Το eurasiantimes, αναλύει την παραπάνω τάση και παρουσιάζει μια άποψη για την εγκυρότητα τέτοιων ισχυρισμών.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι δύο Δημοκρατίες της Υπερκαυκασίας της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμμετείχαν σε μια αιματηρή σύγκρουση για αντίπαλες διεκδικήσεις, στην πάλαι ποτέ αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σε αυτόν τον πόλεμο, το Αζερμπαϊτζάν, εκτός από το συμβατικό του οπλοστάσιο, χρησιμοποίησε με σημαντικό τρόπο την ισχύ των drone. Έδωσε σε λειτουργία μια μεγάλη ποικιλία μικρών drones και μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS) Μεσαίου Υψόμετρου Μεγάλης Αντοχής (MALE).
Μερικά από αυτά τα μηχανήματα, περιελάμβαναν το τουρκικό drone Bayraktar TB2, το ισραηλινό drone Harop, άλλα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τα Orbiter IK, Orbiter3, Skystriker ως περιπλανώμενα πυρομαχικά και τη σειρά Hermes and Heron των MALE UAS.
Drone and Missile Power σε δράση
Σύμφωνα με το eurasiantimes, σε έναν πόλεμο που διήρκεσε από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου 2020, ενώ και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες σε άνδρες και υλικό, οποιοσδήποτε αριθμός βίντεο ζωντανής ροής έδειχνε τα ακόλουθα σχετικά με την ισχύ των drone:
Το TB2 και το Harop, προκάλεσαν δυσανάλογες απώλειες καταφέρνοντας βολές σε τανκς και συνοδεία τεθωρακισμένων οχημάτων.
Υπήρχαν πολλές φρικιαστικές όψεις των «μικρών τεράτων» που εξουδετέρωναν πυροβολικά, όπλα αεράμυνας και αισθητήρες (ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η εξουδετέρωση αισθητήρων στο πανίσχυρο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας S 300).
Εκτός από τα drones, και οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν αντιαρματικά κατευθυνόμενους πυραύλους (ATGM). Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τα ισραηλινά ATGM μεγάλης εμβέλειας Spike 2 (LR2) και Spike εκτεταμένης εμβέλειας 2 (ER2), ρωσικά Konkurs και Kornet E ATGM δίπλα στο ρωσικό καταστροφέα αρμάτων μάχης Khrizantema ATGM. Χρησιμοποίησε επίσης, εκτοξευτές πυραύλων RPG 7 και αντιαρματικά πυροβόλα χωρίς ανάκρουση SPG9.
Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, οι απώλειες των Αρμενίων την περίοδο από 27 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου 2020, ανήλθαν σε 100-137 άρματα μάχης (Τ72, Τ80) και τεθωρακισμένα οχήματα, έως 100 πυροβόλα πυροβόλα / οβίδες / όλμους, έως 60 αέρος αμυντικά πυροβόλα όπλα, πύραυλοι και αισθητήρες, 11 κέντρα διοίκησης και ελέγχου διαχείρισης μάχης (BMC2) και ένα σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικού συστήματος S-300 (ορισμένες ανοιχτές πηγές έχουν ισχυριστεί περισσότερα από ένα), εκτός από τεράστιες καταστροφές υποδομών και απώλειες στρατιωτικών και πολιτών.
Ενώ τα περισσότερα από τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν από χτυπήματα ATGM, τα πυροβόλα πυροβολικού και τα συστήματα αεράμυνας είχαν πολλές απώλειες λόγω πυρών από κοντινή απόσταση, από διάφορα οπλοστάσια συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayractar και Harop, εκτός από χτυπήματα από μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα.
Η ιστορία της μαζικής καταστροφής εξοπλισμού στα πεδία των μαχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επαναλαμβάνεται στον συνεχιζόμενο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, τώρα στον έκτο μήνα του, αφήνοντας ένα μαμούθ ίχνος θανάτου και καταστροφής στο πέρασμά του και μια ανθρώπινη καταστροφή.
Στην Ουκρανία υπάρχουν drones καμικάζι Switchblade των ΗΠΑ και πολλά άλλα drones από δυτικές χώρες μαζί με το TB 2.
Ένας άλλος δολοφόνος των τανκς στον πόλεμο της Ουκρανίας, ήταν η επικράτηση των θανατηφόρων ATGM που εξαπλώθηκαν παντού στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ προμήθευσαν περισσότερα από 2000 Javelins ATGM (και όλο και περισσότερα) και 6000 AT4 φορητά αντιαρματικά όπλα. Το ΗΒ/Σουηδία έχει προμηθεύσει 3000+ ελαφρά αντιαρματικά όπλα νέας γενιάς μικρής εμβέλειας (NLAW). Άλλωστε υπάρχουν Panzerfaust-3s ATGM από τη Γερμανία.
Όχι μόνο τα MANPADS από το οπλοστάσιο της Ουκρανίας (Igla, Igla 1M, Igla 1S, Strela 2M, κ.λπ.) προκαλούν όλεθρο, αλλά και αυτά από μια σειρά από άλλες χώρες (ΗΠΑ – Stinger, UK- Star Streak, άλλα MANPADS από οι Κάτω Χώρες, η Δανία, η Γερμανία, η Λιθουανία ) σημειώνουν επιτυχίες καταστροφής. Η απώλεια ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων από τα προαναφερθέντα MANPADS είναι ενδεικτική.
«Στο πλαίσιο των γεγονότων που καλύπτονται παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το συμβατικό τανκ ως ισχυρή πολεμική μηχανή στο πεδίο τακτικής μάχης έχει χαθεί, ενόψει νέων τρωτών σημείων από μικρά drones και ATGMS», αναφέρει το eurasiantimes.
Τα παλαιότερα συμβατικά συστήματα όπλων εναέριας άμυνας εδάφους (GBADWS), τα βαριά πυροβόλα όπλα μεγάλης εμβέλειας και τα οβιδοβόλα δεν μπορούν να επιβιώσουν από την εξελισσόμενη απειλή μικρών drone.