Η Conflict Armament Research, μια ανεξάρτητη ομάδα με έδρα τη Βρετανία που εντοπίζει και παρακολουθεί όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται σε πολέμους σε όλο τον κόσμο, βρήκε πολλά ενδιαφέροντα μέσα στα ρωσικά σύγχρονα όπλα
Σύμφωνα με το en.defence-ua, οι ερευνητές που εξέτασαν τα ηλεκτρονικά των νεότερων πυραύλων κρουζ και των επιθετικών ελικοπτέρων της Ρωσίας, εξεπλάγησαν όταν βρήκαν τεχνολογία δεκαετιών επαναχρησιμοποιούμενη από προηγούμενα μοντέλα. Ανέλυσαν τα υπολείμματα τριών τύπων ρωσικών πυραύλων κρουζ — συμπεριλαμβανομένου του νεότερου και πιο προηγμένου μοντέλου της Μόσχας, του Kh-101 — και του νεότερου κατευθυνόμενου πυραύλου της, του Tornado-S.
Τα όπλα είναι κορυφαία στο ρωσικό οπλοστάσιο. Αλλά περιείχαν εξαρτήματα αρκετά χαμηλής τεχνολογίας SN-99, που σε στενή επιθεώρηση, είπε η ομάδα, αποδείχθηκαν δέκτες δορυφορικής πλοήγησης που είναι κρίσιμοι για τη λειτουργία των πυραύλων. Αυτό το βασικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, βρέθηκε και σε άλλα ληφθέντα πυρομαχικά.
Η έκθεση του Conflict Armament Research, υπονομεύει την αφήγηση της Μόσχας ότι έχει έναν εγχώρια ανακατασκευασμένο στρατό που ανταγωνίζεται και πάλι αυτόν των δυτικών αντιπάλων της.
«Αλλά δείχνει επίσης ότι, τα όπλα που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να καταστρέψει πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, τροφοδοτούνται συχνά από τη δυτική καινοτομία, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Κριμαία το 2014. Αυτοί οι περιορισμοί, είχαν σκοπό να σταματήσουν την αποστολή ειδών υψηλής τεχνολογίας που θα μπορούσαν βοηθήσουν τις στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας», αναφέρει το en.defence-ua.
«Είδαμε ότι η Ρωσία επαναχρησιμοποιεί τα ίδια ηλεκτρονικά εξαρτήματα σε πολλαπλά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων πυραύλων κρουζ και των επιθετικών ελικοπτέρων, και δεν περιμέναμε να το δούμε», δήλωσε ο Damien Spleeters, ερευνητής της ομάδας που συνέβαλε στην έκθεση. «Τα ρωσικά κατευθυνόμενα όπλα, είναι γεμάτα από μη ρωσική τεχνολογία και εξαρτήματα και τα περισσότερα από τα τσιπ υπολογιστών που καταγράψαμε κατασκευάστηκαν από δυτικές χώρες μετά το 2014», είπε.
Ο Spleeters είπε ότι, η χρήση των ίδιων εξαρτημάτων από τη Ρωσία υποδεικνύει σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού της και ότι ο περιορισμός της προμήθειας εξαρτημάτων SN-99, θα επιβραδύνει την ικανότητα της Μόσχας να αναπληρώσει το μειούμενο απόθεμα κατευθυνόμενων όπλων της.
Οι ερευνητές βρήκαν μια συνολική εξάρτηση από Ρώσους μηχανικούς, σε ορισμένους ημιαγωγούς συγκεκριμένων δυτικών κατασκευαστών, όχι μόνο σε πυρομαχικά αλλά και σε drones παρακολούθησης, εξοπλισμό επικοινωνιών, αεροηλεκτρονικά ελικοπτέρων και άλλα στρατιωτικά αγαθά.
«Με την πάροδο του χρόνου, οι Ρώσοι συνέχισαν να επιστρέφουν στους ίδιους κατασκευαστές», είπε ο Spleeters. «Κοιτάζοντας τα τσιπ υπολογιστών στις ίδιες θέσεις σε πολλαπλές πλακέτες κυκλωμάτων, κατασκευάζονταν πάντα από τους ίδιους κατασκευαστές», είπε. «Έχουν διαφορετικές ημερομηνίες παραγωγής, αλλά πάντα τον ίδιο κατασκευαστή».
«Η έκθεση αποκάλυψε επίσης, έντονες διαφορές μεταξύ των όπλων της Ρωσίας και εκείνων που έχουν λάβει οι ουκρανικές δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το en.defence-ua.
Τα αντιμαχόμενα μέρη εξετάζουν συχνά το «συλληφθέν» στρατιωτικό υλικό για αξία πληροφοριών. Αλλά οι ερευνητές είπαν ότι, ήταν σοκαρισμένοι από την προφανή αδιαφορία της Ρωσίας, για την κατοχή τόσων πολλών όπλων που ένας αντίπαλος θα μπορούσε ενδεχομένως να αναστρέψει.
«Αυτό είναι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ή ένα επίπεδο τεχνολογίας στα μέσα της δεκαετίας του 2000 στην καλύτερη περίπτωση», είπε ο Αρσένιο Μενέντεζ, εργολάβος της NASA που ως μηχανικός ανέλυε εξαρτήματα όπλων ως χόμπι, αφού εξέτασε φωτογραφίες των ρωσικών στρατιωτικών ηλεκτρονικών που τραβήχτηκαν από τους ερευνητές. «Είναι ουσιαστικά το ισοδύναμο μιας κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών Xbox 360 και φαίνεται ότι είναι ανοιχτό, σε όποιον θέλει να το χωρίσει και να δημιουργήσει το δικό του αντίγραφό του», αναφέρει.