Σε δημόσιες ανακοινώσεις της, η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Ουκρανίας δεν σταματά να υπογραμμίζει συνεχώς το αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, να μεταφέρουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πυραύλους ATACMS, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από M142 HIMARS και M270 και να έχουν βεληνεκές εκτόξευσης μέχρι έως 300 χλμ. Τέτοιοι πύραυλοι, θα επέτρεπαν να αυξηθεί το βάθος της καταστροφής αντικειμένων στο πίσω μέρος του ρωσικού στρατού.
«Και γι' αυτό οι πολίτες της Ουκρανίας, ελπίζουν διακαώς ότι ο στρατός μας θα λάβει ATACMS για να επιταχύνει την απελευθέρωση των εδαφών που κατέλαβαν οι Ρώσοι εισβολείς», αναφέρει το defence-ua.
Γενικά, ο στρατός των ΗΠΑ έχει τώρα στο οπλοστάσιό του έως και πέντε τροποποιήσεις ATACMS, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το βάρος της κεφαλής και το πεδίο βολής, αντίστοιχα. Όλο το πλάτος του οπλοστασίου πυραύλων M142 HIMARS, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων ATACMS, θα αναφέρουμε παρακάτω καθώς και τα χαρακτηριστικά τους, συγκεκριμένα, με βάση αντίστοιχη δημοσίευση από το ArmiyaInform.
ATACMS Block I
Αυτή είναι η βασική έκδοση, που υιοθετήθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ το 1991 και είναι ακόμα σε υπηρεσία. Μπορεί επίσης, να εμφανίζεται με τις ονομασίες M39, MGM-140 ή MGM-140A. Η κεφαλή αυτού του πυραύλου έχει 950 υποπυρομαχικά M74, καθένα από τα οποία μπορεί να «καλύψει» έκταση έως και 15 τετραγωνικών μέτρων. Η εμβέλεια βολής αυτού του πυραύλου, είναι έως και 165 km. Το σύστημα καθοδήγησης είναι αδρανειακό, βασίζεται σε γυροσκόπιο δακτυλίου λέιζερ και εξασφαλίζει ακρίβεια χτυπήματος με απόκλιση έως και 225-250 m.
ATACMS Block IA
Αυτή η τροποποίηση τέθηκε σε λειτουργία το 1998 και υποβλήθηκε σε «βάπτισμα μάχης», κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιράκ, το 2003. Μπορεί επίσης, να εμφανίζεται κάτω από τις ονομασίες M39A1 ή MGM-140B. Σε αυτόν τον πύραυλο, η κεφαλή έχει τριπλάσιο μειωμένο ωφέλιμο φορτίο, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, μόνο 300 υποπυρομαχικά M74. Αντίθετα, η εμβέλεια βολής αυξήθηκε στα 290 km. Το σύστημα καθοδήγησης, είναι ένας συνδυασμός αδρανειακής και πλοήγησης GPS.
Με βάση το ATACMS Block IA, δημιουργήθηκε επίσης ο πύραυλος ATACMS Block II (μπορεί να εμφανίζεται κάτω από τους δείκτες M39A2 ή MGM-164). Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι, η κεφαλή αποτελείται από 13 αυτοκαθοδηγούμενα υποπυρομαχικά BAT, σχεδιασμένα να χτυπούν κινούμενους ή σταθερούς στόχους.
ATACMS Block IVA
Ίσως αυτή, είναι η πιο προηγμένη τροποποίηση αυτού του πυραύλου που έχει στη διάθεση του ο αμερικανικός στρατός. Ενδέχεται, να εμφανίζεται με τις ακόλουθες ονομασίες, Μπλοκ IA Quick Reaction Unitary, Block IA Unitary, Block IA Unitary PIP, QRU, M57, MGM-140E, MGM-168, T2K και XM57.
Αν μιλάμε για το Block IA Unitary, το σύστημα συνδυασμένης καθοδήγησης διατηρείται εκεί, η εμβέλεια βολής φτάνει μέχρι τα 300 km, αλλά η κεφαλή είναι ενιαία, βάρους 227 km, σχεδιασμένη για να καταστρέφει αποθήκες και οχυρώσεις. Το «βάπτισμα» αυτού του πυραύλου έγινε το 2003, κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιράκ.
Το 2004-2005, αυτός ο πύραυλος έλαβε ένα ολόκληρο πακέτο βελτιώσεων, ένα βελτιωμένο σύστημα καθοδήγησης, νέο λογισμικό και την ικανότητα να χτυπά στόχους από κάθετη κατάδυση.
ATACMS- P
Αυτός ο πύραυλος μπορεί επίσης, να περάσει με την ονομασία M39A3. Σε αυτή την περίπτωση, το P σημαίνει Penetrator, το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και σχεδιάστηκε για να πλήττει στόχους σε βάθος.
Αναβαθμισμένο ΑΤACMS
Μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί M57A1. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για την τροποποίηση του πυραύλου, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το 2016. Αυτός ο πύραυλος λέγεται ότι, έχει βεληνεκές από 300 έως 450 χιλιόμετρα και είναι εξοπλισμένος με τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά.