"Μέσα στην αιματηρή ¨"επιχείρηση" των Σύριων μισθοφόρων της Τουρκίας", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η διαφθορά είναι ενδημική στη διαδικασία και τα υψηλά επίπεδα δωροδοκίας που αγγίζουν, τη στρατολόγηση, την έδρα και την επιστροφή,ενδυναμώνουν τους ένοπλους παράγοντες στα βορειοδυτικά της Συρίας, αποδεικτικά στοιχεία για το πώς οι ξένες επεμβάσεις μπορούν να στηρίξουν τις πολεμικές οικονομίες.
Οι λιβυκές πολιτοφυλακές αντιστέκονται εδώ και καιρό στους μισθοφόρους από τη Συρία.
Σύμφωνα με τον Jalel Harchaoui, ειδικό στη Λιβύη, «η επέμβαση της Τουρκίας με Σύριους μισθοφόρους ήταν ένα πικρό χάπι για το GNA».
Το GNA χρειαζόταν πυρομαχικά, εξοπλισμό, υλικοτεχνική υποστήριξη, αεράμυνα και πολλά άλλα, αλλά δεν υπήρχε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και ποτέ δεν ζήτησαν πεζούς.
Ένοπλες ομάδες, όπως η Ειδική Δύναμη Αποτροπής, αρνούνται να επιτρέψουν συριακή παρουσία στο κέντρο της πόλης.
Στα μάτια πολλών, η παρουσία Σύριων μισθοφόρων είναι ταπείνωση και αντιπροσωπεύουν την αδυναμία των Λιβύων απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες, ακόμη και όταν αυτές οι ξένες δυνάμεις φαινομενικά παρεμβαίνουν για λογαριασμό τους.
Οι θάνατοι κοντά στο αεροδρόμιο Mitiga έβγαλαν για λίγο τη μονοτονία από τη βάση, όπου υπάρχουν σημαντικά χρήματα για να βγουν από την πλήξη. Ο Abo Moiad, για παράδειγμα, είναι διοικητής στην πολιτοφυλακή al-Hamzat και είναι γνωστός ως επικεφαλής λαθρέμπορος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.
Σύμφωνα με μαχητές, ο Μοϊάντ αντάλλασσε συχνά ναρκωτικά με περικοπή των μισθών των υφισταμένων του και πολλοί φτωχοί μαχητές είναι υπόχρεοι.
Με την κακή κατάστασή τους, οι μισθοφόροι εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τη δυσαρέσκειά τους στα κανάλια του Telegram. Ένας μαχητής από την ομάδα Sultan Murad σχολίασε πρόσφατα:
«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν λαμβάνουμε μισθούς, τα παντοπωλεία στη βάση είναι άδεια. Οι διοικητές δεν πληρώνουν μισθούς ούτε στέλνουν τους ανθρώπους στα σπίτια τους».
Μερικοί μαχητές συνελήφθησαν για καταγγελίες. Άλλοι ζήτησαν χρήματα από τις οικογένειές τους για να επιβιώσουν.
Ωστόσο, περισσότεροι νέοι άνδρες θέλουν να εγγραφούν, μια απόδειξη για τις απελπισμένες οικονομικές συνθήκες στη βορειοδυτική Συρία και το γεγονός ότι οι πιθανοί νεοσύλλεκτοι πιστεύουν ότι δεν θα διεξαχθούν μάχες στη Λιβύη.
Ο Abo Saied, ο υπεύθυνος στρατολόγησης, παρατήρησε: «Δέχομαι ατελείωτες κλήσεις από ανθρώπους που μου ζητούν να τους στείλω στη Λιβύη.
Τώρα, θα μου προσφέρουν ακόμη και τον πρώτο και τον δεύτερο μισθό τους».
Οι εντάσεις αυξάνονται τόσο στην Τρίπολη όσο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά δεν είναι σαφές εάν οι Σύριοι μισθοφόροι θα παίξουν και πάλι εξέχοντα ρόλο στις μελλοντικές συγκρούσεις
Οι αντίπαλοι πρωθυπουργοί της Λιβύης, Abdul Hamid Dbeibah και Fathi Bashagha, αγωνίζονται για τον έλεγχο της Τρίπολης, αλλά οι Σύριοι στη βάση τους δεν περιμένουν να κινητοποιηθούν.
Για την πλειοψηφία, αυτό μπορεί να ισχύει. Όσοι βρίσκονται στα νότια προάστια της Τρίπολης και στη Μισράτα είναι απίθανο να δουν δράση.
Ωστόσο, μισθοφόροι που βρίσκονται στο Janzur, στη δυτική Τρίπολη, ενδέχεται να μπλοκάρουν τις πολιτοφυλακές υπέρ του Μπασάγκα από τα δυτικά.
Ο Mahmoud ben Rajab, ένας Λίβυος διοικητής και σύμμαχος της Dbeibah με στενές διασυνδέσεις με την Τουρκία, είναι ένας από τους λίγους που θα μπορούσαν να αναπτύξουν Σύριους.
Ο Ρατζάμπ δεν έχει πολλούς οπλισμένους Λίβυους υπό τις διαταγές του και «η υπάρχουσα πολιτική εικόνα του θα μπορούσε ενδεχομένως να αντέξει τη χρήση Σύριων», σύμφωνα με τον Χαρτσάουι.
Παρά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στις αρχές Αυγούστου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την ολοένα και πιο πολεμική ρητορική από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, οι Σύριοι στρατολόγοι δεν γνωρίζουν κανένα νέο πρόγραμμα για την περιοχή.
Οι φήμες, ωστόσο, έχουν αρχίσει να στροβιλίζονται ότι μια «ειρηνευτική» δύναμη θα αναπτυχθεί σύντομα στην Υεμένη για να επιβάλει κατάπαυση του πυρός. Πρώην μαχητές όπως ο Χασάν γνωρίζουν πολύ καλά ότι οτιδήποτε ειπωθεί για την επερχόμενη αποστολή είναι απίθανο να ισχύει.
Τα ονόματα των μαχητών και των στρατολογητών έχουν αλλάξει για την προστασία της ταυτότητάς τους."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Το παραπάνω άρθρο αποτελεί μια ενδοσκόπηση στις συνθήκες που επικρατούν στους Σύριους μισθοφόρους που χρησιμοποιεί η Τουρκία στη Λιβύη, με τα ναρκωτικά , την μη καταβολή μισθών , την πείνα και τη διαφθορά να κυριαρχούν
Ωστόσο τα παραπάνω δεν εμποδίζουν ολοένα και περισσότερους Σύριους να επιθυμούν να γίνουν μισθοφόροι, λόγω των κάκιστων συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης και τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους
Το αίσθημα της επιβίωσης είναι τόσο δυνατό, σε σημείο να καθιστά τους Σύριους μισθοφόρους υποχείρια των στρατολογητών τους που δρούν υπό την τουρκική καθοδήγηση και εύνοια
Το πρόβλημα των τουρκόφιλων μισθοφόρων για την Ελλάδα
Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφερθήκαμε εκτενώς στο γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί μέσω της μισθοφορικής της εταιρείας SADAT, μια χώρα- δεξαμενή καλά εκπαιδευμένων, εύκολα αναπτυσσόμενων και αβίαστα αναλώσιμων μισθοφόρων, ως εργαλείο προβολής ισχύος της, που χρησιμοποιήθηκε μαζί με τα τουρκικά Drone Bayraktar κατά κόρον σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ
Παράλληλα οι διαρκείς παραβιάσεις -υπερπτήσεις του ΕΕΧ από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, σε συνδυασμό με τις συνεχείς φραστικές επιθέσεις σε βάρος της χώρας μας από επίσημους Τούρκους αξιωματούχους, με αποκορύφωμα την πρόσφατη θρασύτατη προειδοποίηση από τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι θα έρθουν μια βραδυά στα νησιά μας για να τα καταλάβουν, δείχνουν για μια ακόμη φορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και θα πρέπει πλέον να ληφθούν ως εξόχως ανησυχητικά μηνύματα που προϊδεάζουν για στρατιωτική σύγκρουση και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τώρα.
Οι τουρκικές εκλογές και η πιθανότητα απώλειας της εξουσίας από τον Ερντογάν, παραπέμπουν στην πολύ μεγάλη πιθανότητα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων από την Τουρκία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Τούρκο Πρόεδρο να αναβάλλει την εκλογική διαδικασία κηρύσσοντας τη χώρα του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Στο στόχαστρο μπορεί να είναι οι Κούρδοι της Συρίας του YPG, το Βόρειο Ιράκ, αλλά είναι σίγουρα και η Ελλάδα.
Αναφορικά με την απειλή προερχόμενη από την Τουρκία, εκτός από τον τουρκικό στρατό και τη στρατοχωροφυλακή, θα πρέπει να προσμετρήσουμε ως χώρα και τους μισθοφόρους της τουρκικής SADAT.
Η Τουρκία αποτελεί μέσω της μισθοφορικής της εταιρείας SADAT, μια χώρα- δεξαμενή καλά εκπαιδευμένων, εύκολα αναπτυσσόμενων και αβίαστα αναλώσιμων μισθοφόρων, ως εργαλείο προβολής ισχύος της, που χρησιμοποιήθηκε μαζί με τα τουρκικά Drone Bayraktar κατά κόρον σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Όταν μάλιστα οι μισθοφόροι συνδυαστούν με τουρκικές μη επίσημες αλλά κατευθυνόμενες από την κυβέρνηση και καλά εδραιωμένες ομάδες όπως οι Γκρίζοι Λύκοι,μια υπερεθνικιστική παραστρατιωτική ομάδα, προκύπτει πως ο Ερντογάν διαθέτει τώρα ένα ιδιωτικό στρατιωτικό και παραστρατιωτικό σύστημα στη διάθεσή του.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η χρήση μισθοφόρων στα πεδία των μαχών αποτελεί πλέον αναπόστατο μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων , κάτι το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν ως χώρα, με δεδομένο το γεγονός ότι η Τουρκία διαθέτει την μισθοφορική εταιρεία SADAT, την δύναμη της οποίας θα πρέπει να προσμετρήσουμε, όπως προαναφέραμε όταν εκτιμούμε το ισοζύγιο μαχητικής ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας.
Η SADAT αυτοπαρουσιάζεται, ως η πρώτη και η μοναδική εταιρεία του είδους στην Τουρκία, που παρέχει σε διεθνές επίπεδο συμβουλευτική επί στρατιωτικών θεμάτων, αλλά δραστηριοποιείται και στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας.
Παρέχει, επίσης, υπηρεσίες και στρατιωτική εκπαίδευση για συμβατικό και ανορθόδοξο πόλεμο, καθώς και εκπαίδευση για ειδικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα μπορεί να προσφέρει και άλλες υπηρεσίες όπως παροχή οπλισμού, πυρομαχικών, οχημάτων, ανταλλακτικών, εκρηκτικών.
Κοινώς σε τυχόν εχθροπραξίες στα νησιά του Αιγαίου και στην Θράκη με την Τουρκία, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τυχόν εμπλοκή μισθοφόρων της Τουρκικής SADAT, με δυνατότητα προσβολής φιλίων στόχων από αυτούς, ανάλογα με την εκπαίδευσή τους που μνημονεύσαμε παραπάνω.