Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Bloomberg: Τρεις λόγοι για τους οποίους μια γενική επιστράτευση στη Ρωσία θα ήταν κακή ιδέα

Σχεδόν 12 ώρες μετά τον αρχικό προγραμματισμό για το διάγγελμά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 9 το πρωί της Τετάρτης απευθύνθηκε στο ρωσικό λαό μέσω διαγγέλματος, κηρύσσοντας μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενος στην απόφαση για μερική επιστράτευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, είπε ότι αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι. Απευθυνόμενος, δε, σε όσους επιστρατευτούν τους διαβεβαίωσε ότι «θα δοθούν όλα τα προνόμια που έχουν όλοι όσοι είναι ήδη εν υπηρεσία».

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε! Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία- Όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους!

Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν

«Θα συζητήσουμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και να στηρίξουμε την θέληση και την επιθυμία των πολιτών στο Ντονμπάς, να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους» είπε ο Πούτιν.

Όπως είπε, οι χώρες της Δύσης προσπαθούν «να μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. «Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό».

«Θα μιλήσουμε για τα βήματα προστασίας της κυριαρχίας μας, την υποστήριξη της βούλησης και της επιθυμίας των πολιτών μας να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη βούλησή τους», ξεκαθάρισε ο Πούτιν σχετικά με τα επερχόμενα δημοψηφίσματα στις τέσσερις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε λίγο πριν την ολοκλήρωση του διαγγέλματός του, πως «όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους».

Η ρωσική ηγεσία δέχεται τώρα τεράστια πίεση από όλες τις πλευρές. Ο διεθνής συνασπισμός επιβάλλει οικονομικές , πολιτικές και προσωπικές κυρώσεις, η ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία έχει τεθεί σε επιχειρησιακή παρατεταμένη παύση, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία), εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι η Μόσχα επικεντρώνεται στην Ουκρανία , χρησιμοποιούν όπλα για να λύσουν τα εδαφικά τους προβλήματα. Και στην ίδια τη Ρωσία, εθνικά προσανατολισμένοι κύκλοι διασκορπίζουν κυριολεκτικά το θέμα της γενικής επιστράτευσης. «Αλλά αυτή είναι μια κακή ιδέα. Γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό», απαντά η Ισπανίδα αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg Clara Ferreira Marquez.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους η γενική επιστράτευση στη Ρωσία είναι κακή ιδέα:

Σύμφωνα με την Marquez, πρώτον, είναι ήδη κάπως αργά να ανακοινωθεί η επιστράτευση. «Επιπλέον, για να καλέσουμε τους πολίτες να πάνε στον πόλεμο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η εκστρατεία δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο, διαφορετικά προς τι η νέα  επιστράτευση; Προφανώς, η Μόσχα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό», αναφέρει.

Δεύτερον, η επιστράτευση απαιτεί την εξάλειψη της παθητικότητας πάνω στην οποία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έχτισε όλη τη λογική της ειδικής επιχείρησης, τη βραδύτητα της οποίας επιβεβαίωσε πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής της SCO στη Σαμαρκάνδη. «Ως αποτέλεσμα, θα ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί η ενεργοποίηση πολιτών που, σε μεγάλο βαθμό, θα ήθελαν απλώς να παρακάμψουν τη σύγκρουση», αναφέρει η Marquez.

Στη συνέχεια, τρίτον, εμφανίζεται ένα άλλο πρόβλημα, η γενική επιστράτευση θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία και μια αποτυχία των πολύπλοκων logistics. Δεν θα είναι εύκολο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να αντιμετωπίσει την απώλεια εργαζομένων και την απουσία εργαζομένων σε εργοστάσια και εταιρείες. Έτσι θα αυξηθεί η αντίσταση στη στράτευση. 

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των νέων επιστρατευμένων, με άλλα λόγια, είναι απαραίτητη η παροχή άλλου  εκπαιδευμένου προσωπικού. Αν και άνθρωποι στο μέτωπο της Ρωσίας χρειάζονται τώρα, και όχι σε ένα ή δύο μήνες. «Επομένως, η  γενική επιστράτευση σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των θεμελιωδών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ηγεσία της Ρωσίας», αναφέρει.

Συνοψίζοντας, η Marquez εκφράζει τη βεβαιότητα ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι γνωστοί στη ρωσική ηγεσία. Και το δόγμα του εκφράστηκε καλύτερα από τον Yevgeny Prigozhin, τον επικεφαλής του Wagner PMC, ο οποίος έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ότι είτε συμβασιούχοι στρατιώτες και ιδιωτικές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων μονάδων κρατουμένων) συμμετέχουν στο SVO, είτε η Ρωσική νεολαία θα πρέπει να γίνει.

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας υποχώρησε απότομα μετά την είδηση ​​της μερικής επιστράτευσης το πρωί της Τετάρτης, υποχωρώντας κατά 9,45% σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά την ανακοίνωση, το αντιπολιτευτικό κίνημα Vesna (Άνοιξη) κάλεσε τους Ρώσους σε όλη τη χώρα να διαδηλώσουν το βράδυ της Τετάρτης.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ