Τα αμερικανικά συστήματα HIMARS που προμήθευσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, έπληξαν σε βάθος 300 χιλιομέτρων, τα ρωσικά MLRS «Hurricane», «Smerch» και «Tornado». Σύμφωνα με το Military Watch, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αγοράσουν τα Λευκορωσικά συστήματα Polonaises, ως εναλλακτική λύση στα συστήματά τους, χρησιμοποιώντας κινεζικούς πυραύλους με ακτίνα καταστροφής παρόμοια με το HIMARS.
Σύμφωνα με το Military Watch, η Ρωσία θα μπορούσε να παραγγείλει Polonaises από τη Λευκορωσία, τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης μεγαλύτερης εμβέλειας στην Ευρώπη. Χρησιμοποιούν κινεζικούς πυραύλους A-200 διαμετρήματος 301 mm, η ακτίνα καταστροφής είναι έως και 300 χιλιόμετρα.
Επίσης σύμφωνα με το gazeta.ru, το ενημερωμένο Polonaise MLRS, το οποίο παράγει η Λευκορωσία, είναι αντίγραφο του κινεζικού συστήματος NORINCO ARS, που προορίζεται για εξαγωγικές πωλήσεις.
Ο στρατός της ΛΔΚ μπόρεσε να προικίσει αυτό το σύστημα με αρκετά υψηλή ακρίβεια, η απόκλιση από τον στόχο δεν υπερβαίνει τα 50 μέτρα. Με πυρά σάλβο οκτώ πυραύλων - ένας αρκετά υψηλός αριθμός - επιτρέπει την καταστροφή στόχων τόσο σε ανοιχτή εχθρική δύναμη όσο και προστατευμένα αντικείμενα στο πίσω μέρος.
Υπάρχει ένα μικρό χαρακτηριστικό στο σύστημα συνδυασμένης καθοδήγησης, το οποίο είναι αδρανειακό και απαιτεί διόρθωση μέσω δορυφόρου GPS. Τα ρωσικά MLRS είναι όπλα εγγύς μάχης, μερικές φορές οι συντεταγμένες του εχθρού που παρέχονται από τις πληροφορίες είναι επαρκείς, αν και χρησιμοποιούνται τόσο βοηθήματα πλοήγησης όσο και δεδομένα που λαμβάνονται από drones.
Έτσι λειτουργούν οι πύραυλοι των συμπλεγμάτων Avangard, και οι φτερωτοί Kalibr, και τα υπερηχητικά Daggers. Σε αυτή τη δομή μπορούν επίσης να ενσωματωθούν και να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη ακρίβεια τα Polonaises.
Στο Polonaise MLRS, το εξάρτημα της Λευκορωσίας είναι το πλαίσιο του οχήματος MZKT-7930 με διάταξη τροχών 8x8 με χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου έως 25 τόνους. Μια παρόμοια βάση χρησιμοποιείται για τα ρωσικά OTRK "Iskander", DBK "Bal", "Bastion", "Clab-M", MLRS "Hurricane-1M". Δηλαδή, αυτό το όχημα με οκτώ άξονες είναι πολύ γνωστό στον ρωσικό στρατό.
Το Αζερμπαϊτζάν αγόρασε το Λευκορωσικό MLRS "Polonaise" το 2018. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, 10 σετ MLRS υιοθετήθηκαν από τον στρατό της δημοκρατίας. Όπως έγραψαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, το Μπακού τα θεώρησε ως απάντηση στα Iskander OTRK, τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία με τον αρμενικό στρατό.
«Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, η χρήση των Polonezes γράφτηκε κατά κάποιον τρόπο στις εφημερίδες. Η μαχητική αποτελεσματικότητα αυτού του MLRS, παραμένει περισσότερο στο θεωρητικό πεδίο. Ωστόσο, είναι ο καρπός της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Λευκορωσίας. Επιπλέον, το κύριο συστατικό είναι το κινέζικο. Ένα εύλογο ερώτημα είναι αν είναι δυνατό για τη Ρωσία να αγοράσει κινέζικο MLRS, αυτό ακριβώς που υπάρχει στην αρχική έκδοση. Κινεζικοί πύραυλοι σε κινεζικό σασί. Ή μια παραλλαγή συνεργασίας, όταν κινεζικοί πύραυλοι βρίσκονται σε ρωσικό σασί, ας πούμε, του εργοστασίου αυτοκινήτων στο Μπριάνσκ», αναφέρει το gazeta ru.
Σύμφωνα με τον Alexander Zimovsky, Λευκορώσο πολιτικό επιστήμονα, στρατιωτικό ειδικό, εδώ μπαίνουμε σε ασταθές έδαφος που σχετίζεται με την πολιτική και την πρακτική της ίδιας της Κίνας, στο εμπόριο όπλων. Εάν, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, οι άμεσες συμφωνίες όπλων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας είναι αδύνατες, η επιλογή της Λευκορωσίας παραμένει η μόνη δυνατότητα αυτού του είδους. «Ωστόσο, εδώ συναντάμε ξανά προσφορά/ζήτηση. Τι δυνατότητες έχει το Μινσκ για την παραγωγή των Polonaises ; Και με ποιους όρους θα μπορέσει να κάνει τη μετάβαση από τα εκθεσιακά δείγματα στην παραγωγή μεταφορέων;», αναφέρει ο Zimovsky.
Ο στρατός της Λευκορωσίας έχει 6 MLRS "Polonaise", συνοδευόμενα από έναν ορισμένο αριθμό κινεζικών πυραύλων A-200 διαμετρήματος 301 mm. Αμερικανοί αναλυτές σε πρόσφατες δημοσιεύσεις προτείνουν ότι, το Μινσκ μπορεί να προχωρήσει σε κοινή παραγωγή τέτοιων συστημάτων, με τη Μόσχα. Το έργο πρέπει επίσης, να περιλαμβάνει ένα τρίτο μέρος, την Κίνα ως προμηθευτή πυραύλων.
«Μια τέτοια επιλογή δεν αποκλείεται. Φαίνεται να υπάρχει ένα προφανές όφελος για όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη συναλλαγή. Η Λευκορωσία ξαναρχίζει την παραγωγή του μαχητικού αμαξώματος MAZ, η Κίνα στέλνει τους πυραύλους της, τους οποίους έχει σε αφθονία, η Ρωσία λαμβάνει τελικά προϊόντα με βελτιωμένη απόδοση, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει αντί για ακριβότερους επιχειρησιακά-τακτικούς πυραύλους. Λαμβάνοντας υπόψη την καθιερωμένη διαδικασία παραγωγής, το "Polonaise" μιας τέτοιας συναρμολόγησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία φέτος. Δεν αποκλείω αυτό το σύστημα να μπορεί να χρησιμοποιήσει και τον ρωσικό πύραυλο Smerch-S διαμετρήματος 300 χιλιοστών», δήλωσε ο στρατιωτικός παρατηρητής Vladislav Shurygin στη Gazeta.Ru.