Το πρόγραμμα NGAD στοχεύει να αναπτύξει «ένα χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών που επιτρέπουν την αεροπορική υπεροχή». Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αναμένει από το NGAD να αντικαταστήσει το μαχητικό αεροπλάνο F-22 το 2030, συνδυάζοντας ενδεχομένως αεροσκάφη με πληρώματα και μη πληρώματα και άλλα συστήματα και αισθητήρες.
Στις 22 Αυγούστου, ο Πτέραρχος Ρόμπερτ Τσίπμαν, ο νεοδιορισμένος αρχηγός της Βασιλικής Αεροπορίας της Αυστραλίας, φιλοξένησε τον Υπουργό Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Kendall στην Καμπέρα.
Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ενημέρωσης μέσων ενημέρωσης στην Καμπέρα, ο Kendall αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν επί του παρόντος να συνεργαστούν με την Αυστραλία σε μη επανδρωμένες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του αεροσκάφους Boeing MQ-28 Ghost Bat. Το MQ-28 είναι το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος, που κατασκευάστηκε από την Αυστραλία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.
Σχετικά με το “drone Ghost Bat”, παλαιότερα γνωστό ως «Loyal Wingman», o Kendall είπε, «Μιλάω με τους Αυστραλούς ομολόγους μου γενικά για την οικογένεια συστημάτων NGAD και πώς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν».
Ο Kendall αποκάλυψε ότι, οι «προκαταρκτικές συζητήσεις» για την αγορά του «MQ-28 Ghost Bat», «ως μηχανισμού μείωσης κινδύνου» για την ικανότητα drone του NGAD διεξάγονται τώρα, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας.
Δήλωσε μάλιστα ότι, υπάρχει μεγάλο αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία και θα διευθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες οι λεπτομέρειες. Τόνισε δε ότι, ένα αεροσκάφος χωρίς πλήρωμα θα μπορούσε να αγοραστεί σε τεράστιους αριθμούς και σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από ένα επανδρωμένο μαχητικό.
Ο παράγοντας της Κίνας
Ο Kendall είπε επίσης ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν με την Αυστραλία για την ανάπτυξη ικανότητας κρούσης μεγάλης εμβέλειας, επικαλούμενη την τεχνολογική υπεροχή της Κίνας και την συγκρουσιακή περιφερειακή συμπεριφορά.
Οι Kendall και Chipman, θυμήθηκαν το περιστατικό όταν ένα κινεζικό τζετ J-16 αναχαίτισε και κατέστρεψε ένα αυστραλιανό αναγνωριστικό P-8, πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το κινεζικό αεροπλάνο εκτόξευσε φύλλα αλουμινίου που μπήκαν στους κινητήρες του P-8 και τους κατέστρεψε.
«Είναι τόσο τρομερός στρατηγικός αντίπαλος όσο έχω δει. Είμαστε σε αυτό που θεωρώ, έναν αγώνα στρατιωτικής τεχνολογικής υπεροχής με τους Κινέζους», είπε ο Kendall. Ο Chipman δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι, η επιθετικότητα της Κίνας δεν θα εμπόδιζε την Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία, να πετάξει πάνω από τον διεθνή εναέριο χώρο.
Εξήγησε ότι η RAAF ενήργησε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να διατηρήσει το status quo, να προστατεύσει την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες και να ασκήσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Στις 9 Ιουνίου, ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ του Ειρηνικού στρατηγός Kenneth S. Wilsbach, είπε σε συνέντευξή του στο Air Force Magazine ότι, η κινεζική συνάντηση με το αυστραλιανό P-8 και παρόμοια εμπλοκή με καναδικά αεροσκάφη ήταν επικίνδυνα.
«Αυτό δεν είναι μόνο αντιεπαγγελματικό. Είναι επικίνδυνο και ανασφαλές», πρόσθεσε ο Wilsbach. Η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στην περιοχή, ανησυχεί την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης, εντείνει τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των ικανοτήτων των περιφερειακών εταίρων τους.
Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε τη συμμαχία «AUKUS» για κοινή χρήση στρατιωτικών τεχνολογιών, ξεκινώντας από πυρηνικά υποβρύχια, το 2021, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενίσχυσαν την αμυντική τους συνεργασία.
Εν τω μεταξύ, απαντώντας στο ερώτημα εάν κινεζικές πλατφόρμες όπως το μαχητικό stealth J-20 πλησίαζαν την τεχνική ικανότητα του F-35, ο Kendall είπε ότι, ανησυχούσε πολύ για την προσπάθεια στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας εδώ και αρκετό καιρό. Δήλωσε ότι, η Κίνα ενισχύει και εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της εδώ και χρόνια.
Ο Kendall εξήγησε ότι, «είναι πολύ ξεκάθαρο ότι ανέπτυξαν την ικανότητα να προσπαθούν να κρατήσουν άλλους μακριά από τις ακτές τους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους, και ότι βρίσκονταν αρκετά καλά στην πορεία προς την ανάπτυξη αυτού του είδους των δυνατοτήτων».
Η Κίνα βλέπει τον εναέριο χώρο πάνω από τα στενά της Ταϊβάν, ως κυρίαρχο έδαφός της. Διεκδικεί επίσης, μεγάλες περιοχές εναέριου χώρου πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, όπου έχει εδαφικά ζητήματα με τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.
Σύμφωνα με τον Kendall, η στρατιωτικοποίηση της Νότιας Σινικής Θάλασσας από την Κίνα, έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας. Η Κίνα έχει επίσης, εξασφαλίσει μια συμφωνία βάσης με τα νησιά του Σολομώντα, ανατολικά του Σύδνεϋ, θέτοντας ένα νέο γεωπολιτικό δίλημμα για τον σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.