Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Νέα εποχή! Τα ουκρανικά μαχητικά Su-27 ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους AGM-84 και AGM-88-Μόνο το Ισραήλ διέθετε τέτοια τεχνολογία

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, έχει προσαρμόσει τους αμερικανικούς πυραύλους  αέρος-εδάφους AGM-88 HARM για χρήση, με μαχητικά Su-27. Οι αμερικανικοί πύραυλοι AGM-88 HARM έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν ραντάρ.

Αυτό δίνει στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση σε πυραύλους από χώρες του ΝΑΤΟ, με μέγιστο βεληνεκές στόχων θαλάσσιου και εδάφους σε αποστάσεις έως και 280 χιλιομέτρων και εναέριους στόχους, έως 240 χιλιόμετρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι, μέχρι πρόσφατα, μόνο το Ισραήλ διέθετε την τεχνολογία για να προσαρμόσει τα σοβιετικά μαχητικά στα πυρομαχικά του ΝΑΤΟ, τα οποία πριν από περίπου δύο χρόνια πρόσφεραν στο Κίεβο τον εκσυγχρονισμό 14 μαχητών Su-27.

Σύμφωνα με το avia.pro, ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27  έχουν αναβαθμιστεί και είναι εξοπλισμένα με μια απροσδιόριστη έκδοση του πυραύλου cruise AGM-88, ικανός να πλήξει στόχους εδάφους, θαλάσσης και αέρα που εκπέμπουν κύματα σε ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων. Παρόμοιος οδηγός χρησιμοποιείται επίσης, για την εκτόξευση των πυραύλων κρουζ AGM-84 Harpoon, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 280 χιλιόμετρα.

https://www.youtube.com/watch?v=KB0HlnXPNvY

Μέχρι πρόσφατα, η Ουκρανία είχε εκσυγχρονίσει μόνο μαχητικά MiG-29, αλλά με την εμφάνιση μαχητικών Su-27 ικανών να μεταφέρουν πυραύλους προτύπου ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά.

Στις αρχές Αυγούστου, αμερικανικοί πύραυλοι AGM-88 άρχισαν να χτυπούν θέσεις ρωσικής αεράμυνας στην Ουκρανία.

Αλλά τότε, ήταν αβέβαιο ποια πλατφόρμα χρησιμοποιούσαν οι Ουκρανοί στρατιωτικοί, για να εκτοξεύσουν αμερικανικούς πυραύλους. Στις 24 Αυγούστου, ο Colin Kahl απάντησε σε αυτή την ερώτηση:

«Είχαμε παράσχει στους Ουκρανούς μερικούς από αυτούς τους πυραύλους κατά της ακτινοβολίας, τους πυραύλους HARM, και είχαμε προσαρμόσει αυτούς τους πυραύλους για να μπορούν να εκτοξεύουν MIG-29. Έτσι, φυσικά, δεν σχεδιάστηκαν για να πετάξουν από ρωσικό εξοπλισμό, σχεδιάστηκαν για να πετάξουν από το δικό μας αεροσκάφος και οι Ουκρανοί τις τελευταίες εβδομάδες, χρησιμοποιούν τους πυραύλους HARM για να εξαλείψουν τα ρωσικά συστήματα ραντάρ».

Τα βαριά μαχητικά  Su-27 μπορούν να χτυπήσουν ρωσικό εξοπλισμό ραντάρ, με συστήματα αεράμυνας S-300 ή S-400, αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων και πυροβολικού όπως Tor, Pantsir-S1 και Buk, καθώς και εχθρικά ραντάρ σε διάφορες περιοχές τους.

Τι το ιδιαίτερο έχει αυτός ο πύραυλος

Ο εδάφους –αέρος AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radar Missile), χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1986 στη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά της Λιβύης.

Πρόκειται για έναν εξειδικευμένο πύραυλο αντι-ραντάρ,  που έχει σχεδιαστεί για να «θαμπώνει» τα συστήματα αεράμυνας, καθοδηγείται από τη δέσμη ραντάρ των αντιαεροπορικών πυροβολητών και  χτυπά τον στόχο του. Σε αντίθεση με το Shrike, αυτός ο πύραυλος δεν χάνει τον στόχο του ακόμα κι αν ο εντοπιστής είναι απενεργοποιημένος ή αλλάξει συχνότητα (μια κοινή τακτική άμυνας κατά των ραντάρ). Εύρος εκτόξευσης  από 25 έως 150 km από τον στόχο. 

Πρόκειται για πύραυλο που εκτοξεύεται από αέρος. Τον εκτοξεύουν από αεροπλάνα. Αλλά ένας σύγχρονος κατευθυνόμενος πύραυλος (εξάλλου, ακόμη και μια αεροπορική βόμβα), δεν είναι απλώς αναρτημένος από οποιοδήποτε κατάλληλο φορέα, αλλά χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συγκροτήματος όπλων. Επίσης, πρέπει να ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και το λογισμικό του αεροσκάφους.

Δεν υπήρχαν πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης ότι αυτοί οι πύραυλοι είχαν εγκατασταθεί σε αεροσκάφη σοβιετικού τύπου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι πύραυλοι αυτοί, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται σε υπηρεσία με εννέα ακόμη χώρες που δεν διαθέτουν σοβιετικά αεροσκάφη σε υπηρεσία.

https://youtu.be/a52K2opwPWE

Το HARM έχει σχεδιαστεί για αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, μερικά ευρωπαϊκά, και τώρα μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής, τα οποία βρίσκονται στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 28 Ιουλίου, ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την παραλαβή πυραύλων αντι-ραντάρ, ωστόσο, αυτά τα πυρομαχικά δεν εμφανίζονται στις επίσημες λίστες του Πενταγώνου, που δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου.

Άρα, πιθανότατα, μιλάμε για προμήθεια όπλων εκτός επίσημης διαδικασίας. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί λαθρεμπόριο και αν τέτοιες προμήθειες παραβιάζουν τους εσωτερικούς αμερικανικούς κανόνες, (πιθανότατα όχι - το lend-lease στοχεύει ακριβώς σε αυτό), αλλά εδώ ανοίγονται δύο νέες δυνατότητες.

Από τη μία πλευρά, οι παραδόσεις νέων όπλων στην Ουκρανία μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα, παρακάμπτοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Από την άλλη πλευρά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ενδέχεται να διαθέτουν νέα οπλικά συστήματα, που δεν έχουν ανακοινωθεί προηγουμένως. Συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών (αυτών των ίδιων των φορέων των πυραύλων HARM), των αρμάτων μάχης, των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κ.λπ.

 

 


 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ