Ένοπλες Συρράξεις

Σοβαρό πρόβλημα: Ο Ρωσικός στρατός δεν μπορεί να κατασκευάσει προηγμένα όπλα – Ποιοι οι λόγοι

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία , η επικρατούσα πεποίθηση μεταξύ σχεδόν όλων των στρατιωτικών αναλυτών ήταν ότι η Ρωσία, με πολύ πιο προηγμένα όπλα και εξοπλισμό , θα «σάρωνε» ολόκληρη την Ουκρανία και θα καταλάμβανε τη χώρα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί 

Ως αποτέλεσμα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί φρικτές απώλειες και σημαντική απώλεια όπλων και εξοπλισμού. Ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό, συμπεριλαμβανομένης της κακής νοημοσύνης, της υπερβολικής αυτοπεποίθησης, της έλλειψης εκπαίδευσης για τις δυνάμεις, του χαμηλού ηθικού και ενός θερμότερου χειμώνα που ανάγκασε τα στρατεύματά τους να παραμείνουν δεσμευμένα στο δρόμο, άλλες καταστάσεις ήρθαν στο φως.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό αναλυτή Steve Balestrieri,   ένας τέτοιος λόγος ήταν ότι τα προηγμένα όπλα της Μόσχας,  αυτά που έχουν διαφημίσει ως ίσα ή καλύτερα από οτιδήποτε έχουν οι ΗΠΑ ή η Δύση, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν πωλήσεις στο εξωτερικό, δεν είναι απλά τόσο καλά όσο διαφημίζονται. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα προηγμένα όπλα της Ρωσίας δεν είναι τόσο εξελιγμένα όσο αναφέρθηκε.

Λοιπόν, γιατί αποτυγχάνουν τα προηγμένα όπλα της Ρωσίας; Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ρωσία προσπάθησε να κατασκευάσει νέα μαχητικά αεροσκάφη , αεροσκάφη stealth , νέα βομβαρδιστικά και πολλές άλλες πλατφόρμες για να συμβαδίσει με την Αμερική. Και πάλι, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν ανταποκρίνονται στη διαφημιστική εκστρατεία. 

Η αναζήτηση του Πούτιν για αυτοκρατορική κατάκτηση πλήγωσε τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό

Ο Πούτιν ανήλθε στην εξουσία το 1999 και την έχει διατηρήσει για σχεδόν 25 χρόνια σε μεγάλο βαθμό, έχοντας ένα κρατικό κυβερνητικό ειδησεογραφικό μέσο όπου ελέγχει την αφήγηση. Έτσι, παραμένει δημοφιλής στον κόσμο καθώς λαμβάνουν μόνο την εκδοχή των γεγονότων του Κρεμλίνου. 

Αλλά καθώς διαλαλεί ανοιχτά τη θλίψη του για την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τον εαυτό του ως νέο «Μέγα Πέτρο», η επιθετικότητά του έχει εμποδίσει την ανάπτυξη προηγμένων όπλων από τη Ρωσία.

«Έχει δώσει προτεραιότητα στους πολιτικούς στόχους έναντι των στρατιωτικών. Η οικονομία της Ρωσίας δεν ήταν τόσο εύρωστη όσο διαφήμιζε, και παρόλα αυτά συνέχισε τη χρήση του Υβριδικού Πολέμου , μια τακτική από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, επειδή η οικονομία της Ρωσίας δεν μπορεί να αντέξει έναν παρατεταμένο πόλεμο με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, επομένως εξοικονομεί τη χρήση της απροκάλυπτης στρατιωτικής δύναμης. Και μέρος αυτής της στρατηγικής είναι η απειλή των πυρηνικών όπλων», αναφέρει ο  Steve Balestrieri.

Ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέδωσε μια μάλλον ωμή προειδοποίηση. «Λοιπόν, έχουμε μια έννοια της εσωτερικής ασφάλειας, και είναι δημόσια», είπε ο Πεσκόφ στο CNN. «Μπορείτε να διαβάσετε όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αν λοιπόν είναι μια υπαρξιακή απειλή, μια απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την αντίληψή μας».

Οι αναπόφευκτες οικονομικές κυρώσεις από τη ρωσική επιθετικότητα, ενισχύουν τους στόχους της, για εξαγωγή όπλων στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα ρωσικά όπλα χρησιμοποιούν αμερικανικά τσιπ στο εσωτερικό

Με τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής επιθετικότητας, οι Ρώσοι έχουν επηρεαστεί. Οι κυρώσεις έχουν περιορίσει την ικανότητά τους να παράγουν ανταλλακτικά και εξοπλισμό. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, ήταν η ποσότητα της αμερικανικής και ευρωπαϊκής τεχνολογίας που εμπλέκεται στα ρωσικά όπλα.

Τον Ιούνιο, Αμερικανοί ερευνητές που συνεργάζονταν με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, επιθεώρησαν όσα περισσότερα ρωσικά όπλα μπορούσαν να βρουν. Σχεδόν όλα είχαν δυτική τεχνολογία, όπως μικροτσίπ, πλακέτες κυκλωμάτων, κινητήρες, κεραίες και άλλο εξοπλισμό.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος και επιβλήθηκαν κυρώσεις, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, ρωτήθηκε εάν η έλλειψη τσιπ «ακρωτηρίαζε» την ικανότητα της Μόσχας, να παράγει νέα όπλα και εξοπλισμό, και εκείνη απάντησε, «ένα ανεπιφύλακτο ναι».

«Οι εξαγωγές των ΗΠΑ στη Ρωσία στις κατηγορίες όπου έχουμε ελέγχους εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, μειώθηκαν κατά πάνω από 90 τοις εκατό από τις 24 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε. «Άρα αυτό είναι ακρωτηριαστικό».

Τα ρωσικά «προηγμένα» όπλα δεν είναι τόσο προηγμένα

Πολλά από τα προηγμένα όπλα της Ρωσίας, απλώς δεν αποδίδουν όπως διαφημίζεται. Η Ρωσία ανέδειξε το SU-57 ως «μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς». Αλλά σε ένα εξαιρετικό άρθρο στο Sandboxx News , ο Alex Hollings έθεσε το εύλογο ερώτημα, «είναι το Su-57 το χειρότερο μαχητικό stealth στον πλανήτη;».

«Από διατομές ραντάρ που το έφεραν στο ίδιο επίπεδο με το FA-18 Hornet της δεκαετίας του 1980, οι κινητήρες που απαιτούνται για την παροχή της λειτουργίας stealth δεν έχουν ακόμη παραδοθεί και οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τον κινητήρα Saturn AL-41F1 επίσης στο Su-35S τέταρτης γενιάς. Το αποτέλεσμα ήταν λιγότερη απόδοση και απώλεια μυστικότητας», αναφέρει το 19fortyfive.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι, ο αισθητήρας και το πακέτο αεροηλεκτρονικών είναι συγκρίσιμο με το F-35 Joint Strike Fighter, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές της αεροπορίας πιστεύουν ότι αυτό, δεν είναι τίποτα άλλο από το τυπικό ρωσικό «κόλπο». Η Ρωσία θεωρείται ότι παράγει τέσσερα Su-57, το ένα συνετρίβη πριν μπορέσει να παραδοθεί. Αυτό θα άφηνε μόνο τρία σε ενεργό υπηρεσία. 

Ο πύραυλος κρουζ Kh-101 (ALCM),  που εκτοξεύει είναι διαβόητος για τις επανειλημμένες αποτυχίες του σε επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ουκρανικών στόχων. Τον Μάρτιο, ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας φέρεται να είπε, «είτε αποτυγχάνουν να εκτοξευθούν, είτε αποτυγχάνουν να χτυπήσουν τον στόχο, είτε αποτυγχάνουν να εκραγούν όταν έρθουν σε επαφή».

Τα κύρια άρματα μάχης T-72 έχουν ένα εγγενές ελάττωμα στη σχεδίαση, λόγω του κανονιού αυτόματης φόρτωσης, κάτι που έχει αποδειχθεί από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. 

«Το ρομποτικό τανκ Uran-9 λέγεται ότι είναι ένα εξελικτικό σχέδιο για υποστήριξη πεζικού. Είναι οπλισμένο με ένα αυτόματο πυροβόλο 30 χιλιοστών, κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους και φλογοβόλα της Shmel. Η Μόσχα είπε ότι θα μπορούσε να λειτουργεί σχεδόν 2 μίλια από τον ελεγκτή. Αυτό ήταν εντελώς υπερεκτιμημένο», αναφέρει ο  Steve Balestrieri και συνεχίζει:

«Οι Ρώσοι το δοκίμασαν στη Συρία και δεν απέδωσε σύμφωνα με τα αναμενόμενα. Μόλις το τανκ ήταν εκτός οπτικού πεδίου από τον ελεγκτή, έχασε το σήμα. Είχε προβλήματα με τη βολή του πυροβόλου των 30 χλστ και δεν μπορούσε να πυροβολήσει εν κινήσει, λόγω της μη σταθεροποίησης της όρασής του. Επίσης, οι ράγες είναι χαμηλής αξιοπιστίας και χρειάζονται συχνές επισκευές πεδίου». 

«Αυτό δεν είναι το τέλος της λίστας, αλλά απεικονίζει μια ακριβή ματιά στα ρωσικά προηγμένα όπλα. 

Οι προοπτικές δεν φαίνονται ελπιδοφόρες για τη Μόσχα. Οι Ουκρανοί τους πολέμησαν σε αδιέξοδο και διεξάγουν μια αντεπίθεση στο νότο γύρω από το Kherson. Οι κύριοι σχηματισμοί αρμάτων μάχης της Ρωσίας, έχουν αποδεκατιστεί και εκδίδουν αρχαία άρματα μάχης T-62 σε θωρακισμένους σχηματισμούς, καθώς και σε άλλο εξοπλισμό. Ο μύθος της ρωσικής ισχύος έχει ξεκαθαρίσει», αναφέρει .

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ισραήλ-Η Χεζμπολάχ εκκένωσε το αρχηγείο της στην Βυρητό-Σε ύψιστη ετοιμότητα όλες οι βάσεις του Ισραήλ

Ομάδα Ισραηλινών χάκερ κτύπησε το Ιράν- Μπάιντεν και Νετανιάχου συντονίζουν τις δυνάμεις τους πριν την τελική ώρα-Οι...