Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πρωτοποριακό: Δοκιμασμένα drones αναγνώρισης με δυνατότητα 5G στις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές εταιρείες Lockheed Martin και Verizon, έχουν δοκιμάσει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα με υποστήριξη για δίκτυα 5G. Ελπίζουν τα drones τους να βελτιώσουν τις ικανότητες ανίχνευσης, αναγνώρισης και στόχευσης στο πεδίο.

Τον Φεβρουάριο, η Lockheed έλαβε ένα συμβόλαιο 19,3 εκατομμυρίων δολαρίων από το Πεντάγωνο, για την κατασκευή μιας δοκιμαστικής κλίνης επικοινωνιών 5G, γνωστής ως OSIRIS, για το Σώμα Πεζοναυτών και άλλους οργανισμούς.

Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι, το σμήνος drone ήταν σε θέση να ανταλλάσσει με ασφάλεια πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσω ασύρματων ιδιωτικών και δημόσιων δικτύων.

Σύμφωνα με τον Dan Rice, αντιπρόεδρο του προγράμματος 5G.MIL στη Lockheed Martin, τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων για τον εντοπισμό και τη στόχευση του εχθρού σχεδόν σε οποιαδήποτε μάχη.

Ήδη, τα drones χρησιμοποιούνται σε πολλές βιομηχανίες και τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι τεχνολογίες που παρουσιάζει η Lockheed Martin, μπορούν να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς εξυπηρέτησης.

Οι εταιρείες επέδειξαν δύο βασικές προόδους στην τεχνολογία, που θα μπορούσαν να προσφέρουν κρίσιμες εφαρμογές στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD).

Για να παρέχει βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης και Command & Control (C2) για διοικητές και μέλη υπηρεσίας στο πεδίο, η πρώτη δοκιμή αφορούσε σε πραγματικό χρόνο ISR Radio Frequency (RF) και ροή δεδομένων βίντεο, που μεταδόθηκαν μέσω κυματικών συνδέσεων χιλιοστών 5G. 

Αυτό, επιτρέπει σε προηγμένους αλγόριθμους επεξεργασίας σήματος, να εμφανίζονται στο τακτικό άκρο. Ο χαμηλός λανθάνοντας χρόνος και η αξιοπιστία που παρέχονται από το δίκτυο της Verizon, ήταν καθοριστικής σημασίας για τη δυνατότητα επεξεργασίας αυτών των δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, τα οποία εμφανίζονταν σε ένα βίντεο ζωντανής ροής.

Η δεύτερη δοκιμή, έδειξε την ικανότητα της τεχνολογίας να ανιχνεύει παθητικά και να εντοπίζει γεωγραφικά σήματα ραδιοσυχνοτήτων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνίες, ανίχνευση ή εμπλοκή, δυνατότητες που θα βοηθήσουν το Υπουργείο Άμυνας να ανιχνεύει και να στοχεύει αντιπάλους σε στρατιωτικό περιβάλλον.

Για αυτήν την τελευταία επίδειξη drone με δυνατότητα 5G, η Lockheed Martin πέταξε τέσσερα με περιστροφικά φτερά σε συντονισμένες αποστολές ISR, ενώ συνδέθηκε με δύο κόμβους ιδιωτικού δικτύου Verizon On Site, που επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά δεδομένων ISR. Στη συνέχεια, οι εταιρείες μετέφεραν απρόσκοπτα και με ασφάλεια τα δεδομένα που καταγράφηκαν από τα drones μεταξύ ενός ιδιωτικού δικτύου 5G και ενός υποκατάστατου δημόσιου δικτύου. 

Η δυνατότητα χρήσης ιδιωτικών και δημόσιων δικτύων 5G, θα επεκτείνει την εμβέλεια της τεχνολογίας 5G.MIL σε μια σειρά στρατιωτικών περιβαλλόντων, όπου τα εμπορικά δίκτυα ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα ή κατάλληλα.

Στη συνέχεια, τα drones εντόπισαν με επιτυχία έναν στόχο στο πεδίο που μετέδιδε σήμα χαμηλής ισχύος RF. Το σήμα εντοπίστηκε επειδή τα δεδομένα ανίχνευσης drone σε πραγματικό χρόνο, μεταδόθηκαν μέσω του δικτύου Verizon και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε επεξεργασία από προηγμένους αλγόριθμους επεξεργασίας σήματος, επιτρέποντας τον γεωγραφικό εντοπισμό της πηγής σήματος.

«Για να παραμείνουμε μπροστά από τους αντιπάλους μας, οι υπεύθυνοι λήψης στρατιωτικών αποφάσεων χρειάζονται τις έγκαιρες και ακριβείς πληροφορίες που παρέδωσε το 5G.MIL σε αυτήν την επίδειξη», δήλωσε ο Dan Rice, αντιπρόεδρος των Προγραμμάτων 5G.MIL στη Lockheed Martin. «Συνδυάζοντας προηγμένες εμπορικές δυνατότητες 5G με στρατιωτικές δυνατότητες χρησιμοποιώντας ασφαλή, ανοιχτά πρότυπα, συμβάλλουμε στο να γίνει πραγματικότητα το όραμα του Υπουργείου Άμυνας για ολοκληρωμένη αποτροπή», ανέφερε.

Νέες πιο δύσκολες δοκιμασίες αναμένονται τον Νοέμβριο. Ενώ τα drones επεξεργάζονταν στόχους εδάφους, στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε αντικείμενα εδάφους-αέρος και θα μάθουν πώς να βρίσκουν κινητά αερομεταφερόμενα στοιχεία.

Οι ασύρματες τεχνολογίες 5G, υπόσχονται σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες και πιο προηγμένες συσκευές. Τα προβλήματά τους όμως, είναι η αδυναμία της ψηφιακής τεχνολογίας και το υψηλό κόστος υποδομής.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...