Το Κρεμλίνο κατέρριψε τα «προληπτικά χτυπήματα» που ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις δηλώσεις της Ρωσίας από την προηγούμενη μέρα, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να ξεκινήσει έναν παγκόσμιο πόλεμο. Ο Ζελένσκι σε μια εικονική ομιλία στο Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας προέτρεψε τους συμμάχους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν προληπτικά πλήγματα στη Ρωσία, ώστε να «ξέρει τι να περιμένει» εάν χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα.
«Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ; Να εξαλείψει την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα», είπε ο Ζελένσκι στις προκλητικές δηλώσεις της Πέμπτης. «Για άλλη μια φορά απευθύνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα, όπως και πριν από τις 24 Φεβρουαρίου: προληπτικά χτυπήματα, ώστε [η Ρωσία] να γνωρίζει τι θα συμβεί αν τα χρησιμοποιήσει, και όχι το αντίστροφο».
«Μην περιμένετε τα πυρηνικά πλήγματα της Ρωσίας και μετά πείτε, "Ω, αφού το κάνατε αυτό, πάρτε το από εμάς!" Επανεξετάστε τον τρόπο με τον οποίο ασκείτε πίεση. Αυτό πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ - να επανεξετάσει τη σειρά με την οποία ασκεί πίεση [για τη Ρωσία]», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε την Παρασκευή λέγοντας ότι οι δηλώσεις «δεν είναι παρά μια έκκληση για έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου», που θα είχε «απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες».
Επιπροσθέτως, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι επιδιώκει πυρηνική κλιμάκωση: ..."κάθε άτομο στον πλανήτη" πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο "ανισόρροπος" Ουκρανός ηγέτης είχε μετατραπεί σε "ένα τέρας, του οποίου τα χέρια μπορούν να καταστρέψουν τον πλανήτη", ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RT.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του Ζελένσκι επιβεβαίωσαν και δικαιολόγησαν την ανάγκη της Ρωσίας να ειρηνεύσει την Ουκρανία. Αναφερόμενος στο αίτημα για προληπτική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία, ο Λαβρόφ εξήγησε: «Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά παρουσίασε στον κόσμο περαιτέρω στοιχεία για τις απειλές που θέτει το καθεστώς του Κιέβου», προσθέτοντας ότι «γι' αυτό έγινε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να τους εξουδετερώσει».
Ο πρόεδρος Μπάιντεν τον περασμένο μήνα σε μια συνέντευξη στο CBS "60 Minutes" προειδοποίησε τον Πούτιν να μην "αλλάξει το πρόσωπο του πολέμου" χρησιμοποιώντας είτε τακτικά πυρηνικά είτε χημικά όπλα κατά της Ουκρανίας. Αλλά πιο πρόσφατα και πιο σημαντικό, την ίδια μέρα με την έκκληση του Ζελένσκι για προληπτικό χτύπημα, ο Μπάιντεν είπε ότι η απειλή του πυρηνικού «Αρμαγεδδώνα» βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση των πυραύλων της Κούβας.
«Δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών και χημικών όπλων, επειδή ο στρατός του, μπορεί να πει κανείς, έχει σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η ικανότητα να χρησιμοποιείς εύκολα τακτικά πυρηνικά όπλα και να μην καταλήξεις στον Αρμαγεδδώνα».