Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ζελένσκι: Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ- Έκτακτο διάγγελμα Στόλτενμπεργκ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) ανακοίνωσε στις 30 Σεπτεμβρίου ότι σήμερα η Ουκρανία υπογράφει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ με διαδικασίες fast-track.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία υπέγραψε σήμερα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ με fast-track διαδικασίες, όπως έκαναν πρόσφατα η Σουηδία και η Φινλανδία. Δηλαδή χωρίς προπαρασκευαστικό στάδιο με τη μορφή MAP.

"De facto, έχουμε γίνει ήδη σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Συμμαχία", είπε ο Ζελένσκι. "Σήμερα η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση για να γίνει αυτό de jure. (Η ένταξή μας) θα ήταν μια επίσημη εδραίωση της πραγματικής κατάστασης των πραγμάτων που έχουμε ήδη επιτύχει".

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία αλλά μόνο με διαφορετικό Ρώσο πρόεδρο.

"Ήταν το κράτος μας που πρόσφερε επανειλημμένα στη Ρωσία να συμφωνήσει για συνύπαρξη με ίσους, έντιμους, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους. Είναι προφανές ότι αυτό είναι αδύνατο με αυτόν τον Ρώσο πρόεδρο. Δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια. Επομένως, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με άλλον Πρόεδρο της Ρωσίας".

Το διάγγελμα του Ζελένσκι ακολουθεί την τηλεοπτική ομιλία και την τελετή όπου ο Ρώσος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που η Ρωσία κατέλαβε εν μέρει.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα πραγματοποιήσει ενημέρωση στις 30 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. Το θέμα του διαγγέλματος δεν έχει αποκαλυφθεί.

Οι πληροφορίες για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έρχονται εν μέσω ανεπιβεβαίωτων αναφορών για στρατιωτική κινητικότητα από τη Λευκορωσία, η οποία αν και μαριονέτα της Ρωσίας, δεν έχει συμμετάσχει ενεργά μέχρι τώρα στον πόλεμο.

Κινητικότητα στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο συμφώνησε να αναπτυχθούν 120 χιλιάδες στρατιώτες από τη Ρωσία στη Λευκορωσία την περίοδο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου, αναφέρει ο διπλωμάτης Pavel Latushka, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές. Επιπλέον, η Λευκορωσία αναλαμβάνει να προμηθεύσει επιπλέον 100.000 επιστρατευμένους στρατιώτες. Ο Λουκασένκο προετοιμάζεται για πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Οι πληροφορίες αυτές, εφόσον επιβεβαιωθούν, αποτελούν ένδειξη ενεργούς συμμετοχής της Λευκορωσίας στο ουκρανικό μέτωπο, πιθανώς με στόχο να χτυπηθούν πιο αποτελεσματικά τα δυτικότερα εδάφη της χώρας και πιθανώς για μια νέα επιχείρηση στο Κίεβο.

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το γεγονός ότι η Λευκορωσία δεν έχει γίνει ακόμη ενεργή στον πόλεμο, μπορεί να εξηγηθεί από εγχώριους και συστηματικούς λόγους, αφού ο Λουκασένκο γνωρίζει τη διάθεση στη χώρα και ο πόλεμος, είναι εξαιρετικά αντι-δημοφιλής μεταξύ του πληθυσμού.

Εκτός από τη διάθεση μέσα στον πληθυσμό , οι δομές μέσα στο σύστημα παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη μοναδική έως τώρα έμμεση συμμετοχή στον πόλεμο. Ο Λουκασένκο, επικεντρώθηκε στην επέκταση των δομών εσωτερικής ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα, ο στρατός έχει τώρα 49.000 άνδρες, αλλά οι δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας περίπου 100.000. Επιπλέον, ο στρατός είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένος.

Η πίστη στο καθεστώς, δεν είναι επίσης τόσο ισχυρή στον στρατό όσο στις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με αναφορές, υπήρξαν εξεγέρσεις εντός του στρατού στην αρχή του πολέμου. Ένα σήμα ότι, δεν θέλουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Και ο Λουκασένκο φαίνεται επίσης, να έχει μεγάλη δυσπιστία από τον στρατό. Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, φέρεται να έχει υποβιβάσει 80 αξιωματικούς τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι επίσης απορίας άξιο, πώς το καθεστώς Λουκασένκο θα αντιμετωπίσει τα πλαστά δημοψηφίσματα και επίσης στο μέλλον, με τα ρωσικά στρατεύματα στη χώρα τους. Μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι, δήλωσε ότι δεν έχει νόημα η εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λευκορωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ