Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ποια όπλα θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία εφεξής-Ανάλυση σε χερσαία και εναέρια μέσα

"Ρωσική κινητοποίηση- Ποια όπλα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μόσχα τώρα", είναι ο τίτλος άρθρου Ισραηλινού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η Ρωσία ανακοίνωσε εντολή μερικής κινητοποίησης επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή η κινητοποίηση θα δώσει στον Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου τη δυνατότητα να βάλει στο πεδίο περισσότερες μονάδες και προφανώς να μάθει από μερικές από τις πρόσφατες ασκήσεις της Ρωσίας. 

"Η βάση για την ανάπτυξη κινητοποίησης των στρατιωτικών μονάδων, οι στρατιωτικές επιτροπές και ο εξοπλισμός ενίσχυσης είναι έτοιμες για κινητοποίηση. Είναι ώριμη η ώρα να εφαρμοστεί η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τις ετήσιες στρατηγικές ασκήσεις", αναφέρουν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι καλούμενοι να πολεμήσουν, όπως προκύπτει από το προεδρικό διάταγμα, θα απολαμβάνουν την ιδιότητα του συμβασιούχου στρατιωτικού.

Η Μόσχα εξακολουθεί να αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι αμβλύνει τις αντεπιθέσεις της Ουκρανίας που είδαν τη Ρωσία να χάνει έδαφος στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση έρχεται καθώς η Ρωσία επιδιώκει να εδραιώσει τον έλεγχο στην περιοχή της Ουκρανίας που κατέχει, δίνοντας περισσότερη δύναμη στις δύο αυτονομιστικές περιοχές που έχει ήδη αναγνωρίσει και ενδεχομένως να διεξάγει δημοψηφίσματα σε νέες περιοχές.

Η απόφαση της Μόσχας για κινητοποίηση θα αυξήσει τη δύναμη του ρωσικού στρατού κατά 137.000 στρατιώτες, αλλά θα χρειαστούν μήνες για να επιτευχθεί προφανώς.

«Η μαχητική δύναμη των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων συνεχίζει να δομείται ως βάση της δύναμης ταχείας αντίδρασης», είπε το Τας.

Περισσότεροι Αλεξιπτωτιστές

Μια πτυχή της κινητοποίησης είναι ότι μπορεί να απελευθερώσει άλλες μονάδες που θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.

Για παράδειγμα, αναφορές στην Ουκρανία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει στοιχεία του 217ου συντάγματος αλεξιπτωτιστών της από τη Συρία στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει επικεντρωθεί πολύ στις μονάδες αλεξιπτωτιστών της τα τελευταία χρόνια και έχει ήδη στείλει μερικές από αυτές τις μονάδες στις μάχες. Τον Απρίλιο, το BBC ανέφερε ότι το σύνταγμα αλεξιπτωτιστών της 331 Φρουράς καταστράφηκε άσχημα στις μάχες στην Ουκρανία. Ουκρανικές αναφορές αναφέρουν ότι το 137ο Αερομεταφερόμενο Σύνταγμα της 106ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέστη απώλειες πρόσφατα επίσης. Υπήρξαν επίσης αναφορές για άρνηση των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων (VDV) να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ρωσικές μονάδες που συμμετείχαν στον πόλεμο έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους  στην Ουκρανία, όχι μόνο όσον αφορά τις καταχρήσεις αμάχων αλλά και τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες τους.

Πολλοί έχουν ελαττωματικό εξοπλισμό και ο ρωσικός στρατός δεν έχει καλή απόδοση. Ένα μέλος του 56ου Συντάγματος αεροπορικής επίθεσης των Φρουρών που εδρεύει στην Κριμαία περιγράφει ορισμένες από αυτές τις αποτυχίες στο ημερολόγιο ενός στρατιώτη που δημοσιεύεται από διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Έλλειψη οχημάτων

Η Ρωσία έχει ήδη χάσει μάζες από τανκς και άλλα οχήματα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Μέχρι τον Μάιο μπορεί να είχε χάσει 650 τανκς και 3.000 οχήματα και σήμερα οι απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Ένα άρθρο του Αυγούστου στο Bloomberg σημείωσε ότι «έως και 80.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο, δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα πολιτικής Κόλιν Καλ σε τακτική ενημέρωση του Πενταγώνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εκτίμηση των ΗΠΑ ήταν επίσης ότι η Ρωσία είχε εξαντλήσει ένα σημαντικό ποσοστό των κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας της, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αέρος και θαλάσσης και έχασε έως και 4.000 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, είπε».

Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί παλιό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης T-62, στην Ουκρανία.

Drones για να αντισταθμίσουν την έλλειψη νέας τεχνολογίας

Θα είναι σε θέση να εξοπλίσει τις νέες μονάδες με το είδος της σύγχρονης τεχνολογίας που απαιτούν τα πεδία μάχης, όπως ηλεκτροοπτικά και ηλεκτρονικές συσκευές πολέμου, αισθητήρες και σύγχρονα οχήματα;

Η Ρωσία έχει ήδη στραφεί στη χρήση ιρανικών drones για να χτυπήσει την Ουκρανία.

Αυτά τα drones Shahed-136 είναι απλά φθηνά drones καμικάζι που μπορούν να πετάξουν σε έναν στόχο. Δεν είναι πολύ μεγάλα και δεν χρησιμοποιούνται μέχρι στιγμής σε μεγάλους αριθμούς.

Βορειοκορεατικά και άλλα όπλα από το εξωτερικό

Πιστεύεται ότι η Ρωσία επιδιώκει να αναπληρώσει το οπλοστάσιό της ψάχνοντας τον κόσμο για όπλα. Η Ρωσία βρίσκεται υπό κυρώσεις και δεν έχει πολλούς φίλους και συμμάχους που θα της πουλήσουν τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα μέρος όπου η Ρωσία μπορεί να αναζητήσει συστήματα όπως το πυροβολικό. Ο ρωσικός στρατός είναι ικανός στο πυροβολικό για εκατοντάδες χρόνια και θα θέλει μάζες πυροβολικού για να οχυρώσει κάθε είδους πρώτη γραμμή, αν θέλει να εδραιώσει τον έλεγχο. Η Ρωσία πιστεύεται ότι αγοράζει ρουκέτες και οβίδες από τη Βόρεια Κορέα για να αποθηκεύσει ή να αναπληρώσει τα αποθέματα πυρομαχικών.

Περισσότερα τανκς

Η Ρωσία έχει αναπτύξει μια ποικιλία από τανκς και οχήματα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν είναι σαφές εάν έχει επιλέξει σκόπιμα κατά καιρούς να στείλει παλαιότερα οχήματα ως τροφή πυροβόλων ή εάν η Ρωσία απλώς δεν έχει αρκετό εξοπλισμό για να διεξάγει τον πόλεμο όπως θέλει.

Κάποια φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν σε ερωτήματα που προκύπτουν από την απόδοση των πιο σύγχρονων αρμάτων μάχης της Ρωσίας T-90. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ένα άρμα T-90M «Proryv» καταλήφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η έκθεση λέει ότι «η πρώτη παρτίδα αυτών των αρμάτων παραλήφθηκε μόνο το 2020. Η πρώτη παρτίδα μεταφέρθηκε στη 2η  Μηχανοκίνητη Μεραρχία Τυφεκιοφόρων  της 1ης Στρατιάς Φρουρών.

Το Т-90М «Proryv» αναπτύχθηκε ως μέρος του Ε&Α «Proryv-3» και είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του ρωσικού Т-90 MBT, το οποίο με τη σειρά του είναι μια αναβάθμιση του άρματος Τ-72 της Σοβιετικής εποχής»

Η Ρωσία διέθετε περίπου 3.300 άρματα μάχης κατά την έναρξη του πολέμου. Έχει χάσει έως και 1.000 άρματα μάχης, αλλά δεν είναι σαφές πόσα από αυτά προήλθαν από το απόθεμα επιχειρησιακών αρμάτων μάχης ή παλαιότερων αρμάτων από τα οποία η Ρωσία είχε άλλα 10.000 άρματα μάχης διαφόρων ποικιλιών, σύμφωνα με άρθρο του Kyiv Independent.

Αυτό το άρθρο σημειώνει «Η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 220 παλαιότερα άρματα μάχης T-72B και περίπου 270 από τις εκδόσεις  T-72B3/M που τροποποιήθηκαν τη δεκαετία του 2010. Ο αριθμός τωναπωλειών σε τανκς περιλαμβάνει τουλάχιστον 35 T-80BVM και πάνω από 20 άρματα μάχης T-90A/M, τα οποία οι Ουκρανοί ειδικοί θεωρούν τους πιο προηγμένους και ανθεκτικούς ρωσικούς τύπους αρμάτων μάχης».

Η Ρωσία έχει πολλά περισσότερα T-72, T-80,T-90 και παλαιότερα άρματα μάχης που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο, όπως τα T-62. Δεν φαίνεται ότι η Ρωσία έχει δεσμεύσει τις καλύτερες τεθωρακισμένες μονάδες της στις μάχες μέχρι στιγμής, πράγμα που ενδεχομένως σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερα T-90 και η πιο σύγχρονη εκδοχή τους.

Ρωσική Αεροπορία

Η Ρωσία φαίνεται να απέχει από τη δέσμευση μεγάλων ποσοτήτων πόρων της πολεμικής αεροπορίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπήρχαν αρχικές χρήσεις αερομεταφερόμενων στοιχείων επίθεσης χρησιμοποιώντας ελικόπτερα κοντά στο Κίεβο, αλλά αυτές οι αποτυχίες φάνηκαν να τερματίζουν τη χρήση του ουρανού πάνω από την Ουκρανία από τη Ρωσία για να κυριαρχήσει στον πόλεμο.

Η Ρωσία δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει αρκετή εναέρια επιτήρηση και η επιτήρησή της ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ISR, όπως το Orlan-10, δεν λειτουργούν καλά και έχουν υποστεί απώλειες, ιδιαίτερα το Orlan-10 που υπέστη μεγάλες απώλειες στις αρχές του πολέμου και έχει γίνει προβληματική η αντικατάστασή τους  λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Ένα άρθρο στο Defense News σημειώνει «Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη επιτίθενται μόνο σε στόχους με γνωστές συντεταγμένες, όπως καλούνται από τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις. Ωστόσο, η έλλειψη αξιόπιστων  αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία, σημαίνει ότι πολλές από τις επίγειες μονάδες της δεν μπορούν να δουν τι υπάρχει πάνω από τον επόμενο λόφο, γεγονός που υποβαθμίζει περαιτέρω τις ικανότητες αναγνώρισης-πλήξης. Εν ολίγοις, η στρατηγική άρνησης των αεροπορικών μεταφορών της Ουκρανίας σε συνδυασμό με ανεπαρκείς ποσότητες αξιόπιστων ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν κρίσιμοι παράγοντες για την αντεπίθεση της Ουκρανίας».

Η Ρωσία έχει δική της αντιαεροπορική άμυνα, όπως το σύστημα Pantsir, αλλά σύμφωνα με αναφορές, τα ρωσικά ραντάρ αεράμυνας υπέστησαν επίσης απώλειες επειδή οι ΗΠΑ προμήθευσαν στην Ουκρανία  με πυραύλους υψηλής ταχύτητας κατά της ακτινοβολίας.

Η Ρωσία έχει καταφύγει σε πυραύλους κρουζ αντί για αεροπορικές επιδρομές και αυτή η μέθοδος δεν της έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή ή να κερδίσει τη σύγκρουση.

Η ρωσική αεροπορία ήταν σε μεγάλο βαθμό απούσα από τη σύγκρουση.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τώρα και η Ρωσία θα μπορούσε να επιλέξει να χρησιμοποιήσει Su-34 με κατευθυνόμενα πυρομαχικά ή Su-30, που φέρουν μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά.

Η Ρωσία διαθέτει επίσης Su-35 και  έχει χρησιμοποιήσει το Su-34 στη Συρία, ενώ   δεν είναι σαφές γιατί η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει περισσότερα αεροπλάνα στην Ουκρανία. Προφανώς φοβάται μήπως τα χάσει. Με αρκετές εκατοντάδες αεροσκάφη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, φαίνεται ότι η Ρωσία τα κράτησε σε μεγάλο βαθμό στις βάσεις τους.

Ολόκληρος ο πόλεμος μέχρι τώρα έχει γίνει από τη Ρωσία στα φτηνά. Προσπάθησε να καταστρέψει την Ουκρανία, χωρίς να δεσμεύσει τεράστιους αριθμούς στρατευμάτων και να μην σπαταλήσει πάρα πολύ εξοπλισμό. Ωστόσο, αυτή η αποσπασματική προσέγγιση στον πόλεμο έχει οδηγήσει σε εκπληκτικές απώλειες 

Τώρα η Ρωσία κινητοποιείται καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και στη Ρωσία αρέσουν οι χειμερινές αντεπιθέσεις.

Θα μπορούσε να προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τα πρόσφατα κινητοποιημένα στρατεύματα για να ενισχύσει τα στρατεύματα  που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει βασιστεί σε μισθοφόρους, αιχμαλώτους, Τσετσάνους μαχητές και ντόπιους Ουκρανούς αυτονομιστές για να κάνουν μερικές από τις μάχες μέχρι στιγμής. Πολλές από τις μονάδες που έχει στείλει στην Ουκρανία έχουν αιματοκυλιστεί και έχουν χάσει βουνά από τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Με τη Ρωσία να βασίζεται πλέον σε ιρανικά drones, δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να ρισκάρει οποιαδήποτε από τις επιχρυσωμένες πλατφόρμες της, όπως μεγάλα πλοία και αεροπλάνα και σύγχρονα τανκς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε πλοίο που βυθίζεται ή αεροπλάνο  που καταρρίπτεται ή χάνεται σύγχρονο άρμα μάχης είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη Μόσχα και μια νίκη για το ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν άλλα ερωτήματα σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η Ρωσία στη συνέχεια.

Η Μόσχα αρέσκεται να υπονοεί την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ως προειδοποίηση προς τη Δύση. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν η Ρωσία θα στρατολογήσει άνδρες που δεν έχουν στρατιωτική εμπειρία ή θα καλέσει βετεράνους.

Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να εκπαιδεύσουν νέες μονάδες ή να επιστρέψουν αυτοί οι άνδρες στις παλιές τους μονάδες.

Όσον αφορά τον άλλο εξοπλισμό, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει συστήματα αεράμυνας S-300 και περισσότερους από τους όλμους 240 χλστ. , περισσότερους πύραυλους και οχήματα όπως το TOS-1 που εκτοξεύουν ρουκέτες."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να εμπλέξει  προηγμένα οπλικά συστήματα στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως για παράδειγμα  τα άρματα T-90 και την απούσα ουσιαστικά  μέχρι τώρα πολεμική της αεροπορία από τα πεδία των μαχών, επικουρούμενη από τα Ιρανικά drones και την πληθώρα των ανδρών που θα ρίξει στο μέτωπο λόγω της μερικής επιστράτευσης που επιχειρεί , με έμφαση στους Αλεξιπτωτιστές και τις "κρίσιμες ειδικότητες", πληρωμάτων αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ.

Τα παραπάνω θα πρέπει να θεωρείται ως σχεδόν βέβαιο ότι θα ανατρέψουν την κατάσταση στην Ουκρανία σε βάρος των Ρώσων, εκτός και αν η Δύση αποφασίσει να ενισχύσει με περισσότερα προηγμένα όπλα τον Ζελένσκι, όπως πχ με μαχητικά αεροσκάφη F-16.

To πρόβλημα ωστόσο που θα  αντιμετωπίσει η Ουκρανία, είναι η απώλεια ικανών μάχιμων στελεχών και στρατιωτών της, οι οποίοι δύσκολα αναπληρώνονται αριθμητικά και ποιοτικά σε σχέση με αντίστοιχες Ρωσικές απώλειες, λόγω πολύ μεγαλύτερης εφεδρείας της Μόσχας και χρονικής επιμύκηνσης του πολέμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ