Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Δεν είναι οι Δυτικοί εταίροι: Ο μεγαλύτερος προμηθευτής τανκ στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι η Ρωσία

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή δεν είναι οι δυτικοί εταίροι, αλλά η Ρωσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό λένε τα γεγονότα και έχουν ως εξής:

Οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν, πότε και ποια τανκς θα στείλουν για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία, δώρισαν τα απαρχαιωμένα σοβιετικά άρματα μάχης T-72 και T-80. Τώρα οι τρεις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, αναμένουν αμοιβαία να εφοδιαστούν με άρματα μάχης από τη Γερμανία, πιθανότατα άρματα μάχης Leopard.

Η Ισπανία, σκόπευε να δωρίσει τα άρματα μάχης Leopard 2A4 αλλά απέτυχε στις προθέσεις της. Το πρόβλημα ήταν το εξής: τα τανκς δεν είχαν συντηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ουκρανός εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, αρνήθηκε προσωπικά να επιτρέψει την επισκευή των αρμάτων μάχης και την αποστολή τους στην Ουκρανία. Αυτό λέει πολλά για την κατάστασή τους.

Εγκαταλειμμένα Ρωσικά άρματα

Από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα, έχουμε γίνει μάρτυρες τόσο πολλών κατεστραμμένων αρμάτων του ρωσικού στρατού όσο και πολλών εγκαταλελειμμένων αρμάτων μάχης. Τα T64, τα T-72 και τα T-80, εγκαταλείπονται από τις ρωσικές δυνάμεις και πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα άθικτο άρμα Breakout T-90M.

https://youtu.be/N0US1_wHQTs

Υπάρχουν αναφορές ότι, τουλάχιστον 200 ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα μάχης πεζικού από τον κατάλογο του ρωσικού στρατού, έχουν εγκαταλειφθεί πολύ πρόσφατα ως αποτέλεσμα της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Πηγές, κυρίως ξένοι αναλυτές πληροφοριών (Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) ισχυρίζονται ότι, αυτή τη στιγμή η Ουκρανία μπορεί να εξοπλίσει δύο πλήρεις ταξιαρχίες αρμάτων μάχης, μόνο από τα εγκαταλειμμένα ρωσικά τανκς στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, ένα τμήμα αρμάτων μάχης αποτελείται από 160 μονάδες τανκ. Δύο τμήματα αρμάτων σημαίνουν τουλάχιστον 360 άρματα μάχης, αριθμός που μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος, αν βγάλουμε συμπεράσματα από όσα έχει αποκτήσει μέχρι στιγμής η Ουκρανία (σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός μπορεί να μειωθεί στα 250 τανκς).

Πηγές ανοιχτής πρόσβασης ισχυρίζονται ότι, από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία έχει χάσει περίπου 6.300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα και οπλικά συστήματα. Αυτό περιλαμβάνει, κάθε τύπο τεθωρακισμένου οχήματος μάχης, οχήματος πεζικού ή συστήματος πυροβολικού.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ισχυρίζεται ότι, παρά την «επιτυχή σύλληψη» του ρωσικού εξοπλισμού, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν πολλά περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, στην αντεπίθεση της 18ης Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Χάρκοβο.

Αποδεικνύεται ότι, ενώ η Ουκρανία περιμένει βαριά υποστήριξη αρμάτων μάχης από τη Δύση, η Ρωσία εγκαταλείπει όπλα που οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ καλά, μπορούν να συνεργαστούν και είναι εκπαιδευμένοι να χρησιμοποιούν. Η Ρωσία μάχεται ενάντια στα δικά της όπλα, όχι επειδή τα πούλησε πριν από χρόνια στον γείτονά της, αλλά επειδή  επέτρεψε στην Ουκρανία να τα «κλέψει» .

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε: "Πάντρεψαν" το τεθωρακισμένο MT-LB με το αντιαρματικό MT-12 οι Ουκρανοί!

Σημειώναμε μάλιστα ότι, το νέο όπλο είναι στην πραγματικότητα το τρίτο αποτέλεσμα της ένωσης του τεθωρακισμένου σασιού του MT-LB με το αντιαρματικό όπλο MT-12 Rapira.

Ο νέος συνδυασμός MT-LB και MT-12 Rapira, αποτελεί την τρίτη εγχώριας παραγωγής πυροβολική συστοιχία που χρησιμοποιεί το όπλο Rapira στο σασί του οχήματος MT-LB. Τα πρώτα αυτοκινούμενα όπλα αυτού του τύπου, παρατηρήθηκαν όταν χρησιμοποιήθηκαν από μαχητές της ειδικής μονάδας Kraken τον Αύγουστο του 2022. Για αυτούς, το όχημα ήταν ουσιαστικά ένα ερπυστριοφόρο όχημα μεταφοράς.

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως στην πραγματικότητα το MT-12 Rapira, είναι ένα ρυμουλκούμενο αντιαρματικό όπλο, το οποίο ξεκίνησε να επιχειρεί στην Σοβιετική Ένωση το έτος 1970. Το όχημα που το ρυμουλκούσε ήταν το ερπυστριοφόρο MT-LB, ένα επίσης σοβιετικό αμφίβιο τεθωρακισμένο που μπήκε σε λειτουργία το 1964 ως όχημα πολλαπλού σκοπού.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ