπτεται από συγκροτήματα NASAMS, θα προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει πυραύλους τύπου Iskander για να το καταστρέψει, εναντίον των οποίων το NASAMS δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο ειδικός.
Ο John Kirby, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου (NSC), δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει στην Ουκρανία τα δύο πρώτα συγκροτήματα NASAMS, στο πολύ εγγύς μέλλον. Ποιος θα είναι ο εξοπλισμός αυτής της παράδοσης, ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε.
NASAMS εν συντομία
Το NASAMS είναι το εθνικό σύστημα αεράμυνας της Νορβηγίας. Το βεληνεκές του είναι μεσαίο και έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση drones, ελικοπτέρων και όλων των τύπων μαχητικών αεροσκαφών.
Το NASAMS μπορεί να ενσωματωθεί σε οχήματα και έτσι από ένα επίγειο να γίνει ένα κινητό σύστημα για δύσκολα εδάφη. Το σύστημα μπορεί συχνά να το δει κανείς σε ένα πλαίσιο 6×6, αλλά η πρακτικότητα του είναι ότι μετά από μια γρήγορη τροποποίηση, μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε οχήματα με πλαίσιο 4×4.
Ένα πλήρες σύστημα NASAMS αποτελείται από τέσσερις μονάδες βολής, η καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει τρεις εκτοξευτές πυραύλων έξι πυραύλων AIM-120 AMRAAM, ένα ραντάρ AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel, ένα όχημα κέντρου διανομής πυρός και μία ηλεκτρο-οπτική κάμερα (MSP500). Το NASAMS αναφέρεται σε συστήματα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς, που έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό και την καταστροφή αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Συνήθως, χρησιμοποιούνται για την προστασία βασικών στρατηγικών εγκαταστάσεων ή του άμαχου πληθυσμού.
Οι πύραυλοι AIM-120 AMRAAM, είναι εξοπλισμένοι με ενεργή κεφαλή ραντάρ και, ανάλογα με την τροποποίηση, μπορούν να καταρρίψουν στόχους σε ακτίνα 20 έως 40 χιλιομέτρων. Εάν χρησιμοποιούνται για βολή από αεροσκάφος, για το οποίο προορίζονταν αρχικά, τότε το εύρος καταστροφής αυξάνεται στα 180 χιλιόμετρα.
«Οι εκτοξευτές NASAMS είναι αυτόνομοι, μπορούν να διανεμηθούν και να καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή, έναν οικισμό, μια αεροπορική βάση, μια θερμοηλεκτρική μονάδα. Αλλά δεδομένου ότι τα Ρωσικά πλήγματα καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, η επίδραση των δύο συγκροτημάτων, αν ήταν σε υπηρεσία με την Ουκρανία αυτή τη στιγμή, πιθανότατα θα ήταν τοπική», ανέφερε ο ειδικός Kashin.
Το κόστος του NASAMS είναι 23 εκατομμύρια δολάρια και κάθε πύραυλος AIM-120 AMRAAM, είναι περισσότερο από 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι, η χρήση αυτού του συστήματος αεράμυνας ενάντια στα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Geran-2, με τη βοήθεια των οποίων η Ρωσία χτυπά όλο και περισσότερο βαθιά στο ουκρανικό έδαφος, θα είναι καταστροφική, προσθέτει ο στρατιωτικός ειδικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν αντιπερισπασμούς με τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας, μεταξύ της πρώτης γραμμής και πόλεων στο πίσω μέρος. «Αλλά ένας από τους λόγους για τη μαζική καταστροφή ουκρανικών στόχων, αναφέρθηκε συχνά ως το γεγονός ότι, οι Ουκρανοί είχαν συγκεντρώσει σημαντικό μέρος των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων στην περιοχή των πόλεων Kremennaya και Svatovo», σημείωσε ο Kashin.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, μπορούν να τοποθετήσουν συγκροτήματα NASAMS στο πίσω μέρος, όπου εκπαιδεύεται το προσωπικό, να καλύπτουν μεγάλους κόμβους επιμελητείας στα δυτικά της χώρας. Σημεία δηλαδή που δεν θα φτάσει ο Ιskander. Αυτό θα φέρει πραγματικά αποτελέσματα.
«Εάν η παρουσία της αεράμυνας NASAMS βρεθεί κάπου πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, τότε η ρωσική διοίκηση θα ποντάρει στο χτύπημα στόχων σε αυτήν την περιοχή, με επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους, πυροβολικό και άλλα μέσα έναντι των οποίων η NASAMS είναι αναποτελεσματική», ανέφερε.
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις «τρόμο». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, αποτελούν ένδειξη αδυναμίας και δείχνουν ότι η Ρωσία χάνει στο πεδίο της μάχης.