Το όραμα του Ναυτικού των ΗΠΑ για τον μελλοντικό του στόλο, περιλαμβάνει σχέδια για λειτουργία ενός στόλου 500 πλοίων με έως και 150 μη επανδρωμένα συστήματα, σηματοδοτώντας μια ουσιαστική κίνηση προς τα επίπεδα επανδρωμένων-μη επανδρωμένων ομάδων, αισθητήρων μεγάλης εμβέλειας και όπλων και, ίσως, μεγαλύτερη σημασία, κάποτε αδιανόητα επίπεδα αυτονομίας.
Έκρηξη drone
Ενώ η έκκληση για 150 μη επανδρωμένες πλατφόρμες που διατυπώνεται στο Chief of Naval Operations Navigation Plan 2022, μπορεί να φαίνεται δραματική, το Πολεμικό Ναυτικό εδώ και πολλά χρόνια προχωρά εντατικά σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί έκρηξη drone .
Δεδομένων αυτών των αριθμών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, παράλληλα με τα πολύπλευρα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού για την κατασκευή μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας, η υπηρεσία σχεδιάζει επίσης, μια τεράστια επέκταση σε υποθαλάσσια drones.
Το αίτημα για τον προϋπολογισμό του 2023 του Πολεμικού Ναυτικού, ενσωματώνει αυτήν την έμφαση με αίτημα να προμηθεύονται έως και είκοσι δύο νέα μικρού και μεσαίου μεγέθους υποθαλάσσια οχήματα. Αυτό το αρχικό σχέδιο είναι επίσης, απλώς ένα σημείο εκκίνησης από το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό, σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω τις μη επανδρωμένες υποθαλάσσιες πλατφόρμες του.
Ο αναδυόμενος στόλος υποθαλάσσιων drones του Πολεμικού Ναυτικού είναι αρκετά ποικίλος, από μικρά ημιαυτόνομα drones κυνηγιού ναρκών μέχρι τεράστια υποθαλάσσια drones όπως το Extra-Large Unmanned Underwater Vehicle (XLUUV), το οποίο μοιάζει με υποβρύχιο.
Η συνέργεια των υποθαλάσσιων σόναρ και drones, βελτιώνεται σημαντικά από νέα επίπεδα αυτονομίας και ημι-αυτονομίας, επιτρέποντας στα υποθαλάσσια drones να βρίσκουν και τελικά να καταστρέφουν αυτόνομα εχθρικές νάρκες (όταν τους ζητηθεί από έναν άνθρωπο που λαμβάνει αποφάσεις).
Για παράδειγμα, το υποθαλάσσιο σύστημα σόναρ AQS-20 που κατασκευάστηκε από τη Raytheon, μπορεί να δικτυωθεί με το Barracuda, ένα ημιαυτόνομο drone που καταστρέφει ένα ναρκοπέδιο. Το AQS-20 είναι ένα υποβρύχιο, κυλινδρικό σύστημα με τέσσερα ενσωματωμένα σόναρ για την εύρεση ναρκών από τον «πυθμένα της θάλασσας μέχρι την κοντινή επιφάνεια με ένα μόνο πέρασμα», μια έκθεση της Raytheon εξηγεί.
Λειτουργεί με σόναρ συνθετικού ανοίγματος πλευρικής σάρωσης, σόναρ «ευρείας ζώνης» που κοιτάζει προς το μέλλον και σόναρ πλήρωσης «ψηφιακού κενού» για τον εντοπισμό ναρκών από κάτω. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ακουστικής αναγνώρισης, το AQS-20 δημιουργεί μια απόδοση υψηλής ανάλυσης ενός αντικειμένου απειλής, χρησιμοποιώντας προηγμένη αυτόματη αναγνώριση στόχων.
Η αρχική πρόσκληση για το Σύστημα Εξουδετέρωσης Ναρκών Barracuda, το περιγράφει ως «έναν αρθρωτό, χαμηλού κόστους, ημιαυτόνομο, αναλώσιμο εξουδετερωτή που συμμορφώνεται με τον παράγοντα μορφής ηχοσημαδούρα μεγέθους Α». Τα έγγραφα του Πολεμικού Ναυτικού διευκρινίζουν περαιτέρω ότι, το Barracuda θα χρησιμοποιεί ασύρματες επικοινωνίες, επιτρέποντας επομένως τη λειτουργία "χωρίς πρόσδεση".
Οι ηγέτες του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν μιλήσει συχνά για τη σημασία της μηχανικής των κατάλληλων «διεπαφών» ή της τεχνικής υποδομής που είναι επαρκής για την υποστήριξη της ασφαλούς συνδεσιμότητας πολλών τομέων.
Πολλά από αυτά, επιτυγχάνονται μέσω της χρήσης κοινών προτύπων πρωτοκόλλων Διαδικτύου και μιας στρατηγικής, που συχνά αναφέρεται ως «ανοιχτή αρχιτεκτονική», η οποία προορίζεται να ευνοήσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των, κατά τα άλλα, αποσυνδεδεμένων πλατφορμών και να επιτρέψει την ταχεία ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών καθώς εμφανίζονται.
Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό, να επιταχύνει τη δημιουργία πρωτοτύπων, τις δοκιμές και την ανάπτυξη υποθαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τόσο ως μεμονωμένα όσο και ως διασυνδεδεμένα μη επανδρωμένα συστήματα.