Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πιο κοντά στον όλεθρο η Λιβύη- Πολεμικές ιαχές από τον Στρατάρχη Χαφτάρ ως απάντηση στις "παρεμβάσεις" Ερντογάν- Dbeibeh

Η κατάσταση στη Λιβύη κάθε άλλο παρά σε εξομάλυνση βαίνει, κρίνοντας από το κλίμα που επικρατεί στη χώρα, το οποίο θα αναλύσουμε στη συνέχεια αλλά  και  τις πολεμικές ιαχές του Στρατάρχη Χαφτάρ στο twitter.  

Συγκεκριμένα ο  Πολέμαρχος Χάφταρ  είπε στους υποστηρικτές του στο Γκατ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ξεσηκωθούμε και να επαναστατήσουμε ενάντια σε αυτή τη άθλια κατάσταση της χώρας. Ο στρατός μας είναι πλήρως έτοιμος να σταθεί στο πλευρό του λαού εάν αποφασίσει να ξεσηκωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε έτερα σχετικά twitter  του ανέφερε σχετικά:

Ο πολέμαρχος Χάφταρ λέει στους υποστηρικτές του στο Γκατ να ετοιμαστούν για τη «μάχη ολοκληρωτικής απελευθέρωσης» τώρα  παρά αργότερα εναντίον «διεφθαρμένων πολιτικών», προσθέτοντας ότι «η πολιτική λύση που περιέχει εχθρούς της ειρήνης είναι μια ψευδαίσθηση».

 

 
 

 

Ο Γενικός Διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, φέρεται να είπε τη Δευτέρα: «Αγωνιζόμαστε με τον χρόνο αναζητώντας μια διέξοδο από την κρίση μέσω της επανένωσης και της συμφιλίωσης.

 

 

"Στη Λιβύη επικρατεί κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης. Θα υπάρξει συναίνεση για την ενότητα της χώρας;", είναι ο τίτλος  άρθρου αραβικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η πολιτική σκηνή της Λιβύης συνεχίζει να παρακολουθεί πολυάριθμες ανατροπές και μια νέα κλιμάκωση. Υπό το πρίσμα της πολιτικής κρίσης στη χώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh, έκρινε ότι η πολιτική συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων «μπορεί να είναι ξεπερασμένη».

Κυβέρνηση Dbeibeh

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι το Προεδρικό Συμβούλιο δεν μπορεί να «υποδηλώνει και να απειλεί» τη θέσπιση συνταγματικού κανόνα. Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Βεγγάζη, ζήτησε τον διορισμό Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατηγορώντας τον  νυν Πρόεδρο ότι παίρνει θέση με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Abdul Hamid Dbeibeh, παρά τον ισχυρισμό του ότι βρίσκεται σε απόσταση από όλα τα  κόμματα. Το κοινοβούλιο επιβεβαίωσε τον διορισμό του συμβούλου Abdullah Abu Ruziza ως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σκοτεινή σήραγγα

Ο Δρ Mohamed Al-Asmar, ένας Λίβυος ερευνητής και αναλυτής, λέει ότι η κρίση στη Λιβύη εισέρχεται τώρα σε ένα σκοτεινό τούνελ ως αποτέλεσμα της πολυπλοκότητας της πολιτικής και ασφάλειας στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες και του μπλοκαρίσματος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κράτους σχετικά με τους συνταγματικούς κανόνες που διοργανώνουν τις γενικές εκλογές, ιδιαίτερα τις προεδρικές εκλογές. 

Ο Λίβυος αναλυτής πρόσθεσε ότι η κρίση κλιμακώνεται υπό το πρίσμα της σύγχυσης της λιβυκής σκηνής αυτή τη στιγμή, ειδικά με την παρουσία αλλαγών και κλιμάκωσης μεταξύ των λιβυκών κομμάτων και των θεσμών σχετικά με τους συνταγματικούς κανόνες που διοργανώνουν τις εκλογές.

Επεσήμανε ότι οι λύσεις εισήλθαν στην απουσία λύσεων αυτή τη στιγμή που η Λιβύη χρειάζεται γρήγορες λύσεις για να τη σώσει από αυτή τη συνεχιζόμενη κρίση

Μια κίνηση για να μπερδέψει τη σκηνή

Ο Khaled al-Turjman, ένας Λίβυος πολιτικός αναλυτής, είπε ότι ορισμένα κόμματα προσπαθούν να πιέσουν τον Mohamed al-Menfi, τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου, να διαταράξει το πολιτικό σκηνικό στη Λιβύη .

Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής πρόσθεσε ότι το Προεδρικό Συμβούλιο αναζητά έναν ρόλο στην παρούσα φάση, και ως εκ τούτου παρεμβαίνει σε θέματα πέρα ​​από τις αρμοδιότητές του και βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών της πρωτεύουσας.

Επεσήμανε ότι η κρίση στη Λιβύη γίνεται πιο δύσκολη, ειδικά υπό το φως της σαφούς αδιαλλαξίας επί τόπου και της έλλειψης συμφωνίας για ένα ενιαίο όραμα για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής σκηνής, ειδικά υπό το φως της παρουσίας ένοπλων πολιτοφυλακών στην γης της Τρίποληςπου συνιστούν απειλή για τη σταθερότητα του κράτους.

Συνεχείς συγκρούσεις

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος Gamal Al-Keshky λέει:

Η ιστορική σύγκρουση για τη Λιβύη άφησε αποτυπώματα και σημάδια από τα οποία είναι δύσκολο να απαλλαγούμε εύκολα. Αυτοί που διατύπωσαν τους κανόνες του χάους και του σαμποτάζ εξακολουθούν να στοιχηματίζουν στην ολοκλήρωση αυτών των σκηνών. Η είσοδος της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης στη χώρα του Omar al-Mokhtar δημιούργησε μια πολιτική ομάδα που αρνείται να παραιτηθεί.

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι υπάρχουν εκφάνσεις, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ασφαλείας, που ελέγχουν την κατάσταση στη Λιβύη.

Αφού μιλήσαμε για τη διεξαγωγή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, τα πολιτικά σύννεφα έλεγξαν ξανά γρήγορα τη σκηνή της Λιβύης και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα σενάρια, που επαναλαμβάνονται από τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη.

«Μέχρι στιγμής, η επιστροφή στα όπλα, η εξάπλωση του φαινομένου των πολιτοφυλακών και των μισθοφόρων, η επίδειξη δύναμης και η εξάπλωση του χάους, με στόχο τον έλεγχο των δρόμων της πρωτεύουσας Τρίπολης, δεν είναι μυστικό.».

Επεσήμανε ότι η πραγματικότητα δείχνει ότι υπάρχουν συμφέροντα των συγκρουόμενων μερών, που φοβούνται ότι η κατάσταση σταθερότητας δεν είναι προς το συμφέρον τους, για παράδειγμα, η επιβίωση των πολιτοφυλακών και των μισθοφόρων συνδέεται στενά με την παράταση του χάους και της δολιοφθοράς

Η αποκοπή οποιασδήποτε απόστασης στον δρόμο προς τη σταθερότητα δεν συνάδει με τους στόχους τους, καθώς και η παρουσία κάποιων εξωτερικών δυνάμεων και μερών, που πιστεύουν ότι η επιβίωση των συμφερόντων τους στη Λιβύη δεν είναι ξεχωριστή από το χάος πολιτικής ρευστότητας και ασφάλειας που μαστίζει τις δυτικές πόλεις της Λιβύης, και ως εκ τούτου βρίσκουμε μια εξήγηση για την αντίσταση να σχηματιστεί μια ενιαία ισχυρή κυβέρνηση, κοινοβούλιο και εκλεγμένος πρόεδρος."

Ο  συνήθης ύποπτος Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά

 Έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου με αξιωματούχους της Λιβύης και της Υεμένης, καθώς και με εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ και τον γερουσιαστή Lindsey Graham τη Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας της Λιβύης Μοχάμαντ Γιουνές Μενφί, δίνοντας του "κατευθύνσεις"

Ο Menfi συζητά με τον Τούρκο Πρόεδρο  με στόχο τη συμφιλίωση και τις εκλογές

 

Επίλογος

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Λιβύη αντιμετωπίζει εκ νέου την απειλή ενός νέου εμφυλίου πολέμου, αφού οι ξένες δυνάμεις, με προεξέχουσα την Τουρκία, έχουν μπεί για τα καλά στο παιγνίδι καθοθήγησης των εσωτερικών εξελίξεων της χώρας, μέσω αχυρανθρώπων τους, όπως ο  φιλότουρκος μεταβατικός Πρωθυπουργός Dbeibeh

Ο συγκεκριμένος αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον Πρωθυπουργό  Μπαγάσα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ουσιαστικά 2 κυβερνήσεις στη χώρα, γεγονός που επιτείνει την ανασφάλεια σε αυτήν

Σε αυτό το γεγονός θα πρέπει να προσθέσουμε ότι την κατάσταση εμφανώς επιδεινώνει η παρουσία φιλότουρκων μισθοφόρων, οι οποίοι αρνούνται να αποχωρήσουν από τη Λιβύη, με τις πλάτες του Ερντογάν φυσικά, παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προς τούτο

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...